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 805 TF     FPWG     RATF     RIRWG     BWROG     PWROG 
 

Purpose of FAQ: 
 
A sufficient level of information is required to demonstrate compliance with NFPA 805 
requirements for certain fire brigade members to have sufficient training and knowledge 
of nuclear safety systems. 
 

 
Is this Interpretation of guidance?   Yes  / No 
 
Proposed new guidance not in NEI 04-02? Yes  / No 
 

Details: 
 
NEI 04-02 guidance needing interpretation (include section, paragraph, and line 
numbers as applicable): 

 
Section 4.3.1,"Fundamental Fire Protection Program and Design Elements 
Transition Review" and Appendix K, "NFPA 805 Chapter 3 Clarifications". 
 

Circumstances requiring guidance interpretation or new guidance: 
 
Clarification of the NFPA 805 Chapter 3 requirement of Section 3.4.1(c), which 
requires certain fire brigade members to have sufficient training and knowledge of 
nuclear safety systems. 
 

Detail contentious points if licensee and NRC have not reached consensus on the 
facts and circumstances: 

 
None 
 

Potentially relevant existing FAQ numbers: 
 
None 
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Response Section: 
 

Proposed resolution of FAQ and the basis for the proposal: 
 
Section 3.4.1 of NFPA 805 has the following requirement: 
 

3.4.1 On-Site Fire-Fighting Capability.  

 (c)      During every shift, the brigade leader and at least two brigade members 
shall have sufficient training and knowledge of nuclear safety systems to 
understand the effects of fire and fire suppressants on nuclear safety 
performance criteria.  
Exception to (c):  Sufficient training and knowledge shall be permitted to 
be provided by an operations advisor dedicated to industrial fire brigade 
support.  
 

In order to provide clarity for the language above regarding “sufficient training and 
knowledge of nuclear safety systems,” this term should be defined.  NRC requests 
for additional information (RAIs) that have been transmitted to several transitioning 
non-pilot plants offer a method that is acceptable to the NRC, which is discussed 
below. 
 

If appropriate, provide proposed rewording of guidance for inclusion in the next 
Revision: 
 

Modify Appendix K to add the following clarification 
================================================================== 
K.X NFPA 805 Section 3.4.1(c) (FAQ 13-0069) 
 
Specific clarification for NFPA 805 section 3.4.1(c), from FAQ 13-0069; 
To comply with the term “sufficient training and knowledge of nuclear safety systems to 
understand the effects of fire and fire suppressants on nuclear safety performance 
criteria,” where used in section 3.4.1(c), one acceptable method is as follows: 
 
The brigade leader and at least two brigade members should have sufficient training in 
or knowledge of plant systems to understand the effects of fire and fire suppressants on 
safe shutdown capability. The brigade leader should be competent to assess the 
potential safety consequences of a fire and advise control room personnel. Such 
competence by the brigade leader may be evidenced by possession of an operator’s 
license or equivalent knowledge of plant systems. 
 
At least two additional brigade members should have sufficient training in or knowledge 
of plant systems to understand the effects of fire and fire suppressants on safe 
shutdown capability. Training at the level of a Non-Licensed Operator (NLO) is a means 
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to demonstrate that a sufficient level of training and knowledge of nuclear safety 
systems is achieved for members not acting as brigade leader. The NLO training should 
cover portions of the plant with concentrations of NSCA equipment. 
 
Another available option is to invoke NFPA 805 Section 3.1 for prior AHJ approval of the 
fire brigade member qualifications. 


