March 15, 2011

Ms. Janet Schlueter, Director
Fuel & Materials Safety
Nuclear Generation Division
Nuclear Energy Institute

1776 | Street NW, Suite 400
Washington, D.C. 20006-3708

Dear Ms. Schlueter:

On behalf of the U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC), | am responding to your letter
dated December 3, 2010 that provides industry comments on the final rule, “Export and Import
of Nuclear Equipment and Material; Updates and Clarifications” amending 10 CFR Part 110
(Part 110) that became effective on August 27, 2010. The letter commented in particular on the
phrase “U.S. origin” as used in the first exclusion to the definition of “radioactive waste” in
§110.2.

On July 28, 2010, the NRC published a final rule in the Federal Register (75 FR 44072) that
amended several provisions in Part 110 to improve NRC'’s regulatory framework for the export
and import of nuclear equipment, material, and radioactive waste. This final rule revised the
definition of “radioactive waste” in Part 110 to improve consistency with and eliminate
differences between the licensing requirements for export and import and the domestic licensing
requirements for possession. The revised definition links the specific license requirement for
the export and import of radioactive waste to those materials (in the form of waste) that require
a specific license in accordance with NRC’s or Agreement State’s domestic regulations. As a
result, the final rule required a specific export or import license for any material that requires a
specific NRC or Agreement State license to possess domestically, in accordance with the
requirements in 10 CFR Chapter 110, that is exported or imported for the sole purposes of (1)
disposal in a land disposal facility as defined in Part 61, a disposal area as defined in Appendix
A to Part 40, or an equivalent facility; or (2) recycling, waste treatment or other waste
management process that generates radioactive material for disposal in a land disposal facility
as defined in Part 61, a disposal area as defined in Appendix A to Part 40, or an equivalent
facility.

In response to public comments, the NRC confirmed that the first exclusion to the definition of
“radioactive waste” applies only to sources of U.S. origin that are being returned to a domestic
licensee. Disused sources that originated in a country other than the United States are
considered “radioactive waste” under Part 110 and require a specific import license unless an
exclusion to the definition of “radioactive waste” applies.

The enclosure addresses the four concerns that you raised in your letter and provides an
explanation of the NRC interpretation and implementation for the recent amendments to the
regulations in Part 110. As discussed in the attachment, the NRC’s regulations in Part 110, as
amended in 1995, did not exclude all disused sources from the definition of “radioactive waste,
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only the ones being returned to any manufacturer qualified to receive and possess them.
Furthermore, the NRC is not inclined to broaden the scope of “U.S. origin” based on the
experiences of one importer, especially considering the complex foreign waste disposal issues
in the United States, which are not acknowledged or discussed in your letter.

If you have additional questions on this matter, please contact Ms. Brooke Smith at
(301) 415-2347 or at brooke.smith@nrc.gov or Ms. Jennifer Tobin Wollenweber at
(301) 415-2328 or at jennifer.tobin@nrc.gov.

Sincerely,

R/A

Nader L. Mamish, Acting Deputy Director
Office of International Programs

Enclosure: As stated

cc: K. Roughan, QSA
A. Cuthbertson, DOE/NNSA - (GTRI)
C. Miller, FSME
R. Lewis, FSME/DMSSA
C. Bladey, ADM/DAS/RADB



J. Schlueter -2-

only the ones being returned to any manufacturer qualified to receive and possess them.
Furthermore, the NRC is not inclined to broaden the scope of “U.S. origin” based on the

experiences of one importer, especially considering the complex foreign waste disposal issues

in the United States, which are not acknowledged or discussed in your letter.

If you have additional questions on this matter, please contact Ms. Brooke Smith at

(301) 415-2347 or at brooke.smith@nrc.gov or Ms. Jennifer Tobin Wollenweber at
(301) 415-2328 or at jennifer.tobin@nrc.gov.

Sincerely,

Nader L. Mamish, Acting Deputy Director
Office of International Programs

Enclosure: As stated

cc: K. Roughan, QSA

A. Cuthbertson, DOE/NNSA - (GTRI)
C. Miller, FSME

R. Lewis, FSME/DMSSA

C. Bladey, ADM/DAS/RADB

Distribution:
OIP r/f

ADAMS ACCESSION NO: Pkg ML110550764

*Concurrence via email

m Publicly Available o Non-Publicly Available o Sensitive m Non-Sensitive
OFFICE | ECIO/OIP ECIO/OIP BC :ECIO/QOIP | OE FSME OGC DD :OIP
NAME J.T. Wollenweber: JTW | B. Smith: J. Owens: R. Summers* S. Moore* K. Grace* N. Mamish: NM
DATE 02/22/11 03/ 11 /11 02/22/11 02/24/11 02/28/11 03/02/11 03/15/11

OFFICIAL RECORD COPY




Implementation of U.S. Origin Provision

The first issue raised in your December 3, 2010, letter was that the phrase “U.S. origin” was not
included in the proposed rule, therefore not receiving public comment, and that the term was not
defined in the regulation. As discussed in the Statement of Consideration to the final rule, the
first exclusion to the definition of “radioactive waste” was revised, in response to a comment, to
confirm that the exclusion only applied to sources of U.S. origin. The addition of “U.S. origin” to
the first exclusion is consistent with the original intent of the pre-existing rule. Prior to the 2010
amendments to Part 110, the exclusion read as follows: “...radioactive material that is
contained in a sealed source . . . that is being returned to any manufacturer qualified to receive
and possess the sealed source.” (emphasis added) This definition was added in the 1995
rulemaking that amended Part 110. The plain and ordinary meaning of the words “being
returned to” is that the radioactive material has to be sent to the place where that source
originated — hence the “return” (defined in Webster’s as “to go or come back, as to a former
condition or place”). If the 1995 rule were intended to exclude all sealed sources sent to any
qualified manufacturer from the definition of “radioactive waste” as implied in your letter, the
NRC would not have used the word “return.” In addition, reading the phrase "any manufacturer"
to mean any and all manufacturers would place total reliance on the term "any" without giving
any meaningful effect to the term "return." Applying the language of the exclusion in its proper
context, it is clear that the choice of the term "any" was intended to allow "return" of a disused
source to any manufacturer in the country of origin that possessed the required

qualifications -- i.e., authorization to "receive and possess" the sealed source. If a manufacturer
in the country of origin was not qualified to receive and possess the disused sealed source, it
would not be permitted to receive it and the exclusion would not apply. The regulatory history of
the 1995 rule supports this interpretation.

In response to industry request and prior to the effective date of the final rule, the NRC provided
the following guidance on the scope of the term “U.S. origin:

“U.S. origin was added in the first exclusion to the definition of
radioactive waste to clarify that the exclusion only applies to
sources of U.S. origin. U.S. origin sources may include sources
with U.S. origin material and sources or devices manufactured,
assembled or distributed by a U.S. company from a licensed
domestic facility. Disused sources that originated in a country
other than the United States would require a specific license if
being exported or imported for disposal.”

The scope of U.S. origin was written in broad terms to recognize the global supply chain and to
provide a common understanding of the term among NRC import licensees.

This guidance was also provided on the NRC’s Export/Import Licensing Web
page at http://www.nrc.gov/about-nrc/ip/part110-update.htmI#QA7.

The second issue raised in your letter was the acquisition of a foreign company, by an
NRC-licensed U.S. company. You requested that the NRC consider the sources manufactured
by the foreign company (that is now owned by a U.S. company) to be considered U.S. origin.
According to the information provided in your letter and by industry, these sources were
manufactured by the predecessor company and used outside of the United States. No other
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information was provided that would indicate that these sources could be considered U.S.
origin. Additionally, this appears to be a unique situation, limited to one U.S. company, and
without any industry-wide impact. Furthermore, the NRC does not see this issue as a long-term
problem — the acquisition of the foreign company occurred several years ago and the half-lives
of the isotopes involved limit the useful life of the foreign manufactured sources. The NRC does
not anticipate similar foreign acquisitions in the future.

The third issue that your letter raised was the international industry practice of doing a
“one-for-one exchange” in which a source, when replaced, is sent back to the provider of the
new source. This exchange practice has not been concerned with the origin of the source and
thus may mean that disused sources were not being returned to the company/country of origin
but instead were sent to the company/country that supplied the new source. According to your
letter, as U.S. companies build international markets, the potential existed for a U.S. company to
import a foreign origin source during the first source change-out. The “U.S. origin” and “return
to” phrases in exclusion one confirms that the general license for import only applies when the
“one-for-one exchange” involves U.S. origin, disused sources being returned to the U.S.
supplier.

In addition to exclusion one, there are additional exclusions to the definition of radioactive waste
that may apply to the import of disused sources. For example, exclusion six allows the import of
disused sources under a general import license provided that it is “imported solely for the
purposes of recycling and not for waste management or disposal where there is a market for the
recycled material and evidence of a contract or business agreement can be produced upon
request by the NRC.” This exclusion may apply to many long-lived, high-activity radioisotopes
that are recycled or recovered for use in new sources. In certain circumstances, exclusion two
may authorize the import under a general license of disused sources when the casings or other
components of the devices can be recycled. Nothing in the Part 110 regulations precludes U.S.
companies from using a “one-for-one exchange”; however, non-U.S. origin, disused sources
that meet the definition of “radioactive waste” in Part 110 and that do not meet one of the
exclusions to the definition of “radioactive waste, require a specific license to import.

The fourth issue raised in your letter was the inclusion of below International Atomic Energy
Agency (IAEA) Category 2 quantities in the definition of “radioactive waste.” You stated in your
letter that below Category 2 sources were not previously considered waste. Prior to the 2010
rule change, the regulations in Part 110 did not categorically exclude any IAEA Category of
material from the definition of radioactive waste. In accordance with the revised definition of
“radioactive waste,” the final rule requires a specific export or import license for any material that
requires a specific NRC license to possess domestically, in accordance with the requirements in
10 CFR Chapter 1, that is exported or imported for the sole purposes of (1) disposal in a land
disposal facility as defined in Part 61, a disposal area as defined in Appendix A to Part 40, or an
equivalent facility; or (2) recycling, waste treatment or other waste management process that
generates radioactive material for disposal in a land disposal facility as defined in Part 61, a
disposal area as defined in Appendix A to Part 40, or an equivalent facility.

As part of the fourth issue raised in your letter, you highlighted the successful Department of
Energy (DOE)/National Nuclear Security Administration (NNSA) Global Threat Reduction
Initiative (GTRI) as performing activities that NRC’s new rule may counter. In response, the
NRC has discussed the implementation of amendments to Part 110 with GTRI staff to ensure
that our respective programs are harmonized to implement the IAEA’s Code of Conduct and
take U.S. foreign policy concerns into consideration. It is important to note that the Atomic
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Energy Act of 1954, as amended, does not give the NRC jurisdiction over imports by or
conducted on behalf of DOE. The NRC does not have import licensing jurisdiction when U.S.
companies import disused sources on behalf of NNSA’'s GTRI program; therefore, the licensing
requirements in Part 110 would not apply to such an import.
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