
 
 
 

September 25, 2014 
 

Mr. Jerald G. Head 
Senior Vice President, Regulatory Affairs 
GE Hitachi Nuclear Energy 
3901 Castle Hayne Road MC A-18 
Wilmington, NC   28401 
 
SUBJECT:  REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION LETTER NUMBER 2 

RELATED TO CHAPTERS 1, 2, AND 12 FOR GE-HITACHI NUCLEAR 
ENERGY ADVANCED BOILING-WATER REACTOR DESIGN 
CERTIFICATION RULE RENEWAL APPLICATION 

 
Dear Mr. Head: 
 
By letter dated December 7, 2010, GE Hitachi Nuclear Energy submitted for approval an 
application to renew the Advanced Boiling-Water Reactor design certification rule pursuant to 
Title 10 of the Code of Federal Regulations (10 CFR) Part 52.  The U.S. Nuclear Regulatory 
Commission (NRC) staff is performing a detailed review of this application to enable the staff 
to reach a conclusion on whether to grant the renewal application. 
 
The NRC staff has identified that additional information is needed to continue portions of the 
review.  The staff’s request for additional information (RAI) is contained in the enclosure to this 
letter.  You are requested to respond within 30 days of the date of this letter. 
 
If changes are needed to the design control document, the staff requests that the RAI 
response include the proposed wording changes.  If you have any questions or comments 
concerning this matter, I can be reached at 301-415-4093 or by e-mail at 
adrian.muniz@nrc.gov. 
 

Sincerely, 
 
      /RA/ 
       
 

Adrian Muñiz, Project Manager 
Licensing Branch 3 
Division of New Reactor Licensing 
Office of New Reactors 
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Request for Additional Information 2 
Issue Date: 09/23/2014 

Application Title: GEH ABWR DC Renewal 
Operating Company: GEH 

Docket No. 52-045 
Review Section: 01.05 - Other Regulatory Considerations 

 
  
QUESTIONS 
 
01.05-1 
 
On March 12, 2012, the Commission issued an Order to licensees and holders of construction 
permits in active or deferred status requiring provisions for reliable spent fuel pool (SFP)  
instrumentation (EA-12-051).  This Order stated that the SFP level instrumentation at U.S. nuclear  
power plants is typically narrow range and, therefore, only capable of monitoring normal and  
slightly off-normal conditions.  The Order also stated that, although the likelihood of a catastrophic 
event affecting nuclear power plants and the associated SFPs in the U.S. remains very low, 
beyond design-basis external events could challenge the ability of existing instrumentation to  
provide emergency responders with reliable information on the condition of SFPs.  Reliable and 
available indication is essential to ensure plant personnel can effectively prioritize emergency  
actions.  The Commission determined that the SFP instrumentation required by the Order  
represents a significant enhancement to the protection of public health and safety and is an  
appropriate response to the insights from the Fukushima Dai ichi accident.  The Commission  
stated that while this consideration is qualitative in nature, the Commission has long taken the  
position that the determination as to whether proposed backfits represent a substantial safety  
improvement may be qualitative in nature.  The Commission decided to administratively exempt  
this Order from the Backfit Rule and the issue finality requirements in 10 CFR 52.63 and 10 CFR 
Part 52, Appendix D, paragraph VIII.  These backfit and issue finality requirements are similar to  
the provisions in 10 CFR 52.59(b).  In addition, the Commission’s determination that the  
requirements of the Order represent a significant enhancement to the protection of the public  
health and safety and are an appropriate response to the insights from the Fukushima Dai-ichi  
accident apply to the ABWR design.  Therefore, the Commission’s technical basis for  
administratively exempting itself from the Backfit Rule and the issue finality requirements in 10  
CFR 52.63 and 10 CFR Part 52, Appendix D, paragraph VIII, also applies to the ABWR DC 
renewal application.   
  
In SECY-12-0025, “Proposed Orders and Requests for Information in Response to Lessons  
Learned from Japan’s March 11, 2011, Great Tohuku Earthquake and Tsunami” dated February 
17, 2012 (ADAMS Accession No. ML12039A103), the Commission was informed of the NRC staff  
plans to assure that the Commission-approved Fukushima actions are addressed in design  
certifications prior to certification.  This represents the NRC staff’s policy of ensuring that design 
certifications under review address the design-related aspects of Commission-approved  
Fukushima actions.  On March 9, 2012, the Commission approved (with certain modifications), the  
recommendations of SECY-12-0025 as documented in the SRM on SECY-12-0025 (ADAMS  
Accession No. ML120690347).   
  
Therefore, consistent with SECY-12-0025 and the Commission’s basis for issuing Order EA-12- 
051, the staff requests GEH to address the design-related aspects of Fukushima  
Recommendation 7.1 regarding enhanced spent fuel instrumentation as outlined in Attachment 2 
of the Order. 
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Request for Additional Information 2 
Issue Date: 09/23/2014 

Application Title: GEH ABWR DC Renewal 
Operating Company: GEH 

Docket No. 52-045 
Review Section: 02 - Site Characteristics and Site Parameters 

 
  
  

QUESTIONS 
 
 
02-1 
 
Nuclear plants must be designed so that they remain in a safe condition under extreme 
meteorological events, including those that could result in the most extreme wind events 
(tornadoes and hurricanes) that could reasonably be predicted to occur.   
10 CFR Part 50, Appendix A, General Design Criteria (GDC) 2, “Design bases for protection 
against natural phenomena,” (1997) requires SSCs important to safety to be designed to 
withstand the effects of natural phenomena such as tornadoes and hurricanes without loss of 
capability to perform their safety function.  GDC 4, “Environmental and dynamic effects design 
bases,” (1997) requires SSCs important to safety to be appropriately protected against the 
effects of missiles that may result from events and conditions outside the nuclear power unit.  
The regulations concerning the content of a DC application (Subpart B to 10 CFR Part 52) 
state that DC applications must include the site parameters postulated for the design and an 
analysis and evaluation of the design in terms of those site parameters (10 CFR 52.47(a)(1)) 
(1997).   
  
Prior to 2007, the general engineering assumption was that tornado phenomena controlled 
design with respect to wind loads and wind generated missiles and that tornadoes bounded 
hurricane wind loads and hurricane missiles.  Revision 1 to Regulatory Guide (RG) 1.76, 
“Design-Basis Tornado and Tornado Missiles for Nuclear Power Plants,” which was released 
in March 2007, resulted in a decrease in tornado wind speeds due to the adoption of the 
Enhanced Fujita scale for classifying tornado intensity.  Since design-basis tornado wind 
speeds were decreased as a result of the analysis performed to update RG 1.76, it was no 
longer clear that the revised tornado design-basis wind speed would bound design-basis 
hurricane wind speeds in all areas of the United States.  This prompted an investigation into 
extreme wind gusts during hurricanes and their relations to design-basis hurricane wind and 
missiles, which resulted in the issuance of RG 1.221, “Design-Basis Hurricane and Hurricane 
Missiles for Nuclear Power Plants,” in October 2011.  The study of extreme wind gusts during 
hurricanes concluded that it is possible that the wind speeds from the design-basis tornado 
may not be bounding for certain locations along the United States Gulf Coast and the southern 
Atlantic Coast.  The study of missile speeds during hurricanes concluded that, because of 
assumed differences between the tornado and hurricane wind fields, airborne missiles can fly 
faster in a hurricane wind field having the same 3-second gust wind speed at 10 meters (33 
feet) above ground as a tornado wind field.  Missiles in a hurricane wind field may have higher 
maximum velocities than in a tornado wind field because hurricane missiles are subject to high 
wind speeds throughout their trajectory.  Additional information on the Staff’s review of DC 
renewal applications with respect to hurricane wind and hurricane missile site parameters can 
be found in the final interim staff guidance (ISG), DC/COL-ISG-024, “Implementation of 
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Regulatory Guide 1.221 on Design-Basis Hurricane and Hurricane Missiles,” issued May 2013 
(ADAMS Accession No. ML13015A693). 
  
If a nuclear power plant using the ABWR certified design is located at a site where the 
hurricane loads and/or the hurricane-generated missile spectra are not bounded by tornado 
loads and tornado missile spectra, then safety-related structures may not be able to withstand 
hurricane loads and hurricane-generated missiles as required.  Therefore, the nuclear power 
plant would not be in compliance with GDC 2 and GDC 4, and adequate protection to public 
health and safety against hurricanes of credible intensity would not be demonstrated.   
  
Therefore, in accordance with 10 CFR 52.59(a) and (b) (2014); 10 CFR 52.47(a)(1) (1997); 
and 10 CFR Part 50, Appendix A, GDC 2 and GDC 4 (1997): 
  
1)  Add hurricane wind speed (e.g., 3-second gust at 10 m above ground in open terrain) and 
hurricane missile spectra (including missile dimensions, mass, and velocity) to the list of site 
parameter values presented in Tier 1, Section 5.0, and Tier 2, Section 2.0 of the GE-Hitachi 
ABWR Design Control Document. 
  
2)  Revise and provide markups of affected sections of the GE-Hitachi ABWR Design Control 
Document to show how structures, systems, and components important to safety are 
protected from the effects of hurricane winds and missiles.
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Request for Additional Information 2 

Issue Date: 09/23/2014 
Application Title: GEH ABWR DC Renewal 

Operating Company: GEH 
Docket No. 52-045 

Review Section: 12.02 - Radiation Sources 
Application Section: 12.2 and 12.3-12.4 

 
  
  

QUESTIONS 
 
 
12.02-1 
 
10 CFR 52.57(a) requires that an application for design certification renewal contain all 
information necessary to bring up to date the information and data contained in the previous 
application.  The NRC staff views this requirement as including the correction of known errors.  
10 CFR 52.59(a) also requires, in pertinent part, a finding of compliance with the regulations in 
effect at the time of original certification in order to issue a renewed design certification.  As 
required by the regulations in effect at the time the ABWR DC was originally issued, the 
ABWR DC application must contain "[t]he technical information which is required of applicants 
for construction permits and operating licenses by 10 CFR part 20, part 50 and its appendices, 
and parts 73 and 100, and which is technically relevant to the design and not site-specific."  10 
CFR 52.47(a)(1)(i).  In 1997, operating license Final Safety Analysis Reports (FSARs) were 
required by 10 CFR 50.34(b)(3) to include “[t]he kinds and quantities of radioactive materials 
expected to be produced in the operation and the means for controlling and limiting radioactive 
effluents and radiation exposure within the limits set forth in part 20 of this chapter.”   
  
GEH ABWR DCD, Tier 2, Table 12.2-3b “Gamma Ray Source Energy Spectra – Post 
Operation Gamma Sources in the Core” and Table 12.2-3c “Gamma Ray Source Energy 
Spectra – Gamma Ray Sources External to the Core During Operation,” contain errors.  The 
source terms in both of these tables are approximately a million times lower than comparable 
source term tables in currently operating BWRs and in the comparable Economic Simplified 
Boiling-Water Reactor (ESBWR) DC application.  The NRC staff also notes that the text in 
GEH ABWR DCD, Tier 2, Sections 12.2.1.2.1.1.4 and 12.2.1.2.8 associated with the 
aforementioned tables contains different units than the units provided in the tables. (For 
example, Table 12.2-3b uses units of pJ/W.s, but Section 12.2.1.2.1.1.4 indicates that the 
gamma ray energy spectrum is provided in J/s/W, which also does not appear appropriate for 
Table 12.2-3b).   
  
Correct source term information is necessary to ensure compliance with 10 CFR 20.1101, 10 
CFR 20.1201, 10 CFR 20.1601, and 10 CFR 20.1602 (1997).  If the incorrect source term 
information in GEH ABWR DCD Tables 12.2-3b and 12.2-3c were to be used during plant 
design, significant design errors in the plant shield design could result.  This could lead to an 
underestimation of area dose rates and higher worker doses could result.  In this case, 
compliance with 10 CFR Part 20 would not be ensured because the potential design errors 
could result in a facility that is not designed in accordance with the principles of as low as is 
reasonably achievable (ALARA) (10 CFR 20.1101) and could also potentially result in workers 
receiving doses in excess of the worker dose limits (10 CFR 20.1201).  Furthermore, if the 
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incorrect source term information provided in the tables was utilized, potential high and very 
high radiation areas may not be properly identified (10 CFR 20.1601 and 10 CFR 20.1602).   
  
Therefore, in accordance with 10 CFR 52.57 and 10 CFR 52.59 (2014), and 10 CFR 
52.47(a)(1)(i), 10 CFR 50.34(b)(3), and 10 CFR Part 20 (1997): 
  
1)  Correct the core source term data in Tables 12.2-3b and 12.2-3c and provide calculations 
or other documentation demonstrating the accuracy of the revised source terms. 
   
2)  Update the text in Chapter 12, as appropriate, to ensure that units used in referencing 
Tables 12.2-3b and 12.2-3c are accurate.   
  
3)  Ensure that the errors in the aforementioned tables did not result in any other errors or 
inaccuracies in any other areas of the DCD, including but not limited to, facility design, 
shielding design (including the shielding design of the fuel transfer tube), radiation zoning, 
dose assessment, and equipment qualification.  If any additional errors are identified, correct 
them.  Please provide justification for your response.   
 
12.02-2 
 
10 CFR 52.59(a) requires, in pertinent part, a finding of compliance with the regulations in 
effect at the time of original certification in order to issue a renewed design certification.  As 
required by the regulations in effect at the time the ABWR DC was originally issued, the 
ABWR DC application must contain [t]he technical information which is required of applicants 
for construction permits and operating licenses by 10 CFR part 20, part 50 and its appendices, 
and parts 73 and 100, and which is technically relevant to the design and not site-specific."  10 
CFR 52.47(a)(1)(i).  In 1997, operating license FSARs were required by 10 CFR 50.34(b)(3) 
(1997) to include “[t]he kinds and quantities of radioactive materials expected to be produced 
in the operation and the means for controlling and limiting radioactive effluents and radiation 
exposure within the limits set forth in part 20 of this chapter.”   
  
10 CFR 20.1101(b) (1997) requires that the licensee use, to the extent practicable, procedures 
and engineering controls based upon sound radiation protection principles to achieve 
occupational doses and doses to member of the public that are as low as is reasonably 
achievable. 
  
The GEH ABWR DCD Section 9.2.9.2 indicates that water can be sent to the condensate 
storage tank (CST) from several sources that could potentially be contaminated, including the 
control rod drive system and the radwaste disposal system.  However, the DCD does not 
contain any source term information for the CST nor does it describe any controls to limit 
effluent releases or radiation exposure from the CST during normal operations or anticipated 
operational occurrences, as required by 10 CFR 50.34(b)(3) and 10 CFR 20.1101(b).  
  
Therefore, in order to ensure compliance with 10 CFR 52.59 (2014) and 10 CFR 52.47(a)(1)(i), 
10 CFR 50.34(b)(3), and 10 CFR 20.1101(b) (1997): 
  
1)  Update Chapter 12 of the GEH ABWR DCD to provide source term information (including 
source geometry) and shielding information for the CST. 
  
2)  Update Chapters 11 and 12 of the GEH ABWR DCD, as appropriate, to describe any 
procedures or engineering controls used to control radioactive effluents and radiation 
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exposure from the CST, such as provisions to prevent CST overflow or design features to 
contain radioactive material if a leak or overflow were to occur.   
  
3)  Update Chapters 11 and 12 of the GEH ABWR DCD, as appropriate, to describe the 
locations, functions, and design features of piping routed to and from the CST in order to 
ensure that radioactive effluents and radiation exposure is being adequately controlled.  
Include any design features to detect or prevent leakage from outdoor pipes in order to ensure 
control of effluent releases from the site. 
  
4)  Update the Chapter 12 radiation zone drawings of the GEH ABWR DCD, to include the 
location of the CST, including radiation zoning for the CST.   
 
12.02-3 
 
10 CFR 52.57(a) requires that an application for design certification renewal contain all 
information necessary to bring up to date the information and data contained in the previous 
application.  The NRC staff views this requirement as including the correction of known errors.  
10 CFR 52.59(a) also requires, in pertinent part, a finding of compliance with the regulations in 
effect at the time of original certification in order to issue a renewed design certification.  10 
CFR 20.1301(d)(1997) requires that the applicant comply with the standards in 40 CFR Part 
190.  GEH ABWR DCD Tier 2, Section 12.2.2.4 states, “For complete evaluations for 
compliance to 40 CFR Part 190, gamma shine evaluations are not contained in this document, 
since adequate detail for skyshine evaluations from the turbine complex are required in DAC 
Table 3.2.”  However, in reviewing Tier 1, Table 3.2, all of the items in Table 3.2 are 
designated as “Acceptance Criteria”, including Table 3.2a, item 4, which is the item in Table 
3.2 associated with 40 CFR 190 compliance, instead of “Design Acceptance Criteria”.  Other 
DAC in the GEH ABWR DCD specifically include the designation, “Design Acceptance 
Criteria” in order to differentiate DAC from other types of ITAAC.  Please change the 
designation of Table 3.2a Item 4 to correct this discrepancy.   
 

 


