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QUESTION NO. 03.08.05-61: 

On April 3, 2013, the applicant submitted a markup of DCD Tier 2 Section 3.8 to provide 
updated information related to a seismic design change. 

In Subsection 3.8.5.4.4, “Analyses of Settlement,” the fifth paragraph (Page 3.8-101) states, 
“The loads considered in the settlement analyses are as follows: …Live Loads(L), assumed 
to act with 25% of their maximum intensity considered for structural design (i.e., long term 
values), during the operational life of the plant.” 

The staff believes that the maximum live load reduction allowed in ANSI/ASCE 7-05 is 40%. 

Therefore, the applicant is requested to provide the code basis for considering only 25% of 
live loads in the settlement calculation. 
 

ANSWER: 

The difference between the use of 25% of the Live Load (0.25L) and 40% of the Live Load 
(0.40L) represents approximately 3% of the total load producing settlements. The Live Load 
here does not include the fixed equipment loads. These loads are considered to act 100% of 
the time as is the dead load. 

No guidance has been found in Codes for the use of Live Loads in the determination of long 
term settlement. The guidance in ASCE 7 is for the design of structural members and not for 
the calculation of settlements. The Commentary of ASCE 7 provides tables of the statistics 
used to develop the reductions. The area considered is 200 square feet for the structures 
considered except for schools where the area is 1000 square feet. These are areas 
associated with members supporting floors.  

The calculation of settlement uses guidance from the Standard Review Plan Section 3.7.2, 
Paragraph II.3.D. The SRP recommends considering 25% of the Live Load (and 75% for roof 
loads) in seismic analyses. Thus, given that a seismic event can occur at any time during the 
life of the facility, the average value of Live Load expected during the life of the facility is 25%. 



3.8.5-2 

Thus, 25% was considered to be a reasonable upper bound to the live load to consider for 
the calculation of settlement over the life of the facility.  

Impact on DCD 

There is no impact on the DCD. 

Impact on R-COLA 

There is no impact on the R-COLA. 

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA. 

Impact on Technical/Topical Report 

There is no impact on the Technical/Topical Report. 
 

This completes MHI’s response to the NRC’s question. 

 


