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QUESTION NO. 03.08.04-40: 

In its response to Question 3.8.4-14, MHI states that the DCD will be revised to add 
horizontal cross section views of the RIB and PSIB shear walls to the vertical cross section 
views currently shown in the DCD. 

The applicant is requested to provide the following information: 

1. In its review the staff notices that in Figure 3.8.4-13 in the MHI's response to this 
question, the horizontal cross section for zone 1 (EL-26'-4" to EL-14'-2") shows shear 
reinforcement (stirrups) is provided. This suggests that the shear stresses are high in 
this area. Are boundary elements used in this area? If yes, the applicant is requested 
to provide the re-bar layout for the boundary elements. If not, provide the rationale for 
not using the boundary elements. 

The staff also notices that the vertical cross section shown in Figure 3.8.4-13 in the response 
does not match the description given in Table 3.8.4-9 of the MHl's answer to Question 3.8.4-
13 of this RAI. For example, zone 1 in Figure 3.8.4-13 is in the range of EL-26'-4" to EL-14'-
2"; whereas in Table 3.8.4-9 it is from EL 3'-7" to EL 25'-3". The applicant is requested to 
clarify this discrepancy. 

Reference: MHI response to RAI 342-2000, dated 7/3/2009, MHI Ref: UAP-HF-09360, 
ML091900558. 
 

ANSWER: 

This response replaces the previous response submitted via MHI letter UAP-HF-10047, 
dated February 19, 2010 (ML100550204). 

Boundary elements are not utilized since they are not required per American Concrete 
Institute (ACI) 349-06 Section 21.7.6.1, where the aspect ratio h/l is less than 2.0.  Such is 
the case of the wall shown in Design Control Document (DCD) Revision 3 Figure 3.8.4-13.  
The shear reinforcement (stirrups) is there to resist higher out-of-plane shear forces but does 
not make it a boundary element. 



3.8.4-2 

DCD Revision 3 Table 3.8.4-9 gives the reinforcement provided for the South External Wall 
Section 4 of the Reactor Building (R/B), not the West Power Source Building (PS/B) which is 
shown in Table 3.8.4-12 and Figure 3.8.4-13. 

Table 3.8.4-9 and Figure 3.8.4-13 contain information for typical reinforcement in different 
locations. The Table-Figure relationships for Table 3.8.4-9 and Figure 3.8.4-13 are as 
follows:  

- DCD Revision 3 Table 3.8.4-9 corresponds to Figure 3.8.4-7 (Typical 
Reinforcement in South Exterior Wall – Section 4) 

- DCD Revision 3 Table 3.8.4-12 corresponds to Figure 3.8.4-13 (Typical 
Reinforcement in West PS/B South Exterior Wall – Section 1) 

Impact on DCD 

There is no impact on the DCD. 

Impact on R-COLA 

There is no impact on the R-COLA. 

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA. 

Impact on Technical/Topical Report 

There is no impact on the Technical/Topical Report. 
 

This completes MHI’s response to the NRC’s question. 


