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QUESTION NO. RAI 03.07.02-69: 

In Subsection 2.2 of the MUAP-11001 (R0), “Material Properties,” (page 6) the last sentence 
states “The critical damping ratio of 7% is for bolted steel structures at SSE stress level per 
Regulatory Guide 1.61(Reference 7.13).”  

The staff noticed that 7% is allowed only if “Bolted Steel with Bearing Connections,” are used. 
Otherwise, damping is limited to 4% (e.g., welded or bolted with friction joints). The Applicant is 
requested to provide a confirmatory statement in the Report that “Bolted Steel with Bearing 
Connections” are used.  
 

ANSWER: 

This answer revises and replaces the previous MHI answer that was transmitted by letter UAP-
HF-11262 (ML11228A129). 

Technical Report MUAP-11001 has been superseded and the relevant information incorporated 
into Technical Report MUAP-10006, Rev. 3.  The reactor building (R/B), prestressed concrete 
containment vessel (PCCV), containment internal structure (CIS), east and west power source 
buildings (PS/Bs), auxiliary building (A/B), and essential service water pipe chase (ESWPC) are 
now structurally integrated and supported on a common basemat to form the R/B complex.  
Technical Report MUAP-10006, Rev. 3, presents the information relevant to the added A/B and 
PS/Bs as well as the other buildings that make up the R/B complex.  

Tables 02.4.1.1.1-2 and 02.4.1.1.3-1 of Technical Report MUAP-10006, Rev. 3 show that the 
operating-basis earthquake and safe-shutdown earthquake damping values of steel structures 
are 3% and 4%, respectively, for the soil-structure interaction analyses of the R/B complex per 
RG 1.61.  “Bolted Steel with Bearing Connections” are not used. 

Impact on DCD 
 
There is no impact on the DCD. 

Impact on R-COLA 

There is no impact on the R-COLA.  
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Impact on S-COLA 

There is no impact on the S-COLA.  

Impact on PRA 

There is no impact on the PRA. 

Impact on Technical/Topical Report 

There is no impact on a Technical/Topical Report. 
 

This completes MHI’s response to the NRC’s question. 

 


