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Mr. Burnham: this is in response to your question concerning what would be the U.S.
government's response to the identification of an imported consumer product containing
trace levels of radiation. You wanted to know if there is a level at which the U.S.
government would consider the import unsafe and reject it. (Your entire question is in
context below).

I have consulted with Ms. Janice Owens, Chief of the Export Controls and International
Organizations Branch in NRC's Office of International Programs in the provision of the
following response.

The answer depends on the type of consumer product that is contaminated, the radiation
level detected, and whether the U.S. Customs and Border Protection (CPB) finds it
suspicious and/or a public health, safety or environmental hazard. In the latter case, CBP
would immediately seize and isolate the shipment or the items in question. If determined
to be too dangerous to return to the sender, it would be sent to a licensed disposal facility
in the U.S. If CBP determines that the product is not immediately dangerous (e.g., it
appears to have been inadvertently contaminated), they might alert the US consignee and
give them the option of accepting or rejecting the shipment. If rejected, the items might be
returned to the sender. If the U.S. consignee accepts the shipment, the items become their
responsibility. CBP has established lines of communications with the NRC, the
Environmental Protection Agency and other Federal agencies to address these types of
issues.

Importers of certain products (e.g., irradiated gemstones) must be authorized to possess

them under a valid NRC or Agreement State? license or they must be authorized by the
NRC to distribute them under an NRC exempt distribution license. If the US importer has
the appropriate domestic authorizations, then the import would be authorized under an
NRC general import license in 10 CFR 110.27. Once in the U.S., it is subject to domestic
regulations. If the U.S. consignee is not appropriately authorized, they would be in
violation of U.S. requirements and subject to NRC enforcement action.

If a contaminated product is being imported solely for disposal or processing prior to
disposal, it could be considered radioactive waste if not excluded from the definition of
radioactive waste in 10 CFR 110.2. To import radioactive waste, a specific NRC import
license is required.

If the quantity of radioactive material is less than the amount that would require an NRC or
Agreement State license, then it would not be subject to NRC import licensing. In other
words, if exempt from or not regulated by NRC or an Agreement State, it is not subject to
NRC import licensing.

| hope this is responsive to your question. However, if you have any more questions,
please feel free to contact Ms. Owens directly at 301-415-3684, or Janice.Owens@nrc.gov
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Best Regards,

Angela R. McIntosh

Office of Federal and State Materials

and Environmental Management Programs
U.S. Nuclear Regulatory Commission

Mail Stop T8-E24
Angela.Mcintosh@nrc.gov

(301) 415-5030

1 Agreement States are those States that have entered into a formal agreement with the
NRC, by which those States have assumed regulatory responsibility over certain
byproduct, source, and small quantities of special nuclear material. Click the following link
to locate a listing of the Agreement States: http://nrc-stp.ornl.gov/

From: James M Burnham [mailto:jmburnham@jonesday.com]
Sent: Monday, March 28, 2011 12:04 PM

To: Mclntosh, Angela
Subject: Trace Radiation

Ms. Mcintosh:

As | explained on the phone, we are trying to find out what level of trace radiation would cause a
product that does not normally emit radiation--like a car wheel or a toaster--to be deemed "unsafe" and
denied entry into the United States. | know that CPB's scanners can detect tiny amounts of radiation
(like the amount in a banana) and that if something triggers a scanner, the product goes to a
secondary review. My question is what standards the government then uses to decide whether that

product will be admitted into the country (i.e., if it is 20x background it can't come in, etc.).
Any guidance you can provide would be extremely helpful. Thank you in advance for your time.

Warm regards,

James Burnham

James Burnham ¢ Law Clerk/Not Yet Admitted to the Bar
Jones Day

77 West Wacker ¢ Chicago, IL 60601-1692
DIRECT 312.269.4084 « FAX 312.782.8585 « jmburnham@jonesday.com

This e-mail (including any attachments) may contain information that is private, confidential, or
protected by attorney-client or other privilege. If you received this e-mail in error, please delete it from
your system without copying it and notify sender by reply e-mail, so that our records can be corrected.
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