
TSTF Comments on NRC Operating Experience Smart Sample (OpESS) 2012/02, "Technical 
Specification Interpretation and Operability Determination" 

 Page 1 EXCEL Services Corporation 

On January 6, 2012, the NRC issued OpESS 2012/02, "Technical Specification 
Interpretation and Operability Determination."  The TSTF reviewed the document and 
has the following concerns. 

The TSTF noted the following statements in the OpESS: 

General Comment 

"Recent examples from inspection findings have revealed instances where 
licensees have declared (or justified) continued operability of safety-related 
systems and components based on inappropriate assumptions, use of 
inappropriate compensatory measures, and incorrect interpretation of LCOs.  
The number of instances where staff from the Technical Specifications Branch, 
NRR, have supported Headquarters and Regional staff with TS interpretations 
and License Amendment Requests (LARs) appears (qualitatively) to have 
increased in recent years. 

A recent review of inspection experience and LARs identified numerous 
instances where licensees have improperly applied their TS.  Collectively, this 
experience suggests that an increasing number of licensees may be taking a 
non-conservative approach to interpreting their TS or when evaluating degraded 
or non-conforming conditions." 

The TSTF believes that the possibility that there are an increasing number of licensees 
taking a non-conservative approach to utilizing their Technical Specifications or 
performing Operability determinations is a very serious matter.  The TSTF will work with 
the PWROG Licensing Subcommittee and BWROG Licensing Committee to investigate 
this concern and, if verified, to take actions to assist licensees in appropriately 
implementing their Technical Specifications, such as training and industry guidance 
documents. 

The TSTF has submitted several Travelers that are currently under NRC staff review 
with the goal of ensuring consistent and conservative application of the Technical 
Specifications.  They are: 

TSTF-529, Revision 0, "Clarify Use and Application Rules"; 

TSTF-530, Revision 0, "Clarify SR 3.0.3 to be Consistent with Generic Letter 87-09"; 
and 

TSTF-534, Revision 0, "Clarify Application of Pressure Boundary Leakage Definition." 

The TSTF will keep the NRC informed of our actions on this matter at our quarterly 
TSTF/NRC meetings. 

The TSTF has specific comments regarding statements in the OpESS that we believe 
could lead a NRC inspector to misconstrue the requirements of the Technical 
Specifications or the Operability Determination Process.  Note that these comments do 

Specific Comments 
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not undermine the TSTF's intent to investigate and address the NRC's overarching 
concern regarding the proper application of Technical Specifications and Operability 
Determinations. 

1. As a general comment, we believe that providing references in the OpESS to the 
applicable Technical Specification, Bases, or Operability Determination guidance 
would significantly improve the document. 

2. Declaring Components Inoperable 

In Section 03.02, "Operability Determinations," the OpESS refers to the NRC 
Inspection Manual Part 9900 guidance, "Operability Determinations & Functionality 
Assessments for Resolution of Degraded or Nonconforming Conditions Adverse to 
Quality or Safety" and the Standard Technical Specifications.  The implication is that 
the discussion in the section is taken from those two documents, but that it not the 
case.  The document states: 

"A licensee may not intentionally declare a required SSC inoperable if it is 
capable of performing its specified safety function for the purpose of increasing 
the Completion Time of a TS-required SSC.  Intentional entry into any action 
statement shall not be made for operational convenience." 

We could not discovery a basis for this statements in the Standard Technical 
Specifications or the Part 9900 guidance.  We believe the paragraph is misleading. 

• Licensees routinely declare SSCs that are capable of performing their specified 
safety function inoperable to perform maintenance. 

• Licensees routinely remove a set of related components from service for 
maintenance at the same time (the work week concept) for efficiency, to facilitate 
system tagging, and to enhance personnel safety.  The staff opinion could be 
interpreted by an inspector as preventing this practice if it resulted in a longer 
Completion Time for one of the SSCs by utilizing LCO 3.0.6. 

• The staff opinion requires an interpretation licensee intent "for the purpose of 
increasing the Completion Time of a TS-required SSC" which is open to 
interpretation. 

The OpESS states,  

"Intentional entry into any action statement shall not be made for operational 
convenience."   

This is a partial quote from the LCO 3.0.2 Bases and, taken out of context, may be 
misleading to an inspector since the term "operational convenience" is undefined in 
the Technical Specifications or any NRC guidance documents.  The full quote is: 

"The Completion Times of the Required Actions are also applicable when a 
system or component is removed from service intentionally. The reasons for 
intentionally relying on the ACTIONS include, but are not limited to, performance 
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of Surveillances, preventive maintenance, corrective maintenance, or 
investigation of operational problems. Entering ACTIONS for these reasons must 
be done in a manner that does not compromise safety. Intentional entry into 
ACTIONS should not be made for operational convenience. Additionally, if 
intentional entry into ACTIONS would result in redundant equipment being 
inoperable, alternatives should be used instead. Doing so limits the time both 
subsystems/trains of a safety function are inoperable and limits the time 
conditions exist which may result in LCO 3.0.3 being entered." 

The TSTF recommends that this paragraph, the last bullet in Section 3.2, be deleted. 

Section 03.02 of the OpESS states: 

"If an SSC is declared inoperable then its LCO is not met and licensees must 
enter all

This is a partial quote from LCO 3.0.2 which has resulted in confusion by inspectors.  
The correct quote from LCO 3.0.2 is: 

 Required Actions of the associated TS Conditions." (emphasis added) 

"Upon discovery of a failure to meet an LCO, the Required Actions of the 
associated Conditions shall be met, except as provided in LCO 3.0.5 and LCO 
3.0.6." 

The OpESS statement has resulted in an NRC inspector questioning whether all 
Required Actions of a Condition (even those joined by an "OR

"If an SSC is declared inoperable then its LCO is not met and licensees must 
enter the associated Conditions and follow the Required Actions per LCO 3.0.2." 

" logical connector) 
must be followed.  The TSTF recommends that the sentence be revised to state: 

3. Use of Manual Action 

Section 04.01 discusses the use of manual action versus automatic action for 
Technical Specification functions.  Paragraph b.1 states,  

"Operability determinations are generally not expected to be successful in cases 
where credit is taken for manual action in place of automatic action(s)." 

The Part 9900 Operability Guidance contains an extended discussion of the use of 
manual actions in lieu of automatic actions in Appendix C.5.  The third paragraph of 
Appendix C.5 describes the characteristics of an Operability evaluation of 
substituting manual action for automatic action. 

The statement in the OpESS is prejudicial and uninformative.  The TSTF 
recommends that the OpESS be revised to reference Appendix C.5. 

4. Missed Surveillances 

Section 04.01 discusses missed Surveillances.  It states: 
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"Ensure the licensee entered all applicable Required Actions immediately, based 
on plant conditions, regardless of whether the periodicity of the TS surveillance 
interval had expired or not.  Time of Discovery for a failed surveillance should be 
determined from the surveillance test unless there is clear evidence showing 
otherwise.  Only operability determinations from missed surveillances may have 
a delayed Time of Discovery as allowed by SR 3.0.3." 

This paragraph is contrary to the Technical Specification requirements. 

The first sentence states: 

"Ensure the licensee entered all applicable Required Actions immediately, based 
on plant conditions, regardless of whether the periodicity of the TS surveillance 
interval had expired or not." 

This statement is incorrect, as described below. 

• SR 3.0.2 states, "The specified Frequency for each SR is met if the Surveillance 
is performed within 1.25 times the interval specified in the Frequency, as 
measured from the previous performance or as measured from the time a 
specified condition of the Frequency is met."  Therefore, if the periodicity of the 
TS surveillance interval had not expired, the Surveillance is not missed and there 
is no requirement to enter the Required Actions. 

• SR 3.0.3 states, "If it is discovered that a Surveillance was not performed within 
its specified Frequency, then compliance with the requirement to declare the 
LCO not met may be delayed, from the time of discovery, up to 24 hours or up to 
the limit of the specified Frequency, whichever is greater. This delay period is 
permitted to allow performance of the Surveillance."  Even if the SR was missed 
there is no requirement to enter the Required Actions. 

The second sentence states: 

"Time of Discovery for a failed surveillance should be determined from the 
surveillance test unless there is clear evidence showing otherwise." 

This statement is incorrect and confuses the Technical Specifications concept of 
"Time of Discovery" with reportability criteria, which has been a long standing point 
of confusion.  If a Surveillance is failed (e.g., the acceptance criteria are not met or 
the Surveillance is not performed within the specified Frequency), SR 3.0.2 states 
that the LCO must be declared not met.  That is the "Time of Discovery" as used in 
the Technical Specifications. 

• LCO 3.0.2 states, "Upon discovery of a failure to meet an LCO, the Required 
Actions of the associated Conditions shall be met, except as provided in LCO 
3.0.5 and LCO 3.0.6." 

The Part 9900 guidance, Section 4.8, "Operator Awareness and 
Responsibilities," states: 
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"A senior licensed operator on the operating shift crew with responsibility for plant 
operations makes the declaration of operability, i.e., 'makes the call' on whether 
an SSC described in TSs is operable or inoperable."   

The Part 9900 guidance in conjunction with the LCO 3.0.2 Bases make clear that 
discovery is when a senior licensed operator on the operating shift crew with 
responsibility for plant operations declares an LCO not met.  In the case of a 
missed Surveillance, discovery is when a senior licensed operator determines 
that the SR was not performed within its specified Frequency.  That is the starting 
point for Completion Times. 

• Reportability considers when the testing should have been performed when 
evaluating the safety significance of the error.  Note that the OpESS wording was 
taken from NUREG-1022, Revision 2, "Event Reporting Guidelines,":  

"For the purpose of evaluating the reportability of a discrepancy found during 
surveillance testing that is required by the technical specifications:  

(1) For testing that is conducted within the required time (i.e., the surveillance 
interval plus any allowed extension), it should be assumed that the discrepancy 
occurred at the time of its discovery unless there is firm evidence, based on a 
review of relevant information such as the equipment history and the cause of 
failure, to indicate that the discrepancy existed previously.  

(2) For testing that is conducted later than the required time, it should be 
assumed that the discrepancy occurred at the time the testing was required 
unless there is firm evidence to indicate that it occurred at a different time

The third sentence states: 

." 

"Only operability determinations from missed surveillances may have a delayed 
Time of Discovery as allowed by SR 3.0.3." 

The intent of this sentence is unclear and it is confusing.  SR 3.0.3 does not 
reference Operability Determinations or Time of Discovery, so no such allowance 
exists.  SR 3.0.3 explicitly allows delaying declaring a system inoperable as a 
result of a missed Surveillance. 

The TSTF recommends that paragraph c.1 be deleted. 


