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APPENDIX C 
 
Questions and Answers for Inspecting Manual Brachytherapy Prostate Implants 
 
Note: The Questions and Answers below replace/supersede the Q&As distributed as Enclosure 
1 of the letter dated May 17, 2011. 
 
The following supplemental questions and answers are intended to clarify and enhance the 
guidance available for U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) Regional Inspectors in 
Inspection Manual Chapter 2800 and Inspection Procedure (IP) 87132.  The scope of the 
questions and answers (Qs and As) is limited to prostate permanent implant brachytherapy.  
The Qs and As are applicable to all prostate permanent implant brachytherapy procedures, 
whether the treatment plans are based upon nomographs; pre-planned, using 2D or 3D 
methods; or the use of “real time” treatment planning methods.  
 
Inspectors are reminded that IP 87132 provides all of the official inspection guidance for 
prostate implants, and that these Qs and As are designed to only provide the inspector 
with additional insight.  Furthermore, licensed programs are not required to “fit” one or 
more of these scenarios,  
 
Question 1 
 
Do the requirements in Title 10 of the Code of Federal Regulations (10 CFR) Part 35 require 
that the prescribed dose in the written directive (WD) be expressed in units of absorbed dose 
(gray (Gy) or rad), or may licensees also express the prescribed dose in units of total source 
strength and exposure time)? 
 
Answer 1 
 
In accordance with the definition of “prescribed dose” in 10 CFR 35.2, the licensee may express 
the dose as described in the WD in units of absorbed dose (Gy/rad) or in terms of total source 
strength and exposure time.  However, in order for the licensee to be in compliance with the 
requirements in 10 CFR 35.3045, if specifying dose in terms of total source strength and 
exposure time, the licensee should also provide enough information to allow for the calculation 
of the absorbed dose.  The need to determine the absorbed dose is because 10 CFR 35.3045 
requires that a licensee report, as a Medical Event (ME), a dose that differs from the prescribed 
dose by more than 5 rem (effective dose equivalent), 50 rem to an organ or tissue, or 50 rem to 
the skin (shallow dose equivalent) plus additional conditions.
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Question 2 
 
What relief can be provided to licensees from the ME reporting requirements that the delivered 
dose must be within 20 percent of the prescribed dose? 
 
Answer 2 
 
None.  In accordance with the requirements found in 10 CFR 35.3045, if the dose that is 
ultimately delivered to the treatment site (as defined on the WD by the Authorized User 
(AU)) is outside the limit of 20 percent or more of the prescribed dose, the licensee is required 
to report that instance as a ME. 
 
Many key stakeholders have stated that, in accordance with accepted protocols, the AU may 
start with an objective of delivering a prescribed dose to the treatment site.  To accomplish this 
task, the medical physicist may develop a treatment plan to define placement of each seed 
within the treatment site and calculate various dosimetric and volumetric data to assist the AU in 
his/her clinical evaluation of the implant data and approval of the number or seeds and seed 
activity to be ordered.  
 
The medical physicist may also draft the WD that includes documentation of:  

(i) the number and activity of seeds of a particular radioisotope to be permanently    
implanted; 

(ii) the treatment site; and  
(iii) the assumed dosimetric value obtained if each seed is implanted exactly as indicated by 

the treatment plan or nomogram with no seed migration.  
 
To successfully implement this practice, the medical physicist and the AU should communicate 
to ensure that both the AU and the medical physicist are satisfied with the WD and the 
treatment plan (if one is developed) and that both agree on the method for documenting and 
evaluating the prescribed dose.  In addition, the AU and medical physicist should exercise care 
to ensure that the delivered dose does not differ from the prescribed dose as documented in the 
WD by 20 percent or more. 
 
To illustrate Question 2, Answer 2 further, the following hypothetical cases are provided: 
 
Case Number 1 
 
An AU “prescribed” a minimum dose of 145 Gy to be delivered to the entire prostate, and 
recorded this in the WD.  The AU signed and dated the WD.  The medical physicist prepared a 
treatment plan with 100 percent of the target volume [entire prostate] receiving a minimum dose 
of 145 Gy (i.e., V100 of 100 percent) and D90 dose to the entire prostate of 165 Gy.  The 
authorized user reviewed and approved the treatment plan as being consistent with the WD, 
recognizing that the D90 dose is expected to be higher than the minimum dose delivered to the 
entire target.
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Post-implant CT imaging was performed, with a calculated V100 of 100% and D90 of 180 Gy.  
This D90 was greater than 20 percent above the 145 Gy prescribed to be delivered to the entire 
prostate, but within 20 percent of the D90 designated in the treatment plan.  
 
In this hypothetical case, in accordance with NRC regulations, a ME has not occurred:  the 
entire prostate received a minimum dose of 145 Gy, consistent with the WD, and the delivered 
D90 of 180 Gy differed by less than 20 percent from the D90 of 165 Gy from the treatment plan. 
 
Case Number 2 
 
An AU reviewed the pre-implant ultrasound images and based on a traditional nomogram for 
iodine-125, documented in a WD a prescribed dose of 35 millicuries(mCi) (total source strength) 
for a permanent implant (exposure time) using 70 seeds, each seed containing 0.5 mCi.  The 
nomogram used by the AU was designed to deliver a dose of 145 Gy to the entire volume of the 
prostate.  The AU signed and dated the WD; however, only 55 seeds were implanted.  
 
The medical physicist performed post-implant dosimetry which showed a final delivered dose of 
114 Gy to the entire prostate volume.  Furthermore, assume that the licensee's documented 
procedures for evaluation of post-treatment imaging data documents prescribed total source 
strength as the regulatory evaluation tool. 
 
In this hypothetical case, in accordance with NRC regulations, a ME has occurred, since:   
 

(1)  the total dose delivered differs from the prescribed dose by 20 percent or more (i.e., the 
delivered total source strength differs by 20 percent or more of the prescribed total 
source strength); and  

(2)  the delivered dose differs from the prescribed dose by more than 50 rem to an organ or 
tissue.   

 
Note that since the prescribed dose on the WD includes the total source strength for a 
permanent implant, the “permanent” documented exposure time here can be assumed to be 
infinity.  However, if the exposure time had not been documented on the WD, the WD would 
have been incomplete.   
 
Question 3   
 
What constitutes “high confidence” as used in 10 CFR 35.41?
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Answer 3 
 
See the two examples listed below for two hypothetical situations at a licensee’s facility: 
 
EXAMPLE OF A LICENSEE WHO HAS INADEQUATE WRITTEN PROCEDURES THAT DID 
NOT PROVIDE HIGH CONFIDENCE 
 
An inspection was performed to review the circumstances, root and contributing causes, and 
proposed corrective actions related to a ME involving an iodine-125 brachytherapy treatment for 
prostate carcinoma.  Specifically, the dose delivered to the patient, 13,200 rads, was 20 percent 
more than the prescribed dose of 11,000 rads. (10 CFR 35.3045(a)(1)(i)). 
 
In accordance with the WD, the radiation oncology staff planned to implant 63 iodine-125 seeds, 
each seed containing 0.27 mCi (source strength); however, the manufacturer shipped 63 iodine-
125 seeds, each seed containing 0.37 mCi.   
 
The licensee had not developed written procedures to verify the iodine-125 seed strengths prior 
to the implants by comparing the manufacturer’s specification sheets with the WD and treatment 
plans.  Nonetheless, licensee staff routinely verified the seed strengths prior to the implants by 
comparing the manufacturer’s specification sheets with the WD and treatment plans, with one 
exception that resulted in this ME. 
 
In the case of this one exception, it was determined that the root cause of the ME was a failure 
to develop written procedures as required in 10 CFR 35.41(a), to provide high confidence that 
the administrations of iodine-125 seeds for brachytherapy treatments was in accordance with 
the WD.  As a result, the 63 seeds with the higher activity were implanted in the patient.  The 
error was discovered after the implant was completed. 
 
CONCLUSION 
 
The licensee failed to develop written procedures as required in 10 CFR 35.41(a) to provide 
high confidence that the administrations of iodine-125 seeds for brachytherapy treatments are in 
accordance with the WD.  Specifically, the licensee’s written procedure was silent regarding 
verification of the seed strength prior to the implants.  As a result, a ME occurred.   
 
EXAMPLE OF A LICENSEE WHO HAS WRITTEN PROCEDURES BUT DOES NOT FULLY 
IMPLEMENT THE WRITTEN PROCEDURES 
 
During a routine inspection of a licensee authorized for use of 10 CFR 35.400 material, selected 
staff were interviewed regarding the licensee’s procedures for verification that the treatments 
were given in accordance with the WDs and treatment plans.
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The licensee provided the inspector with its written Policy and Procedure for Manual 
Brachytherapy (procedures).  The procedures included obtaining CT images (or other 
appropriate images) 3-5 weeks post implant for identification of seed localization.  In addition, 
the procedures required that the AU review the images, outline the treatment site structure and 
any organs at risk, assess the absorbed doses, and generate a post-implant report.  The 
procedures also required that an annual Quality Assurance (QA) review be performed on 25 
percent of the treatments to provide “high confidence” that the treatments were administered in 
accordance with the WDs and treatment plans.  The QA review includes analyses of the post-
implant reports for the selected treatments. 
 
The licensee conducted the annual QA review of 25 percent of the treatments that were 
performed.  However, the licensee had not analyzed the post-implant reports for the selected 
treatments because the post implant imaging was completed at the AU’s office and the licensee 
did not have access to the post-implant reports.  
 
The inspector requested that the licensee obtain copies of the post-implant reports that were 
completed by the AU for the treatments that had the QA review.  The inspector identified three 
un-reported MEs while reviewing the post-implant reports.   
 
CONCLUSION 
 
The licensee failed to fully implement its procedures as required in 10 CFR 35.41(b)(2) for 
verifying that the administrations were in accordance with the treatment plans and the WDs.  
Specifically, the licensee failed to analyze the post-implant reports for the selected treatments 
which resulted in lost opportunities to identify MEs. 
 
Question 4 
 
How long do licensees have to complete the documentation of the post-implant WD? 
 
Answer 4 
 
10 CFR 35.40(b) states the WD must contain the patient or human research subject’s name and 
the following information: 
 
10 CFR 35.40(b)(6)(ii) states that after implantation, but before completion of the procedure, the 
WD must contain the radionuclide, treatment site, number of sources, and total source strength 
and exposure time (or the total dose). 
 
Based on these regulations, the licensee needs to complete the post-implant documentation 
before the completion of the procedure.  Unless circumstances justify otherwise, it is generally 
accepted that a procedure is complete when the patient leaves the post procedure recovery 
area. 


