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ArevaEPRDCPEm Resource

From: WILLIFORD Dennis (AREVA) [Dennis.Williford@areva.com]
Sent: Wednesday, June 01, 2011 3:13 PM
To: Tesfaye, Getachew
Cc: BENNETT Kathy (AREVA); DELANO Karen (AREVA); ROMINE Judy (AREVA); RYAN Tom 

(AREVA)
Subject: Response to U.S. EPR Design Certification Application RAI No. 486 (5637), FSAR Ch. 16, 

NEW PHASE 4 RAI
Attachments: RAI 486 Response US EPR DC.pdf

Getachew, 
 
Attached please find AREVA NP Inc.’s response to the subject request for additional information (RAI).  The 
attached file, “RAI 486 Response US EPR DC.pdf”, provides a schedule since a technically correct and 
complete response to the 1 question cannot be provided at this time.  
 
The following table indicates the respective pages in the response document, “RAI 486 Response US EPR 
DC.pdf,” that contain AREVA NP’s response to the subject question. 
 

Question # Start Page End Page 

RAI 486 — 16-323 2 3 

 
A complete answer is not provided for the 1 question in RAI 486.  The schedule for a technically correct and 
complete response to this question is provided below. 
 

Question # Response Date 

RAI 486 — 16-323 July 7, 2011 

 
Sincerely, 
 
 Dennis Williford, P.E. 
U.S. EPR Design Certification Licensing Manager 
AREVA NP Inc.  
7207 IBM Drive, Mail Code CLT 2B 
Charlotte, NC 28262 
Phone:  704-805-2223 
Email:  Dennis.Williford@areva.com  
  
 
 
 

From: Tesfaye, Getachew [mailto:Getachew.Tesfaye@nrc.gov]  
Sent: Tuesday, May 03, 2011 6:56 AM 
To: ZZ-DL-A-USEPR-DL 
Cc: Le, Hien; DeMarshall, Joseph; Kowal, Mark; Hearn, Peter; Colaccino, Joseph 
Subject: U.S. EPR Design Certification Application RAI No. 486 (5637), FSAR Ch. 16, NEW PHASE 4 RAI 
 
Attached please find the subject requests for additional information (RAI).  A draft of the RAI was provided to 
you on April 29, 2011, and on May 2, 2011, you informed us that the RAI is clear and no further clarification is 
needed.  As a result, no change is made to the draft RAI.  The schedule we have established for review of your 
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application assumes technically correct and complete responses within 30 days of receipt of RAIs.  For any 
RAIs that cannot be answered within 30 days, it is expected that a date for receipt of this information will be 
provided to the staff within the 30 day period so that the staff can assess how this information will impact the 
published schedule. 

 
Thanks, 
Getachew Tesfaye 
Sr. Project Manager 
NRO/DNRL/NARP 
(301) 415-3361 
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Response to  
 

Request for Additional Information No. 486 
 

5/02/2011 
 

U. S. EPR Standard Design Certification 
AREVA NP Inc. 

Docket No. 52-020 
SRP Section: 16 - Technical Specifications 

Application Section: TS 5.5.13, "Technical Specifications Bases Control Program" 
 

QUESTIONS for Technical Specification Branch (CTSB) 
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Question16-323: 

NEW PHASE 4 RAI 
OPEN ITEM 

While reviewing proposed changes to the ABWR generic technical specifications (GTS), 
Specification 5.4, “TS Bases Control Program,” the NRC staff recognized that this specification 
in the ABWR GTS more correctly speaks to the change processes governing FSAR information 
for a combined license, as stated in 10 CFR 52.98(c)(1) and (c)(2), than the bases control 
program for the US-EPR GTS. The GTS bases control program specification for the US-EPR 
design only references 10 CFR 50.59 as a change process governing FSAR information for a 
COL; it does not address changes to Tier 1, Tier 2*, and Tier 2 information in the “FSAR (as 
updated).” The FSAR contains the “plant-specific FSAR,” which is not governed by 10 CFR 
50.59 [according to 52.98(c)(1)]. The FSAR also contains the "site-specific information," which is 
mostly governed by 10 CFR 50.59 [according to 52.98(c)(2)]. The staff has identified this as an 
omission, and therefore an error in the current version of the GTS. The plant-specific TS for a 
COL that references a design certification rule should clearly cite the change processes for 
all categories of FSAR information. This will ensure that the appearance of a conflict is avoided 
between plant-specific TS 5.5.13.b, and 52.98(c) and Section VIII of the US-EPR DC rule 
appendix to Part 52. 

Therefore, the applicant is requested to revise Specification 5.5.13 by replacing it with the 
proposed Specification 5.5.13 below (using paragraph indentation consistent with existing plant-
specific TS format and the TS writer's guide). Comments [1] through [7] are included to clarify 
the reasons for the changes. 

5.5 Programs and Manuals 

5.5.13 Technical Specifications Bases Control Program 

This program provides a means for processing changes to the Bases of these 
Technical Specifications (TS)[1] . 

a. Changes to the Bases of the TS shall be made under appropriate 
administrative controls and reviews.  

b. Licensees may make changes to Bases without prior NRC approval 
provided the changes do not require any of the following: 

1. A change in the plant-specific [2] TS incorporated in the combined[3] 
license;  

2. A change to or a departure from Tier 1 or Tier 2* information in the 
FSAR (plant-specific Design Control Document [FSAR]) (as updated) 
pursuant to 10 CFR 52.98(c)(1)[4] ;  

3. A change to or a departure from Tier 2 information in the FSAR 
(plant-specific FSAR) (as updated) pursuant to 10 CFR 52.98(c)(1) that 
requires prior NRC approval[5] ; 

4. A change to site-specific information in the FSAR (as updated) 
pursuant to 10 CFR 52.98(c)(2) that requires prior NRC approval[6] ; or
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5.5 Programs and Manuals 

5. Any other change to the Bases that requires prior NRC approval.[7]  

c. The Bases Control Program shall contain provisions to ensure that the 
Bases are maintained consistent with the FSAR (as updated).  

d. Proposed changes that meet any of the criteria of 5.5.13.b above shall be 
reviewed and approved by the NRC prior to implementation. Changes to the 
Bases implemented without prior NRC approval shall be provided to the 
NRC on a frequency consistent with 10 CFR 50.71(e). 

[1] "(TS)" was moved to here from the Specification title to be consistent with the TS 
writers guide (TSTF-GG-05-01 "WRITER’S GUIDE FOR PLANT-SPECIFIC IMPROVED 
TECHNICAL SPECIFICATIONS"). 

[2]Need this to avoid misinterpretation. Although plant-specific TS consist of generic TS 
and site-specific TS, according to design change rule appendix (Section IV.A.2.c), 
changes to PTS after COL is granted are governed by 10 CFR 50.90 (Section VIII.C.6). 

[3]Consistency with Part 52. 

[4]This reference directs one to the design change rule appendix Section VIII.A.4 and 
VIII.B.6, for Tier 1 and Tier 2* respectively; The FSAR contains the plant-specific FSAR. 

[5]This reference directs one to the design change rule appendix Section VIII.B.5; note 
consistency between 50.59(c) criteria for changes to “FSAR (as updated)” - and Part 52 
Design Certification Rule Section VIII.B.5.b criteria for changes to Tier 2 information in 
the “plant-specific FSAR”. 

[6]This reference leads to 50.59 but also addresses other changes to FSAR information 
that require prior NRC approval – and is therefore the more comprehensive reference. 

[7]Retains possibility of another bases change requiring prior NRC approval, but 
removes reference to 50.59, because items b.1, b.2, b.3, and b.4 involve more than just 
FSAR changes governed by 50.59. 

Response to Question 16-323: 

A response to this question will be provided by July 7, 2011. 

 


