
REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION 748-5593 REVISION 2 
 

1 
 

4/28/2011 
 

US-APWR Design Certification 
 

Mitsubishi Heavy Industries 
 

Docket No. 52-021 
 

SRP Section: 06.02.05 - Combustible Gas Control in Containment 
Application Section: 6.2.5 

 
QUESTIONS for Containment and Ventilation Branch 1 (AP1000/EPR Projects) (SPCV) 

 
06.02.05-42 

Question No.: 6.2.5-42 
Provide a more specific commitment to verify that the procured equipment identified as 
critical equipment in the Severe Accident Survivability Assessment is capable of 
withstanding the environmental conditions. 
Provide further justification for the final list of equipment whose design specifications 
must consider the pressure, temperature and radiation conditions of a severe accident 
in their design specification and in particular, the pressure and temperature resulting 
from a hydrogen burn of an amount equal to that produced by a fuel clad-coolant 
reaction involving100% of the fuel cladding surrounding the active fuel region. 
The staff requested in RAI #635-4954 Question 06.02.05-39, that you clarify your 
statement made in RAI 551-4356 Question 06.02.05-37 response that the necessity of 
assessment of as-built key equipment is not necessary. The staff also requested you 
provide further justification for the final list of equipment whose design specifications 
must consider the pressure, temperature and radiation conditions of a severe accident 
in their design specification.  
The staff has reviewed the response to RAI #635-4954 Question 06.02.05-39, and the 
following information is needed: 

1) In regard to your response to RAI #635-4954 Question 06.02.05-39 Item #1: Please 
explain the sentences: “The COL applicant may not need to address SA survivability 
in procurement specifications used to purchase site-specific equipment. The plant 
designer is responsible to ensure that the capabilities of the systems and equipment 
procured for the US-APWR address the environmental conditions evaluated in the 
DCD”  
a) Identify the specific process that will trigger type tests on the identified severe 

accident equipment such as igniters, pressure instrumentation. If it is the 
responsibility of the COL applicant to justify the use of prototypical studies to be 
representative of the procured equipment or to perform type tests for equipment 
that does not, please indicate the COL action item that specifies this action. If it is 
the plant designer that is responsible for such action, please provide more 
specific design basis equipment information that would justify the use of 
prototypical studies to represent procured equipment. Please note that 10 CFR 
52.47 specifies that the DC application must contain a level of design information 
sufficient to enable the commission to judge the applicant’s proposed means of 
assuring that construction conforms to the design and to reach a final conclusion 
on all safety question associated with the design before the certification is 
granted. This may require information normally contained in procurement 
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specifications be completed and available for audit if the information is necessary 
for the commission to make its safety determination.  

2) Similarly for Question 06.02.05-39 Item 3b, the staff considers the action to update 
the PRA/SA to take into consideration site specific conditions and the action to 
validate the use of prototypical studies to justify use of procured equipment two 
separate actions. The staff is not confident that COL item 19.3(4) provides assurance 
that the COL applicant will justify that referenced prototypical studies are applicable 
to the procured equipment. Clarify the DCD to include a separate COL action for the 
COL applicant to validate the prototypical studies to the procured equipment or 
alternatively, provide more specific design basis information in the DCD that 
indicates that the procured equipment will have similar or better performance as that 
equipment described in the prototypical studies, such that there would be no need to 
validate prototypical studies to procured equipment. 

3) In regard to your response to RAI #635-4954 Question 06.02.05-39 Item # 2e: In your 
response to RAI 627-4926 Questions 19-449 and 19-454, you indicate that there is 
potential for hydrogen concentrations to exceed 10% by volume in the RWSP and 
there is a potential for detonation, and containment failure for some scenarios. You 
describe an accident management strategy where an operator would fill the RWSP 
with firewater to eliminate the potential. Please clarify why this action would not 
necessitate the inclusion of the RWSP water level instrument as necessary 
equipment to achieve safe shutdown and maintaining containment structural integrity 
as specified by 10 CFR Part 50, § 50.44(c)(3) and 10 CFR Part 50, § 
50.34(f)(2)(ix)(c), alternatively, include design requirements for this instrument to 
survive the severe accident environment. 

4) In RAI 627-4926 Question 19-454 you describe manual operator action to inject 
firewater in to the containment to fill the RWSP in order to eliminate the potential for 
hydrogen accumulation in this subcompartment. Is hydrogen concentration 
monitoring in the RWSP now required to provide indication to operators that this 
action is required? If not, clarify how plant operators will be prompted to perform this 
action such that the threat of hydrogen detonation in this space is eliminated for all 
credible scenarios. Indicate or revise the COL item that is used to ensure that this 
described operator action be included in plant operating procedures. 

 
 


