
3.8.3-1 

SUPPLEMENTAL RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL 
INFORMATION 

10/11/2013 

US-APWR Design Certification 

Mitsubishi Heavy Industries 

Docket No. 52-021 

RAI NO.: NO. 858-6126 REVISION 3 

SRP SECTION: 03.08.03 – Concrete and Steel Internal Structures of Steel 
or Concrete Containments 

APPLICATION SECTION: 3.8.3 

DATE OF RAI ISSUE: 10/25/2011 

 

QUESTION NO. 03.08.03-48: 

Section 2.2 of MHI TR MUAP-11013-P (R1) describes non-SC structures. For the Category 5 
structures, which are massive reinforced concrete sections, provide more descriptive 
information with figures showing the "thick reinforced concrete blocks," and explain how 
these blocks are anchored to the basemat of the reactor building complex and possibly to 
each other. 

For the Category 6 structures, which are steel structures with nonstructural concrete fill, (a) 
provide configuration details for the "steel shape grillages" mentioned in the TR, (b) explain 
how the Category 6 structures are modeled in the seismic SSI model and separate model(s) 
to develop member forces, and (c) describe how these structures will be designed. Even 
though some information is provided in the separate MHI TR MUAP-11018-P (R0), not all of 
the above requested information is presented in the other TR. Also, a technical basis for only 
including the steel stiffness properties of this Category 6 structure has not been provided. 
Even though the concrete is considered to be “nonstructural,” it may provide some stiffness 
to the members. Therefore, the potential range of stiffness for such members should be 
considered or an acceptable technical basis needs to be provided for totally neglecting the 
concrete 
 

ANSWER: 

This answer supplements the previous MHI answer that was transmitted on February 24, 
2011 (ML 12075A128). 

Refer to RAI 958-6608, Q03.08.03-94 for answers to Category 6 questions. 

Impact on DCD 

There is no impact on the DCD. 

  



3.8.3-2 

Impact on R-COLA 

There is no impact on the R-COLA. 

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA. 

Impact on Technical/Topical Report 

There is no impact on the Technical/Topical Report. 

 

This completes MHI’s response to the NRC’s question. 

 


