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QUESTION NO. RAI 03.07.02-81: 

In Section 5.5 of MUAP-11001 (R0), “Structural Integrity Evaluation Results,” the second 
paragraph (page 70) states, “The required reinforcement due to out-of-plane bending moments 
and in-plane forces are calculated by program “WALL” and is shown in Table 5.5-2. Similarly, the 
required reinforcement due to out-of-plane bending moments and out-of plane shear force in 
slabs are calculated by program “SLAB”. These required reinforcements are calculated in 
element level and are defined as “Demands.”  

The Applicant is requested to clarify how the effect of concrete cracking are considered in the 
calculation of the design forces and moments.  

 

ANSWER: 

This answer revises and replaces the previous MHI answer that was transmitted by letter UAP-
HF-11262 (ML11228A129). 

Technical Report MUAP-11001 has been superseded and the relevant information incorporated 
into Technical Report MUAP-10006, Rev. 3.  The reactor building (R/B), prestressed concrete 
containment vessel (PCCV), containment internal structure, east and west power source 
buildings (PS/Bs), auxiliary building (A/B), and essential service water pipe chase (ESWPC) are 
now structurally integrated and supported on a combined basemat to form the R/B complex.  
Technical Report MUAP-10006, Rev. 3 presents the information relevant to the added A/B and 
PS/Bs as well as the other buildings that make up the R/B complex.   

The analyses results documented in Section 03.4.0 of Technical Report MUAP-10006, Rev. 3 are 
performed in addition to the uncracked condition by also using 50% reduced stiffness both for 
out-of-plane bending and  the shear directions to account for cracking of the reinforced concrete 
walls and slabs of the R/B complex.  The resulting seismic accelerations used to compute 
moments and shears by the ANSYS program are consistent with these stiffness values. 
As stated in Section 02.1.0 of Technical Report MUAP-10006, “Two SSI analyses of the R/B 
complex are performed for each soil profile corresponding to each of the two bounding levels of 
stiffness and damping. The responses obtained from the two SSI analyses for each soil profile, 
i.e., twelve analyses in all, are enveloped in order to address the possible range of effects of 
concrete cracking on the seismic response of the building.” 
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The walls and slabs of the A/B will be evaluated in standard design calculations with the ANSYS 
post-processing FORTRAN routines “wall.exe” and “slab.exe,” respectively.  In both of the post-
processors, axial load (in-plane horizontal forces in the case of slabs) and out-of-plane moment 
are used with computed axial and moment capacity interaction curves to evaluate the interaction 
between out-of-plane flexure and in-plane forces.  The development of these curves is based on 
stress and strain compatibility considering cracked section behavior across the cross-sections of 
the shell elements using the assumptions of Section 10.2 of ACI 349-06.  The programs also 
apply the general principles and requirements for the design of cross-section due to flexure and 
axial loads of Section 10.3 of ACI 349-06.  

In both processors, the interaction between in-plane forces and transverse shear is evaluated 
through the inclusion of in-plane forces (Nu in Chapter 11 of ACI 349-06) in the determination of 
the transverse shear capacity, Vc, of the element or cross-section.  If the in-plane forces are 
compressive, Nu is positive and formula 11-4 of Section 11.3.1.2 is used to calculate Vc.  If the in-
plane forces are tensile, Nu is negative and formula 11-8 of Section 11.3.2.3 is used to calculate 
Vc.  If shear reinforcing is required at a particular cross-section, it is designed to the requirements 
of Section 11.5.6 of ACI 349-06. 

Impact on DCD 

There is no impact on the DCD. 

Impact on R-COLA 

There is no impact on the R-COLA.  

Impact on S-COLA 

There is no impact on the S-COLA.  

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA. 

Impact on Technical/Topical Report 

There is no impact on a Technical/Topical Report.  
 

This completes MHI’s response to the NRC’s question. 

 


