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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION 

03/22/2013 

US-APWR Design Certification 

Mitsubishi Heavy Industries 

Docket No. 52-021 

RAI NO.:  NO. 909-6315 REVISION 3 

SRP SECTION: 03.07.02 - SEISMIC SYSTEM ANALYSIS 

APPLICATION SECTION: 3.7.2 

DATE OF RAI ISSUE: 03/05/2012 

 

QUESTION NO.: 03.07.02-190 

In Section 4.0 of MUAP-11002(R1), “Soil-Structure Interaction Analysis,” (Page 31) there is no 
reference that considers the effects that the high water table in the US-APWR standard plant design 
may have on the SSI analysis results for the Turbine Island (TI).  

The Applicant is requested to address the effects of variations in the water table in the SSI analyses 
for the TI, including a water table level from the bottom of the TI foundation up to one foot below 
finished grade. 

 

ANSWER: 

 

This answer revises the previous MHI answer that was transmitted by letter UAP-HF-12124 dated 
June 5, 2012 (ML12158A478). 

 

The design of the T/B and E/R has been modified in accordance with the DCD Seismic Closure Plan 
(UAP-HF-13034, 2/15/2013).   

The conclusions provided in of Technical Report MUAP-11007 Rev. 2 (submitted to the NRC on 
November 30, 2012) state the following: 
 
 “The results of the parametric study presented in this report demonstrate that effects of 

groundwater level on the seismic design basis response from MUAP-10006 for the R/B 
complex are minor.” 
 
“It is concluded that the use of saturated soil profiles as a site independent analysis 
parameter will result in a standard plant design that envelopes the seismic demands at a 
majority of candidate sites within the CEUS.”   

 
The SSI analyses of the TI are performed using identical subsurface profiles as used in the NI SSI 
analyses.  In addition, the TI SSI input motions are developed based on the same CSDRS as the NI 
SSI analyses.  Therefore, the conclusions of MUAP-11007 Rev. 2 regarding the effects of variation in 
groundwater level are applicable to the TI SSI analyses.  No additional study of the effects of variation 
in groundwater level is needed for the TI SSI analyses.   
 
Impact on DCD 

There is no current impact on the DCD.   

Impact on R-COLA 

There is no impact on the R-COLA. 
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Impact on S-COLA 

There is no impact on the S-COLA. 

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA. 

Impact on Technical/Topical Report 

There is no impact on a Technical/Topical Report. 

This completes MHI’s response to the NRC’s question. 


