
 

3.7.2-1 
 

RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION 

03/22/2013 

US-APWR Design Certification 

Mitsubishi Heavy Industries 

Docket No. 52-021 

RAI NO.:    NO. 766-5819 REVISION 3 

SRP SECTION:   03.07.02 – Seismic System Analysis 

APPLICATION SECTION: 3.7.2 

DATE OF RAI ISSUE:  06/09/2011 

 

QUESTION NO. RAI 03.07.02-41: 

In MUAP-11002 (R0) Subsection 6.1, “Model Validation Methodology,” the second bullet of the 
first paragraph (page 19) states, “The fine mesh GT STRUDL models used for structural design 
responds similarly to the coarse mesh GT STRUDL models translated into ACS SASSI.” 
The staff disagrees with the applicant’s conclusion that fine mesh model responds similarly to the 
coarse mesh used in ACS SASSI analyses.  In Subsection 6.3 of the report, the applicant stated 
that due to software and hardware constraints, the modal analyses for the fine mesh could be 
performed up to a frequency of 21 Hz.  The response spectra shown in Figure 6-17 to 6-19 of the 
report clearly indicated that the applicant’s position could not be confirmed at high frequency 
range.  The SRP Acceptance Criteria 1.A.(iv) of SRP 3.7.2 states, “Use of an adequate number of 
discrete mass degrees of freedom in dynamic modeling.”  The applicant, therefore, cannot claim 
that the coarse mesh used in SSI analyses meets this acceptance criterion.  The applicant is 
requested to refine its approach and to provide data that shows the coarse mesh is adequate for 
the SSI analyses. 
 

ANSWER: 

This answer revises and replaces the previous MHI answer that was transmitted by letter UAP-
HF-11249, dated August 1, 2011 (ML11215A104). 

In Technical Report MUAP-11002 Rev. 2, the analysis of the fine and coarse mesh models have 
been reanalyzed using ANSYS to achieve analysis cutoff frequencies greater than 100 Hz for 
both models.  The results, including comparison in the high frequency range, are included in 
Section 3.0 of Technical Report MUAP-11002 Rev. 2.  

 
Impact on DCD 

There is no impact on the DCD. 

Impact on R-COLA 

There is no impact on the R-COLA.  

Impact on S-COLA 
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There is no impact on the S-COLA.  

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA.   

Impact on Technical/Topical Report 

There is no impact on a Technical/Topical Report. 

This completes MHI’s response to the NRC’s question. 
 


