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MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, LTD.

16-5, KONAN 2-CHOME, MINATO-KU
TOKYO, JAPAN

August 12, 2011

Document Control Desk
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, DC 20555-0001

Attention: Mr. Jeffery A. Ciocco

Docket No. 52-021
MHI Ref: UAP-HF-11263

Subject: MHI's Response to US-APWR DCD RAI No. 774-5859 (SRP 09.02.02)

Reference: 1) "REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION 774-5859 REVISION 0, SRP
Section: 09.02.02 - Reactor Auxiliary Cooling Water Systems, Application
Section: 9.2.2 and Chapter 16 (TS 3.7.7)" dated 6/27/2011.

With this letter, Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. ("MHI") transmits to the U.S. Nuclear
Regulatory Commission ("NRC") a document entitled "Response to Request for Additional
Information No. 774-5859, Revision 0."

Enclosed are the responses to one RAI contained within Reference 1. This transmittal
completes the response to this RAI.

Please contact Dr. C. Keith Paulson, Senior Technical Manager, Mitsubishi Nuclear Energy
Systems, Inc. if the NRC has questions concerning any aspect of this submittal. His contact
information is provided below.

Sincerely,

Yoshiki Ogata,
General Manager- APWR Promoting Department
Mitsubishi Heavy Industries, LTD.
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Enclosure:

1. Response to Request for Additional Information No. 774-5859, Revision 0

CC: J. A. Ciocco
C. K. Paulson

Contact Information
C. Keith Paulson, Senior Technical Manager
Mitsubishi Nuclear Energy Systems, Inc.
300 Oxford Drive, Suite 301
Monroeville, PA 15146
E-mail: ck-paulson@mnes-us.com
Telephone: (412) 373-6466
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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

8112/2011

US-APWR Design Certification

Mitsubishi Heavy Industries

Docket No. 52-021

RAI NO.: NO. 774-5859 REVISION 0

SRP SECTION: 09.02.02 - Reactor Auxiliary Cooling Water Systems

APPLICATION SECTION: 09.02.02 AND CHAPTER 16(TS3.7.7)

DATE OF RAI ISSUE: 6127/2011

QUESTION NO.: 09.02.02-84

This RAI is a follow-up to RAI 571-4365, Question 09.02.02-56, related to the component
cooling water system (CCWS) cross-tie alignment.

US-APWR DCD Tier 2 Section 5.4.1.3.4 states that if a loss of CCWS occurs, seal injection
flow would continue to be provided to the reactor coolant pumps (RCPs) from the chemical
volume & control system (CVCS). In addition, the DCD states that the RCPs are designed so
that the seal injection flow is sufficient to prevent damage to the seals if cooling to the thermal
barrier heat exchanger from CCWS is lost. The DCD states that the RCP motor bearing
coolers are designed such that the RCP can last up to 10 minutes without CCWS cooling to
its motor bearings. The DCD further states that if CCWS cooling to RCPs cannot be restored
within 10 minutes, the RCPs will be tripped.

US-APWR DCD Tier 2 Section 9.2.2.2.1.5 states that the CCWS cooling for the RCP thermal
barrier heat exchanger is ensured by opening NCS-MOV-232A and B and NCSMOV-233A
and B and closing NCS-MOV-234A (or 234B). The US-APWR DCD Technical Specification
(TS) Bases do not describe these design features of the CCWS with respect to its cooling
functions for RCP components.
In a postulated scenario that involves one division of CCWS out for maintenance (Note: no TS
Action statement is entered since the limiting condition of operation (LCO) for CCWS is only
specified for 3 trains, not 4) and a single failure occurring on the CCWS division that shares
the common surge tank with the division that is out for maintenance (e.g., "A" and "C" are in
operation with "ID" out for maintenance and the single failure occurs on "C"), the plant would
then be in a condition that would require operator actions within1 0 minutes to restore CCWS
to the RCPs. The TS 3.7.7 LCO required action that would be entered has a 72-hour
completion time which requires restoring three divisions of CCWS to operable status. Given
this scenario, the applicant should address the following items in DCD Tier 2 Section 9.2.2
and/or TS 3.7.7:
The DCD should clearly state the basis for opening of the RCP cross-tie between divisional

pairs A/B to C/D (or vice versa), pertaining to RCPs thermal barrier heat exchangers and
RCP motors. This basis should also take into consideration the contribution of RCP seal
injection from the charging pumps which are described in DCD Section 9.3.4.

The DCD should clearly describe when the cross-tie valves should be opened or be
prohibited from opening depending on the operating status or the accident condition of the
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plant.
• The applicant should consider and address in the RAI response the use of whether an

automatic opening of the RCP cross-tie is necessary due to the limited time for which the
main control room operators have to manually restore cooling to the RCP motors and
RCP seals. (For dealing with loss of cooling to the RCP thermal barrier heat exchangers,
operator actions should also consider the availability of seal injection from CVCS charging
function).

• The applicant should address in the RAI response whether TS 3.7.7 LCO should include
RCP thermal barrier protection in its scope, and whether TS 3.7.7 Required Actions
should address RCP cooling flow. Specifically, the valves relied on to provide cross-tie
capability between A/B and C/D division pairs should be addressed.

• The applicant should address whether CCWS flow to the RCP thermal barriers heat
exchangers (including when RCP cross-tie is needed to established flow to these heat
exchangers) should be discussed in Tier 2 DCD Section 9.2.2.1.1, "Safety Design Basis,"
DCD Section 9.2.2.3, "Safety Evaluation" and Tier 1 of the DCD.

Based on the applicant's responses for the above, consider necessary changes to Tier 1
DCD ITAAC and Tier 2 DCD Chapter 14 testing.

Reference: MHI's Responses to US-APWR DCD RAI No. 571-4365; MHI Ref: UAP-HF-
10160; dated June 8, 2010; ML101650268.

ANSWER:

As discussed in the amended response to RAI 571-4365, Question 09.02.02-56 (provided in
the transmittal UAF-HF-11237 from MHI to the NRC, dated 07/29/11), the RCP cross-tie
valves are required to be opened within 10 minutes only when one of the four trains of CCW
are isolated for maintenance and there is a failure in the operating train of that subsystem. If
CCW flow is lost and cannot be restored within 10 minutes, the RCPs will be tripped following
a reactor trip. The response to Question 09.02.02-56 addresses some of the issues
discussed in this RAI. The amended response to RAI 571-4365, Question 09.02.02-54 (also
provided in UAF-HF-11237) provides additional information relevant to this response.

Item 1
The response to Question 09.02.02-56 modifies DCD Revision 3, Subsection 9.2.2.2.2.1 to
discuss the basis for opening the RCP cross-tie valves. The discussion addresses the use
of this flow path to provide motor cooling and protection of the RCP seals if CVCS seal
injection were lost. The discussion also addresses the intended circumstances for opening
the cross-tie valves.

Item 2
Please see response to Item 1.

Item 3
As discussed in the response to Question 09.02.02-56, operator action to open the RCP
cross-tie valves within 10 minutes is not required to protect RCP seal integrity from a
safety-related perspective. The 10-minute time frame is for an operator action to provide RCP
motor cooling to compensate for a loss of a CCWS subsystem due to a single failure and
unavailability of a train in the same subsystem due to on-line maintenance. Seal integrity
would not be affected in such a scenario because CVCS remains available to provide seal
injection.

Automatic opening of the cross-tie valves to protect RCP seal integrity is not appropriate
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because of the multiplicity of failures required to lose RCP seal cooling, i.e., CVCS must be
unavailable for seal injection as well as both trains of a CCWS subsystem are unavailable for
thermal barrier cooling. By contrast, automatic opening of the RCP valves could introduce
the potential of a control system fault compromising separation among multiple trains.

Item 4
As discussed in the previous items, use of the RCP cross-tie valves provides operational
flexibility to compensate for a loss of CCWS to the RCP motors and thermal barriers.
Opening the RCP cross-ties implies that fewer than three CCWS trains are available, and
thus, the Limiting Condition for Operation (LCO) of Technical Specification 3.7.7 becomes
applicable. The RCP cross-tie valves were not modeled in the PRA, so are not credited as
contributors to risk reduction. Therefore, the RCP cross-tie function does not meet the
criteria for a Technical Specification LCO, as defined in 10CFR50.36(c)(2) and no change to
LCO 3.7.7 is necessary to explicitly include the RCP cross-tie isolation valve function.
However, to provide additional information on the use of the RCP cross-ties, Technical
Specification Basis B 3.7.7 will be modified to summarize the use of cross-ties based on
operator action.

Item 5
DCD Subsection 9.2.2.1.1, "Safety Design Basis" (first bullet) provides a summary statement
regarding the cooling capacity of each CCWS subsystem, but does not address specific user
loads. The amended response to Question 09.02.02-54 provides a detailed listing of user
loads, including RCP thermal barriers and motors for each "operating mode". For clarity,
Subsection 9.2.2.1.1 will be revised to reference the design basis to provide cooling for all
operating modes. The current Tier 1 Subsection 2.7.3.3.1 discussion regarding adequate
CCWS cooling capacity required for safety function, and reference to Figure 2.7.3.3-1,
addresses all safety loads.

Item 6
Tier 1 currently requires that the functional arrangement of the CCW system, including RCP
cooling lines, be verified. The cross-tie valves are listed in Tier 1 Tables 2.7.3.3-2 and
2.7.3.3-4 and the operation of these valves is verified under Tier 1 Table 2.7.3.3-5, ITAAC 8.a,
9.a. No additional ITAAC are necessary.

Chapter 14 testing of RCP seal flow is accomplished under 14.2.12.1.13, "CVCS
Preoperational Test - Charging and Seal Water" and RCP seal cooling is tested under
Subsection 14.2.12.1.87, "Component Cooling Water System Preoperational Test", and
14.2.12.1.3, "RCP Initial Operation Preoperational Test". Item C.3 in Subsection
14.2.1.2.1.87 verifies each CCW mode of operation including verification of coolant flow to the
thermal barrier via cross-tie. No additional pre-operational or startup testing is necessary.

Impact on DCD

DCD Tier 2 Subsection 9.2.2.1.1 will be revised as follows (See Attachment-1i):

* Add reference to CCWS capability to support all operating modes, including accident
conditions.

DCD Tier 2 Chapter 16 will be revised as follows (See Attachment-I):

0 Add summary description on cross-tie use in Technical Specification Bases B 3.7.7.
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Impact on R-COLA

There is no impact on the COLA.

Impact on S-COLA

There is no impact on the S-COLA.

Impact on PRA

There is no impact on the PRA.
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lAttachment- I
9. AUXILIARY SYSTEMS US-APWR Design Control Document

and status indication are provided in the MCR. The ESWS is interlocked with the CCWS
such that at either a low ESW supply header pressure or at low CCW header pressure,
alternate standby pumps are being automatically activated as described in 9.2.1.2.3.1. DCD_09.02.
The CCWS is used for supplying the cooling water to the components which are essential O1-4O
for normal power operation. The interlock between the ESWS and CCWS for inadvertent
stoppage of one train of ESWS or COWS is necessary for maintaining the water
supplement to the components that require rapid water re-supplement such as charging
pump, letdown heat exchanger, instrument air compressor, seal water heat exchanger or
RCP thermal barrier. There are no interlocks between the ESWS and the essential chilled
water system because the ECWS is not required to restart rapidly at inadvertent stoppage
of the components.

9.2.2 Component Cooling Water System

9.2.2.1 Design Bases

The component cooling water system (CCWS) provides cooling water required for
various components during all plant operating conditions, including normal plant
operating, abnormal and accident conditions. It is an intermediate, closed loop cooling
system that transfers heat from the various components to the ESWS. The CCWS is
designed to meet the relevant requirements of GDC 2, GDC 4, GDC 44, GDC 45, and
GDC 46 (Ref. 9.2.11-1). Its design bases are further described below.

9.2.2.1.1 Safety Design Basis

The CCWS design bases to meet the safety-related functional requirements are:

" The CCWS consists of two independent subsystems, with each subsystem
providing 100% of the cooling capacity required for safe function during all DCD_09.02.
operating modes, including accident conditions. Each of the subsystems contains I028Z
two fifty percent (2 x 50%) trains, for a total of four 50% trains.

• The CCWS is designed to have the capability to provide cooling water using either
offsite power supply or onsite Class 1 E power supply. Each train is powered by
Class 1 E power supplies respectively.

• The CCWS is designed to perform its safety function of accident mitigation
assuming that one 50% train is out of service for maintenance coincident with the
loss of offsite power and a single failure in another train.

• The CCWS is designed to seismic category I requirements so as to remain
functional during and following a SSE.

" The CCWS is designed to have the capability to isolate the non-safety portions of
the system during accident mitigation.

• The CCWS is designed against natural phenomena and internal missiles.

" The CCWS safety components are designed to withstand design loadings.

Tier 2 9.2-22 Re~on4
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CCW System
B 3.7.7

B 3.7 PLANT SYSTEMS

B 3.7.7 Component Cooling Water (CCW) System

BASES

BACKGROUND The CCW System provides a heat sink for the removal of process and
operating heat from safety related components during a Design Basis
Accident (DBA) or transient. During normal operation, the CCW System also
provides this function for various nonessential components, as well as the
spent fuel storage pool. The CCW System serves as a barrier to the release
of radioactive byproducts between potentially radioactive systems and the
Essential Service Water System, and thus to the environment.

A typical CCW System is arranged as four independent, 50% capacity
cooling loops, and has isolatable nonsafety related components. Each
safety related train includes one 50% capacity pump, connection to one of
the two surge tanks, a 50% capacity heat exchanger, piping, valves, and
instrumentation. Each safety related train is powered from a separate bus.
The surge tanks in the system provide pump trip protective functions to
ensure that sufficient net positive suction head is available. The pump in
each train is automatically started on receipt of a safety injection signal, and
all nonessential components are isolated.

Additional information on the design and operation of the system, along with
a list of the components served, is presented in Chapter 9 (Ref. 1). The
principal safety related function of the CCW System is the removal of decay
heat from the reactor via the Containment Spray/Residual Heat Removal
(CS/RHR) System. This may be during a normal or post accident cooldown
and shutdown. CCWS cooling to the four RCP seal thermal barriers is used
for all operating modes (including accident and safe shutdown) to preclude a
RCP seal LOCA in the event that CVCS is unavailable to provide required
flow to the RCP seal via seal iniection. Manual alignment of RCP thermal
barrier cooling is achieved via the CCWS RCP cross-tie valves from the
MCR in the event two CCWS trains are unavailable to supply CCWS to a pair
of RCP thermal barriers.

DCD_09.02
02-84

APPLICABLE
SAFETY
ANALYSES

The design basis of the CCW System is for two CCW trains to remove the
post loss of coolant accident (LOCA) heat load from the refueling water
storage pit and other components, such as Safety Injection Pumps and
CS/RHR Pumps. The Emergency Core Cooling System (ECCS) LOCA and
containment OPERABILITY LOCA each model the maximum and minimum
performance of the CCW System, respectively. The normal temperature of
the CCW is 1000F, and, during unit cooldown to MODE 5 (Tcold < 2000 F), a
maximum temperature of 110°F is assumed. This prevents the refueling
water storage pit fluid from increasing in temperature following a LOCA, and
provides a gradual reduction in the temperature of this fluid as it is supplied
to the Reactor Coolant System (RCS).

US-APWR B 3.7.7-1 Re~eR4
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