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January 4,2011 

Duncan White, Branch Chief 
Agreement State Program 
US Nuclear Regulatory Commission 
Washington, D.C. 20555-0001 

Dear Mr. White: 

It has come to our attention that the regulations governing transportation of low level 
radioactive waste are not being interpreted consistently throughout the country. As you 
are aware, since becoming an Agreement State, New Jersey has been interpreting our 
regulations regarding transportation at NJ.A.C. 7:28-6.1 (10 CFR 20 adopted by 
reference) with advice from Nuclear Regulatory Commission (NRC) Region I and 
Headquarters staff. However, our interpretations are being challenged as interfering with 
interstate commerce. We respectfully request a definitive interpretation of the NRC 
transportation regulations regarding licensed low level radioactive waste so that there is 
consistency throughout the United States. Specifically, there is confusion regarding the 
definition of waste collector and the definition ofcommon carrier. The specific sections 
of the code that we believe require clarification are: 

10 CFR 20.2001 (b): A person must be specifically licensed to receive waste containing 
licensed material from other persons for: (1) Treatment prior to disposal; or (2) Treatment 
or disposal by incineration; or (3) Decay in storage; or (4) Disposal at a land disposal 
facility licensed under part 61 of this chapter; or (5) Disposal at a geologic repository 
under part 60 or part 63 of this chapter; 
and 
Appendix G to 10 CFR 20: Waste collector means an entity, operating under a 
Commission or Agreement State license [emphasis added], whose principal purpose is 
to collect and consolidate waste generated by others, and to transfer this waste, without 
processing or repackaging the collected waste, to another licensed waste collector, 
licensed waste processor, or licensed land disposal facility. 
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New Jersey interprets these sections of the code to mean that the transportation company 
that is receiving licensed waste and transporting it requires a specific license or must 
apply for and receive reciprocity. Here are some examples: 

(a) A pharmaceutical company in New Jersey packages their waste according to all 
packaging and transportation regulations. They hire a transportation company that comes 
to their facility. The employees of the pharmaceutical company load the truck, fill out 
the manifests, ensure proper placarding, and take readings to ensure all exposure limits 
are met. The truck then goes to a waste processor in Tennessee. New Jersey believes the 
transportation company that was hired by the pharmaceutical company requires a license 
even though the truck is carrying waste from only one facility. Is this interpretation 
correct? 

(b) Same scenario as (a) only the transportation company then goes to another facility to 
pick up more waste. Again, New Jersey believes the transportation company requires a 
license. Is this interpretation correct? 

(c) A licensed waste broker is hired by a pharmaceutical company to package and load a 
vehicle that is owned and operated by an unlicensed waste transporter. The waste broker 
applies for and receives reciprocity, however the transportation company who is 
transporting the licensed waste to another licensed waste processor does not apply for 
reciprocity. Is this is a violation of 10 CFR 20.2001 (b)(4) and of Appendix G to 10 CFR 
20 via the definition of a waste collector? Is it a violation of any other part of the NRC 
regulations? 

Low level radioactive waste transporters have insisted that they are classified as common 
or contract carriers and are thus exempt from these regulations as per 10 CFR 30.13 for 
byproduct material, 40.12 for source material, and 70.12 for special nuclear materiaL 
New Jersey's understanding is that the common carrier only applies to radioactive 
materials, not radioactive waste. Our interpretation is that common carriers should not be 
transporting radioactive waste. Is this interpretation correct? 

Some waste transporters claim that since they do not actually consolidate waste, they are 
not required to be licensed. Whether a transportation company collects waste from one 
location or many locations, the reason for licensing them would still apply and they 
would require licensing. Is this interpretation correct? 

Transportation companies also claim that because the waste is never consigned to them 
on the manifest, they never possess it and therefore do not fall under any NRC 
regulations. New Jersey's understanding is that since they receive, transfer, and possess 
licensed radioactive waste, they fall under the NRC regulations. Is this interpretation 
correct? 

New Jersey believes we are interpreting the regulations as they were intended. Ifwe had 
an interpretation from the NRC, which clearly indicates one way or the other that 
transporters of licensed waste do or do not require a license, we would post such a letter 



on our website and would abide by your interpretation. This would also be helpful in 

addressing the issues raised by our licensees who hire these transporters. 


Because New Jersey's interpretation does affect interstate commerce, and because we are 
. told other states do not require licenses for waste collectors, we need a definitive 

interpretation from the NRC, not a response that identifies the agreement states as the 
authority to regulate as they see fit. 

Sincerely, 

Qh~ 
c: Donna Janda, NRC Region 1 


