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UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

WASHINGTON, 0. C. 20555

August 7, 1980

Gentlemen:

On June 9, 1980, the Nuclear Regulatory Commission (NRC) published changes
to NRC regulations for labeling of gas and aerosol detectors (smoke detectors).
The revised labeling requirements apply to you and to other persons licensed
by NRC to transfer gas and aerosol detectors for use by persons exempt from
NRC's regulations. The new labeling requirements become effective January 1, 1981.

We recently have received several questions about how we plan to implement
the new labeling requirements. Since these requirements apply to your
NRC licensed program, you may be interested in our responses to those
questions. Accordingly, we are enclosing a summary of the questions and
responses for your information.

If you have questions about the new labeling requirements that are not

answered by the enclosed summary, please feel free to contact Mr. James Jones
(301/427-4228).

Sincerely,

yL. ller, Chief
terial Licensing Branch

Division of Fuel Cycle and
Material Safety

Office of Nuclear Material Safety
and Safeguards

Enclosures:
1. Implementation of New §32.29

Labeling Requirements
2. June 9, 1980 Fed. Reg. Final Rule
3. Questions and Answers RE Smoke

Detector Labeling



QUESTIONS AND ANSWERS CONCERNING
SMOKE DETECTOR LABELING

1. QUESTION: May labeling of detectors and point-of-scale packaging
in conformity with the new revisions be used prior to the January 1,,.
1981 effective date?

RESPONSE: Yes, you are encouraged to start at this time to use
labels that meet the-revised requirements. On and after January 1,

1981, you will be required to label in conformity with the revised
requirements.

2. 0QL'STION: After the effective date of January 1, 1981, may detectors
manufactured prior to that date and labeled and packaged in confo6rmity
with regulations in effect as of their date of manufacture be
transferred pursuant to the terms.of our license and relevant
sections of 10 CFR?

RESPONSE: In order to accomplish the transition from presently
required labeling to the labeling that will be required on and
after January 1, 1981, we will consider January 1, 1981 to be a
"label application date." Re-stated, labeling applied prior to
January 1, 1981, must at least satisfy requirements now in effect
and preferably satisfy therequirements that will become effective
January 1, 1981. Although a cut off date has not been established
for transfer of detectors labeled in accordance with present requirements,
we expect the §32.26 specific licensee to transfer all such detectors
by June 30, 1981.

3. QUESTION: Is a citation'of our USNRC license number sufficient to
provide an identification of the person licened under §32.26, to
transfer the detector to use pursuant to §30.20 of 10 CFR?,

RESPONSE: Yes, this is acceptable under existing labeling requirements
and will continue to be acceptable under the revised requirements
that become effective January 1, 1981.

4. QUESTION: Must detectors intended for export be labeled and packaged
in conformity with the revised rule?

RESPONSE: No, detectors need not be labeled and packaged as specified
in the revised rules. The detectors maybe exported under the
general license in §110.24 of 10 CFR Part 110.

5. QUESTION: Since the revisions to §32.29 omit specific reference to
the requirement that the Commission may require the manufacturer to-
provide additional labeling or marking information including disposal
instructions, is it the intent of the revised regulations to no
longer require such disposal instructions? .

RESPONSE: Yes, it is the intent not to require disposal instructions
on smoke detectors.
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6. QUESTION: Must detectors returned to the manufacturer for repair
during the warranty period be labeled and packaged in conformity
with the revised rule if they were labeled and packaged in conformity
with the regulations in force as of their date of manufacture or
shipping, but would be returned to the consumer after the January 1,
1981 effective date 'of the revised rule?

RESPONSE: No, however if the repair operations destroy the original
label, the replacement label #pplied after January 1, 1981 should
satisfy the revjsed requirements.

7. QUESTION: A detector intended for use in a commercial or industrial
installation may be contained in its own small individual box which
is contained in a large box that holds detectors. Which box is
considered to be the "point-of-sale" package for labeling purposes?

RESPONSE: The small individual box will require the point-of-sale
package label.

8. QUESTION: Must a present specific licensee apply for and obtain a
license amendment prior to using labels that satisfy the new requirements?

RESPONSE: No, such an amendment will not be required. However, if
the licensee has doubts about whether or not his labels satisfy the
new requirements, he should discuss the matter with NRC licensing.
personnel.

-9. QUESTION: Information now on file with NRC shows that my detector
label includes the statement "Return to manufacturer for disposal."
May I discontinue use of that statement without prior approval of
NRC's licensing group?

RESPONSE: Yes, prior approval by NRC is not needed to discontinue
use of a recommendation in the label that the detector be returned
to the manufacturer for disposal.

10. QUESTION: The detector label I now use includes "CAUTION RADIOACTIVE
MATERIAL" but the new labeling requirements call for "CONTAINS
RADIOACTIVE MATERIAL." Do I need to change my present label to
replace "Caution" by "Contains?"

RESPONSE: Yes, after January 1, 1981, section 32.29(b)(1)(i) will
require the use of "CONTAINS RADIOACTIVE MATERIAL."
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11. QUESTION: If a manufacturer elects to identify himself as the
specific licensee by providing his license number instead of his
name on the label, is it sufficient to state "U. S. NRC License No.
xxx or must there also be accompanying text such as "Produced
under U. S. NRC License No. xxx."

RESPONSE: The accompanying text is not needed; "'U. S. NRC License
No. xxx" (with the appropriate number replacing the"xxx-)would be
sufficient identification to satisfy §32.29(b)(1)(iii) and §32.29(b)(3)(ii).

12. QUESTION: The "revised requirements call for the name of the radionuclide
and quantity of activity. Can abbreviations be used to present
this information?

RESPONSE: No, abbreviations may not be used. For example, it is
not acceptable to use "Am-241" for "Americium-241" and to use "uCi"
for "microcurie."

13. QUESTION: Whose name goes on the detector and package if someone
other than the manufacturer is to market it?

RESPONSE: The new labeling requirements call for identification of
the licensee specifically authorized to manufacture or initially

..transfer the smoke detector. No mention is made in the requirements
about who is to do the marketing. As long as that licensee is
identified (and this might be done by citing his license f), it is
quite acceptable to also. provide, if you so desire, the name of the
marketing group.

14. QUESTION: Does the detector label have to be located in such a way

that it is visible when the detector is in its installed position?.

RESPONSE: No.

15. QUESTION: What size type must be used for the label? How big does
the label have to be?

RESPONSE: We have not specified a minimum size for the type or
label. Letter sizes that have been acceptable in the past are still.
considered to be acceptable. A type size that could be read only
by use of a magnifying'glass would not be judged to satisfy the -
requirement for a legible, readily visible label or marking.

16. QUESTION: If I want to meet with NRC personnel to discuss my
labels, whom should I contact?

RESPONSE: Please call Mr. James Jones (301/427-4228).


