MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, LTD.
16-5, KONAN 2-CHOME, MINATO-KU

TOKYO, JAPAN
February 8, 2012
Document Control Desk
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, DC 20555-0001
Attention: Mr. Jeffrey A. Ciocco

Docket No. 52-021
MHI Ref: UAP-HF-12039

Subject: MHFI’'s Response to US-APWR DCD RAI No. 887-6261 Revision 3 (SRP
09.01.04)

Reference: 1) “Request for Additional Information No. 887-6261 Revision 3, SRP Section
09.01.04 — Light Load Handling System (Related to Refueling) - Application
Section: 9.1.4”, dated January 10, 2012.

With this letter, Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (“MHI") transmits to the U.S. Nuclear

Regulatory Commission (“NRC”) a document entitled “Response to Request for Additional

Information No. 887-6261 Revision 3.”

Enclosed is the response to a question contained within Reference 1.

Please contact Mr. Joséph Tapia, General Manager of Licensing Department, Mitsubishi

Nuclear Energy Systems, Inc. if the NRC has questions concerning any aspect of the

submittals. His contact information is below.

Sincerely,

G ﬂjcﬁb‘

Yoshiki Ogata,
General Manager- APWR Promoting Department
Mitsubishi Heavy Industries, LTD.

Enclosure:

1. Response to Request for Additional Information No. 887-6261 Revision 3
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CC: J. A. Ciocco
J. Tapia

Contact Information
Joseph Tapia, General Manager of Licensing Department
Mitsubishi Nuclear Energy Systems, Inc.
1001 19th Street North, Suite 710
Arlington, VA 22209
E-mail: joseph_tapia@mnes-us.com
Telephone: (703) 908 — 8055
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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

02/08/2012

US-APWR Design Certification
Mitsubishi Heavy Industries
Docket No. 52-021

RAI NO.: NO. 887-6261 REVISION 3

SRP SECTION: 09.01.04 — LIGHT LOAD HANDLING SYSTEM (RELATED TO
REFUELING)

APPLICATION SECTION: 09.01.04
DATE OF RAI ISSUE: 01/10/2012

QUESTION NO.: 09.01.04- 23

FSAR Sections 5.3.1.2 and 5.3.1.3 state, respectively, that once the reactor vessel is
instalied at the site, a field weld is made to attach the reactor vessel permanent cavity seal
ring to the reactor vessel seal ledge, and that the permanent cavity seal ring is welded to the
top of the seal ledge of the vessel flange for welding to the refueling cavity seal liner. Further,
in response to several RAIls, the applicant provides a more detailed description of the
permanent cavity seal (PCS). In its responses to RAI 633-4857 revision 02, Question
09.01.04-21 and to RAI 721-5535 revision 2, Question 09.01.04-22, the applicant clarifies
that the seal is treated as a mechanical component and is made of a stainless steel material.
The seal is permanently attached to the reactor vessel and the reactor cavity floor with bolts
and welds. It also states that appropriate sections/criteria of the ASME Code, or codes and
standards recommended by manufacturers shall be applied in selection of material and
manufacture such as the welding of the seal. Moreover, the response from MHI to RAI 724-
5524 revision 2, Question 03.02.02-20, revises the classification of the PCS, such that the
seal will be classified as a safety-related Equipment Class 3. Quality Group C, and designed
in conformance with appropriate codes and standards selected according to this
classification and the Quality Assurance Program. Accordingly, the applicant modifies Item
28 in Table 3.2-2.

Based on the above elements, especially from the text and the figure that will be added to
DCD Section 9.1.4.2.1, the staff deduced that some parts of the PCS are welded/bolted to
the reactor vessel. However, the staff was not able to identify precisely which parts and how
they are attached to the reactor vessel. Therefore, it is not clear to the staff whether the PCS
design and installation could adversely affect the reactor vessel material and its integrity. The
staff also noted that in revised Table 3.2-2 the applicant kept the identification number for
*Codes and standards” as “5” corresponding to “codes and standards as in defined bases”
and did not modify this number to “3” corresponding to “ASME Code, Section I, Class 3.”
The staff considers that this is not consistent with the new categorization of the PCS as a
Class 3component, according to which the relevant ASME Code criteria should be selected.

Because of the importance of the interfaces between the PCS and the reactor vessel, the

staff requests the applicant provide the following information to assure that the fabrication
and installation of this PCS will not adversely impact the reactor vessel material or structural
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integrity (e.g., to behave in a brittle manner or increase the probability of rapidly propagating
failure):

- Describe in detail the PCS, especially the seal ledge, including the identification of the
materials that are used;

- Identify any fasteners, bolts or welds used in the PCS;

- Describe in detail the connections between the PCS and the reactor vessel, particularly
with the reactor vessel pressure retaining portion. If welding is used, describe any
design considerations (such as weld joint type or location) or controls on welding (such
as weld size or heat input limitations) that assure that welding has no adverse impact on
the reactor vessel material or integrity.

- Justify why the identification number for “Codes and standards” in revised Table 3.2-2
does not correspond to the identification number for a Class 3 equipment implying that
ASME Code Section lll, Class 3 will not be applied to the PCS.

ANSWER:

(First and Second Bullets)

The detail configuration and materials of the Permanent Cavity Seal (PCS) around the Seal
Ledge (SL) are described below. The SL is ring type configuration attached to outside of the
Reactor Vessel (RV) and made out of stainless steel. The SL is supported by the RV at the
bottom, welded to the PCS and the RV flange at the top, and bolted to the PCS. The welding at
the top of the SL are continuous welds and used for sealing the cavity water.

Refueling Cavity Seal Liner Permanent Cavity Seal Reactor Vessel Flange
P oty 4,“ e (Stainless SteelType 304)  / (SA508 Gr.3. CI1 +

Reng Gty o Mg Welds Stainless Steel Cladding)
LT ] ' /

Bolts

(Stainless Steel

Type 304, 32-5/8"Dia. Seal led ge

(Stainless Steel Type 304)
Permanent Cavity Seal
(Stainless Steel Type 316)

(Third Bullet) .
There are partial penetration continuous welds and bolts connecting the PCS, the SL, and the RV.
The first connecting weld (between the SL and the RV) and the second connecting weld (between
the PCS and the SL) are both used for sealing but not for structural support. The SL is supported
by the RV at the bottom, and is designed so that the weld is within the cladding of the RV, which
does not affect the structural integrity of the RV. The PCS is bolted and seal welded to the SL
since it can only be installed at site. The welding between the SL and the RV will be controlled
and inspected based on ASME because of the first connecting weld to pressure retaining
portion.
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(Fourth Bullet) ’

Since the PCS is not a pressure-retaining component for the Reactor Coolant System (RCS),
ASME BPVC Section lll does not apply to the seal itself. In terms of the relationship with the
reactor vessel, to which ASME BPVC Section Ill, Subsection NB applies, the ASME BPVC
Section Il is not applicable to the PCS and the connecting weld between the seal and the SL for
the following reasons:

The PCS is indirectly attached to the reactor vessel through the SL, as shown in the figure
above.

The SL has neither pressure-retaining function nor structural function. ‘
In accordance with ASME BPVC Section Ill, NB-1132.2 (e), stating that “The first connecting
weld of a welded nonstructural attachment to a component shall be considered part of the
attachment. At or within 2t from the pressure-retaining portion of the component, the first
connecting weld shall conform to NB-4430.”, the SL and its connecting weld to the RV is not a
part of the vessel, but an attachment to the vessel.
Moreover, while the first connecting weld (in this case, the connecting weld between the SL
and the vessel) is required to conform to NB-4430, there is no requirement for the second
connecting weld, namely, the connecting weld between the SL and the PCS.
As indicated in the Note 1 for the DCD Tier 2 Table 3.2-3, items not covered by the ASME Code
are designed to other applicable codes and standards. Therefore, the identification number for
“Codes and Standards” for the PCS in DCD Tier 2 Revision 3 Table 3.2-2 should be “5
corresponding to “Codes and standards as defined in design bases”.

Impact on DCD

There is no impact on the DCD.

Impact on R-COLA

There is no impact on the R-COLA.

Impact on S-COLA

There is no impact on the S-COLA.

Impact on PRA

There is no impact on the PRA.

Impact on Technical / Topical Reports

There is no impact on the Technical / Topical Reports.
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