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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION 
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US-APWR Design Certification 

Mitsubishi Heavy Industries 

Docket No. 52-021 

RAI NO.:    NO. 776-5851 REVISION 3 

SRP SECTION:   03.07.02 – Seismic Systems Analysis 

APPLICATION SECTION: 3.7.2 

DATE OF RAI ISSUE:  06/15/11 

 

QUESTION NO. RAI 03.07.02-78: 

In Subsection 5.1.5 of MUAP-11001 (R0), “SSE Loads (Ess),” the third paragraph (page 59) 
states, “Therefore, in addition to the earthquake forces derived from RSA analyses, the effects of 
accidental torsion is also considered.  A torsion moment equal to the larger of the torsions 
resulting from the product of the base shears times 5% of the building dimension that is 
perpendicular to the direction of the base shear force is applied to the analytical model.”  

The Applicant is requested to confirm that the effect of accidental torsion is included in the 
calculation of the displacement relative to the free-field ground motion.  If this torsional effect was 
not included, the Applicant is requested to provide the technical basis and justification for its 
exclusion in determining the maximum relative displacements.  
 

ANSWER: 

This answer revises and replaces the previous MHI answer that was transmitted by letter UAP-
HF-11281 (ML11243A163). 

Technical Report MUAP-11001 has been superseded and the relevant information incorporated 
into Technical Report MUAP-10006, Rev. 3.  The reactor building (R/B), prestressed concrete 
containment vessel (PCCV), containment internal structure, east and west power source 
buildings (PS/Bs), auxiliary building (A/B), and essential service water pipe chase (ESWPC) are 
now structurally integrated and supported on a common basemat to form the R/B complex.  
Technical Report MUAP-10006, Rev. 3 presents the information relevant to the added A/B and 
PS/Bs as well as the other buildings that make up the R/B complex. 

DCD Tier 2 Subsection 3.7.2.11 describes the methodology used to account for torsional effects 
in the US-APWR standard plant design and analysis, which is in accordance with the 
recommendations outlined in Acceptance Criterion II.11 of SRP 3.7.2.   

The torsional effects in a building structure can come from two parts.  First, torsional effects are 
due to the general layout of the building, which cause eccentricities between the center of mass 
and center of rigidities, and these eccentricities vary from floor elevation to floor elevation.  These 
eccentricities cause inertial torsional effects, which are considered by performing a dynamic 
analysis that incorporates the torsional degrees of freedom.  Secondly, torsional effects are due 
to consideration of accidental torsion, where an additional eccentricity of +/- 5 percent of the 
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maximum building dimension is used for both horizontal directions.  The use of the additional 
eccentricity in the structural design accounts for torsional effects that are not captured in the 
seismic response analyses, such as torsion due to incoherency (spatial variation) of the input 
ground motion, non-vertically propagating incident waves, and/or accidental eccentricities.  The 
effects of responses from inertial torsion and accidental torsion are required to be combined in 
the building structural designs. 

Accidental torsion effects are not included in the calculation of maximum relative displacements, 
which are computed for the R/B complex as described in Section 03.3.8 of Technical Report 
MUAP-10006, Rev. 3, using SSI results, which does account for the contribution of inertial 
torsional effects to displacement.  Accidental torsion effects are required to be considered along 
with other displacement effects in addition to the SSI seismic displacements, including inertial 
torsional effects in the R/B complex structural designs.  As stated above, the consideration of 
accidental torsion effects is in compliance with DCD Tier 2 Subsection 3.7.2.11 and in 
accordance with the recommendations outlined in Acceptance Criterion II.11 of SRP 3.7.2. 

Impact on DCD 

There is no impact on the DCD. 

Impact on R-COLA 

There is no impact on the R-COLA.  

Impact on S-COLA 

There is no impact on the S-COLA.  

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA.  

Impact on Technical/Topical Report 

There is no impact on a Technical/Topical Report. 
 

This completes MHI’s response to the NRC’s question. 

 


