
MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, LTD.
16-5, KONAN 2-CHOME, MINATO-KU

TOKYO, JAPAN

June 7, 2011

Document Control Desk
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, DC 20555-0001

Attention: Mr. Jeffery A. Ciocco

Docket No. 52-021
MHI Ref: UAP-HF-11173

Subject: MHI's Responses to US-APWR DCD RAI No. 739-5552 (SRP 14.02)

Reference: 1) "Request for Additional Information No. 739-5552 Revision 3, SRP Section:
14.02 - Initial Plant Test Program - Design Certification and New License
Applicants Application Section: Tier 1,2.14" dated April 25, 2011.

With this letter, Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. ("MHI") transmits to the U.S. Nuclear
Regulatory Commission ("NRC") a document entitled "Response to Request for Additional
Information No. 739-5552, Revision 3."

Enclosed is the response to one RAI contained within Reference 1. This transmittal completes
the response to this RAI.

Please contact Dr. C. Keith Paulson, Senior Technical Manager, Mitsubishi Nuclear Energy
Systems, Inc. if the NRC has questions concerning any aspect of this submittal. His contact
information is provided below.

Sincerely,

Yoshiki Ogata,
General Manager- APWR Promoting Department
Mitsubishi Heavy Industries, LTD.



Enclosure:

1. Response to Request for Additional Information No. 739-5552, Revision 3

CC: J. A. Ciocco
C. K. Paulson

Contact Information
C. Keith Paulson, Senior Technical Manager
Mitsubishi Nuclear Energy Systems, Inc.
300 Oxford Drive, Suite 301
Monroeville, PA 15146
E-mail: ck-paulson@mnes-us.com
Telephone: (412) 373-6466
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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

06/0712011

US-APWR Design Certification

Mitsubishi Heavy Industries

Docket No. 52-021

RAI NO.: NO. 739-5552 REVISION 3

SRP SECTION: 14.02 - INITIAL PLANT TEST PROGRAM - DESIGN CERTIFICATION
AND NEW LICENSE APPLICANTS

APPLICATION SECTION: TIER 1, 2.14

DATE OF RAI ISSUE: 4/25/2011

QUESTION NO.: 14.02-124

On page 2.14-1 of the Design Control Document (DCD), Revision 3, MHI removed the term "and design
criteria" from the startup testing purpose description. Appendix A, "General Design Criteria for Nuclear
Power Plants," to 10 CFR Part 50 states in part that the principal design criteria establishes the necessary
design, fabrication, construction, testing, and performance requirements [emphasis added] for structures,
systems, and components (SSCs) important to safety and all SSCs are required to be tested to ensure
they will perform properly. Therefore, startup testing as well as preoperational testing is performed to
demonstrate that the design criteria are met. Furthermore, Criterion Xl, "Test Control," of Appendix B,
"Quality Assurance Criteria for Nuclear Power Plants and Fuel Reprocessing Plants," to 10 CFR Part 50
requires that a test program be established to assure that testing required to demonstrate that SSCs will
perform satisfactorily in service is identified and performed, which incorporate the requirements and
acceptance limits contained in applicable design documents [emphasis added]."
Accordingly, the NRC staff requests that MHI reinstate the term "and design criteria" in the startup testing
purpose description.

ANSWER:

In US-APWR DCD Tier 1, Section 2.14 "Initial Test Program," MHI provides a top-level ITP description.

In DCD Revision 2, regarding startup tests, MHI states, "... Startup tests are performed after completion of
preoperational tests to demonstrate that plant systems meet performance requirements and design
criteria ... " [emphasis added]

In DCD Revision 3, regarding startup tests, MHI states, "... Startup tests are performed after completion
of preoperational tests to confirm the design requirements ... " [emphasis added]

Design bases are the underlying "requirements" ("needs") for a design and are often referred to as
"design requirements." "Criteria" are stipulated value points used in evaluation for measuring the degree
to which the as-built system fulfills "design requirements." Although somewhat synonymous, the term
"design requirements" is more technically correct in this usage than "design criteria."

14.02-1



RG 1.68, "Initial Test Programs for Water-Cooled Nuclear Power Plants," Rev.3, C.1 (page 7) states:

Pursuant to the requirements of 10 CFR Parts 50 and 52, each applicant or licensee should
prepare and conduct an ITP to demonstrate that the plant can be operated in accordance with
desigqn requirements [emphasis added] important to safety, as defined by Appendix A to 10 CFR
Part 50. Suitable tests should be conducted to verify the performance capabilities, as delineated
in Appendix A to 10 CFR Part 50, of SSCs that meet one or more of the following criteria:

The substitution of "design requirements" for "design criteria" in this instance is more technically correct, is
consistent with terminology used by RG 1.68, and does not alter the meaning of this text in a way that
makes it materially different or less meaningful than the version provided by US-APWR DCD Revision 2.
Thus, current US-APWR DCD Revision 3 text is adequate and consistent with RG 1.68 Rev. 3 guidance,
hence satisfies 10 CFR 50 Appendix A General Design Criteria and will not be changed.

Impact on DCD

There is no impact on the DCD.

Impact on R-COLA

There is no impact on the R-COLA.

Impact on S-COLA

There is no impact on the S-COLA.

Impact on PRA

There is no impact on the PRA.
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