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. ,UNITED STATES
0 NUCLEAR REGULATORY COMMISSION SSINS 9196i0• i •WASHINGTON, 0. C. 20555,

OCT 1 1979

MEMORANDUM FOR: G. H. Smith, Chief, FFMS Branch, Region I

FROM: Leo B. Higginbotham, Assistant Director, Division of -

Fuel Facility and Materials Safety Inspection

SUBJECT: APPLICABILITY OF 10 CFR REGULATIONS TO PACKAGING
BY NRC LICENSEES OF DOE RADIOACTIVE MATERIAL FOR
TRANSPORTATION (AITS F18314H3)

Your March 26, 1979 memorandum, subject as above, raised questions about
the applicability of 10 CFR 71 to licensees who process licensed material
for DOE. Enclosed for your information is an ELD memorandum, which we
believe makes it clear that NRC licensees may transfer, licensed material
to DOE and DOE then becomes the shipper. In this situation, the licensee
does not have to meet the requirements of 10 CFR-71. In situations of
this kind, it is necessary for the inspector to determine that the licensee-
to-DOE material transfer occurred before the material was delivered to a
carrier.

LeoB 1nbta
Assistant Dil+ector
Division of Fuel Facility and

Mateials Safety Inspection

;rlriosure:
.,lemo, G. H. Cunningham to

Burnett, et al, dtd 8/22/79

:C: FFMS Branch Chiefs
R11, R7iI, RIV, RV

CONTACT: G. H. Bidinger
49-28188
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MEMORANDUM FOR: Robert F. Burnett, Director
Division of Safeguards
Office of Nuclear Material Safety and Safeguards

Donald A. Nussbaumer
"Assistant Director for Material, 'Safety and Licensing
Office of. Nuclear Material Safety and Safeguards

FROM: Guy H. Cunningham, III
Chief Regulations Counsel
Office of the Executive Legal Director

SUBJECT: TRANSFER BY AN NRC LICENSEE OF RADIOACTIVE MATERIAL OR
OF RADIOACTIVE-CONTAMINATED FACILITY COMPONENTS TO THE
DEPARTMENT OF- ENERGY (DOE)

The purpose of this memorandum is to respond to your inquiry as to whether
it is legally required .that certain NRC regulations regarding shipment and
protection of radioactive material (specifically, 10 CFR §§ 71.11, 71.12,
and 73.37) be applied to shipments i.nvolving the transfer of spent fuel and
other radioactive material (including contaminated facility components) from
NRC licensees to the U.S. Department of Energy (DOE). The question was
posed in recent discussions between NRC and DOE in which it was indicated.
that several such shipments were contemplated, that DOE considered that it
would be the "shipper" in each case, and that DOE desired to assume responsi-
bility for the packaging and protection of such shipments, though not neces-
sarily in accordance with NRC regulations. Since the regulations in question,
apply to licensees who "deliver licensed material to a-carrier for transporti'l 1

or who "transp9Zt[] or deliver[] to a carrier for transport irradiated
reactor fuel,'" they will apply to the contemplated shipments u~less it is
DOE (which is exempt from Commission licensing in this context)- which

1/ 10 CFR §§ 71.11 and 71.12.

2/ 10 Cft,/ {§ 73.27.

2/ The Atcomic Energy Act of 1954, as amended, provides the Commission with
licensing authority only with respect to "persdns." The term "person"
is defined insection 11s of the act to exclude the "Ccmmission." As
the successor to certain functions of the Atomic Energy Comm, ission and
the Energy Research and Development Administration, the Department of
Energy is exempt from the requirement of obtaining licenses from the
NRC, except as specifically provided in section 202 of the Energy
Reorganization Act of 1974.ý References in the Commission's regulations
to "the Administration" (ERDA). are interpreted by the NRC as applying.
to DOE.
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delivers the material to a carrier. Accordingly, this paper discusses a
legally acceptable method that may be used by NRC licensees to transfer
possession of radioactive materials and radioactive-contaminated facility
components to DOE. As explained below, it is our opinion that 10 CFR
§§ 30.41, 40.51, and 70.42 provide, adequate authority, if the requirements
of these sections are met, to permit the transfer to DOE of byproduct,
source,.or special nuclear material or of a radioactive-contaminated ,facility
component without the need to amend'any NRC specific license.

Discussion

4/5NRC regulations-7/prohibit the transfer of byproduct,-/ source6/ and special
nuclear material- except as authorized in a specific or general license
issued by the Commission pursuant to those regulatibns.

NRJ/regulatl 62 s also provide that licenses issued under 10 CFR Parts 30,1/
40ý- and 70- are subject to all valid rules, regulations and orders of the
Commission.

4/. The Cor.mission's authority 'to issue regulations regarding the possession
and use of byproduct, source, and special nuclear material is specifically;
set forth in section 161(b) of -the Atomic Energy Act.

5/ 10 CFR § 30.3 provides in part, "Except for persons exempt as provided in
this part and Part 150 of this chapter, no person-shall ... 'transfer,
byproduct material except as authorized in a specific or general license
issued pursuant to the regulations of this "chapter.

6/ 10 CFR § 40.3 provides in part, "No person subject to the regulations
in this part shall ... transfer, ... any source material after removal
from its place of deposit in nature, except as authorized in a specific
or general license issued by the Commission pursuant to the regulations
in this part."

10 CFR § 70.3 provides in part', "No person .subject to the regulations in
this part shall ... transfer special nuclear material except as authorized
in a license issued by the Commission pursuant to these regulations.

8/ 10 CFRS§ 30.34(a) provides, "Each license issued pursuant to the regula-
tions in this part of the regulations and Parts 31-35 shall be subject
to all the provisions of the Act, now or hereafter in effect, and to all
valid rules, regulations and orders of the Commission."

9_/ 10 CFR § 40.41(a) provides, "Each license issued pursuant to the regula-
tions in this part shall be subject to all the provisions of the Act,
now or hereafter in effect,. and to all rules, regulations and orders of
the Commission."

(CONTINUED)
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10 CFR §§ 30.41, 40.51 and 70.42 specify, respectively, the kinds of transfers
which licensees holding byproduct material licenses, source material licenses
and special nuclear material licenses are authorized to make. Licensees who
are able to satisfy the requirement.s of these sections'may rely on this -

authority to make transfers even though the word "transfer" does not appear
in their. licensesbecause the Commission regulations expressly provide that
the terms and conditions of a license include the condition thatthe license

.is issued subject to Commission regulations. A licensee under 10 CFR Parts 30,
40, and 70 of the Commission's regulations is subject to all the provisions,-
of the regulations, including 10 CFR §§ 30.41, 40.51, and 70.42. Accordingly,
it may rely on these provisions for the authority necessary to make transfers
as long as the requirements of these provisions are met. Thus, no NRC.
specific license need be amended to accomplish thedesired transfer to DOE.

Paragraphs (a) and (b)(1) of 10 CFR § 70.42.provide as follows:

(a) No licensee shail transfer special nuclear material1L except as
authorized pursuant to this section.

(b) Except as otheriuse provided in this license and jýtject to the
provisions of paragraphs (c) and (d) o{lhis section,- any licensee
may transfer special nuclear material:--.

(1) To the [Energy Research and Development] Administration;...

Pursuant to the provisions of 10 CFR §§ 30.41, 40.51, and 70.42, the'Depart-
ment of Energy may take possession of the radioactive material or the contami-
nated facility component from an NRC licensee. As a practical matterthis

(CONTi,,,UED)
10/ 10 CFD § 70.32(a)(8) provides, "The license shall be subject to, and the

licensee shall observe, all applicable rules, regulations and orders of
the Commission."

11/ Paragraphs 30.41(a) and (b)(1) refer to "byproduct material." Para-
graphs 40.51(a) and .(b)(1) refer to. "source material."

_2/ Paracraphs (c) and (d) require N•RC licensees to verify whether persons
to .,. the material is to be transferred are authorized to- receive it.
The :"IRC licensing authority over the Energy Research• and Development
Administration (now DOE) is-strictly confined to those activities
specified in the Energy Reorganization Act of 1974. Since the DOE may
receive, possess, own, and transport nuclear material without an NRC
license, paragraphs (c) and (d) do not apply to such transfers to the
DOE.
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coujqzbe accomplished by having an authorized employee or representative of
DOE--• present at the licensee's site to assume responsibility and control
of the shipment from the site.

Legal Effects of Transfer

If on-site transfer to DOE is completed, theNRC licensee will no longer be
in the position of delivering "licensed material to the carrier for trans-
port" under the general license provisions of 10 CFR §§ 71.11 and 71.12 and-
the conditions precedent (e.g., an NRC-approved quality assurance program
for shipping .packages) to the-licensee's use of such a general license would
no longer be applicable. The NRC recently promulgated an "interim final
rule," 10 CFR § 73.37, requiring licensees to see that the carrier adheres
to additional- physical protection requirements when irraldiated reactor fuel
is in transit. For the same reason as'above, 10 CFR § 73.37 would not apply
to NRC licensees who transfer spent fuel to DOE prior to shipment by DOE.

Conclusion

An NRC licensee may transfer byproduct, source, or special nuclear material
or radioactive-contaminated facility components to the Department of Energy
(or one of its duly authorized representatives.) pursuant to the provisions
of 10 CFR §§ 30.41, 40.51, and/or 70.42 provided that such a transfer is
consistent with the constraints described in this memorandum. NRC regula-
tions contained in 10 CFR §§ 71.11, 71.12 and 73.37 would then be inapplic-
able to subsequent shipment of the transferred material by DOE.

*/

Guy H. Cunningham, III
Chief Regulations'Counsel
Office of the Executive Legal Director

13/ Tne analysis and conclusions in this memorandum apply to persons
performing work "under contract with and for the account of [DOE]"
as. well as to DOE itself. This is so because section 110 of the
Atomic Enery. Act provides that nothing in the.-facili,.,s lice
chapter of the Act was to be deemed to require a license for certa in
activities conducted under such contracts with the -,,,c E.ner.• y"Commission. ý`y virtueo •

C on v ue of the reasoninc discussed in foctnote 3,
supra, the statutory exemption now applies to such activities of
contractors of DOE. Though section 110 covers only facilities
licensing, the Act has consistently-been interpreted as not requiring
application of the materials licensing provisions to persons acting
"under contract with and for the account of the Commission." See, e.o.,
10 CFR § 70.11.


