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PERSONNEL MONITORING REPORTS

Enclosed for your information'are copies of a recent exchange of correspondence

between Inryco, Inc., Concrete.Systems Division, and the NRC regarding reports

of personnel monitoring for contractor employees at nuclear power plants.

L. J. Cunningham, Chief, Section 2
Operating Reactor Programs Branch
Division of Quality Assurance, Safeguards,

and Inspection Programs, IE
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Memorandum dated "-- ------
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Emergency Preparedness and Radiological

Protection Branch
Region II

Kenneth-P. Barr, Chief -

Nuclear Materials Safety and Safeguards Branch
Region-Il

Carl J. Paperiello,-Chief
Emergency Preparedness and Radiological

Protection Branch
Region III

William L. Axelson, Chief
Materials and Safeguards Branch
Region III

Ramon E. Hall, Chief-
Technical Programs Branch
Region IV,

Robert J. Everett, Acting Chief
Nuclear Materials:,and Safeguards Branch
Region IV

Frank A. Wenslawski, Chief
Emergency Preparedness and Radiological Protection Branch
Region V

James C Montgomery, Chief
Nuclear Materials and Safeguards Branch
Region V



-- UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

WASHINGTON, D. C. 20555

JAN 3

hir. Donald W. Waitkus
Supervisor, Quality Assurance
INRYCO, Inc.
Concrete Systems Division
7200 S..Narragansett Avenue
Chicago, Illinois 60638-6087

Dear Mr. Waitkus:

SUBJECT: INRYCO LETTER QA841213-1

Thank you for your letter of December 13, 1984, regarding personnel monitoring
reportsand related matters.

The subjects-discussed in your letter are covered by the NRC's regulations in
10 CFR Part 19, "Notices, Instructions and Reports to Workers; Inspections,"
and 10 CFR Part 20, "Standards for Protection Against Radiation." Copies of
these regulations are enclosed.

Under the "Scope" sections of the regulations, 10 CFR 19.2 and 10 CFR 20.2, the
regulations 'apply to persons who,'among other activities, are licensed by the
huclear Regulatory Conmnission to operate nuclear power plants. The utility that
operates a particular facility is the licensee and is responsible for assuring
that operations are conducted safely and. in compliance with NRC regulations.
Under the conditions described in your letter, Inryco is not a licensee and,
therefore, its operations are outside the scope of Parts 19 and 20. When Inryco
employees work at a nuclear power plant with an operating license, the utility
licensee is responsible for tne health and safety of such employees under the
requirements of Parts 19 and 20. For example, when Inryco employees work at a
nuclear power plant, the utility must assure that the individuals do not receive
radiation doses in excess of the limits specified in 10 CFR 20.101.

Answers to your numbered questions follow. These answers are given in the
context of Inryco acting as a contractor supplying goods and services to a
utility operating a nuclear plant.

1. Do the NRC regulations cited in NRC Form 3 dated 6-82 regarding
reports on radiation exposure history, apply to non-licensed organi-
zations such as Inryco?

Answer

No. The reports referred.to in NRC Form 3 are specified in 10 CFR
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20.409 and 19.13. Although NRC Form 3 uses the phrase, "your
employer," the utility licensee is considered-the employer for
purposes of providing the required reports. The regulations in
20-.409 and 19.13 are more specific in this regard. They provide,
essentially, that the licensee (utility) shall report radiation
exposure data: -

a. annually, upon request, to a worker as shown in records main-
tained by the licensee - 19.13(b).

b. at the request of a-worker formerly engaged in licensed activi-
ties controlled by the licensee - 19.13(c).

c. to an individual who has received an exposure in excess of NRC
limits - 19.13(d).

d. to an individual who has terminated employment with the licen-
see, or to an individual assigned to work in the licensee's
facility but not employed by the licensee, who has completed the

-. work assignment in the licensee's facility - 19.13(d).

e. upon request, to a worker who is terminating employment, or a
worker employed by another person who is terminating the work
assignment involving radiation dose in the licensee's facility.
This report must include the radiation dose received by that
worker from operations of the licensee during the specifically
identified calendar quarter.during which the termination occurs.
If'finally determined personnel monitoring results a~re not
available, the licensee may provide a written estimate of the.
dose received - 19.13(e).

10 CFR 19.13(e) allows a worker who is terminating employment or wori
assignment to designate another person to receive the radiation dose
report. Other reports of radiation dose must be provided to the
individual who received such Gose. This is why some Inryco employees
have received copies of radiation exposure reports at their homes.
Presumably, these reports were made in compliance with 10 CFR 19.13(d).

2. While the terms "Restricted Areas" and ",Unrestricted Areas" apply
to licensees, how do these terms related to personnel not in the
employ of licensees, even.though these personnel are being monitored
for radiation?

Answer

"Restricted area" is defined in Part 20 as, "...any area access to
which is controlled by the licensee for purposes of protection of
individuals from exposure to radiation and radioactive materials."
The individuals to be protected from radiation exposure are not
limited to utility employees but include others such as Inryco
employees. Sections 20.101 and 20.103 contain the limits for
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exposure of individuals in restricted areas to radiation and radio-
active materials. Also, 10 CFR 19.12 contains requirements for
instructions to individuals who work in or frequent a restricted area.
Again, the requirement to instruct individuals is not limited to
utility employees but applies to all individuals who work in or
frequent a restricted area. The.NRC has published Regulatory Guide
8.27, "Radiation Protection Training for Personnel at Light-Water-
Cooled Nuclear Power Plants." This document provides guidance to
licensees on the development of a radiation protection training
program to meet the requirements of 10 CFR 19.12. A copy of
Regulatory Guide 8.27 is enclosed.

3. How does the term "Controlled Area" fit into.the picture? Is this
just another term for "Restricted Area"?

Answer

As you have surmised., "Controlled Area" is another term for
"Restricted Area." Some-licensees use still other terms to define
the equivalent of a-restricted area.

4. What radiation exposure limits would apply to Inryco personnel in
these circumstances? Would this mean because we are being monitored
that the quarterly whole body limit of 1.25 Rads would still apply?

Answer

The radiation dose limits for all individuals who work inma
restricted area are contained in 10 CFR,20.101 for external radia-
tion exposure and in 10 CFR 20.103 for exposure to concentrations of
radioactive materials. The basic whole body dose limit for external
radiation is 1.25 rems per calendar quarter [(20.101(a)]. Under the
conditions specified in 10 CFR 20.101(b), a licensee may permit an.
individual in a restricted area to receive an occupational dose to
the whole body of 3 rems.

5. -While it seems unlikely that Inryco personnel could exceed the whole
body limit on a quarterly basis,.there remains the possibility that
this could occur,,especially when you consider that we anticipate
performing 4. or more surveilleaces per year. What are we required
to do as a non-licensed employer to protect both the employee and
the company?

Answer

As stated previously, the licensee at whose facility you perform con-
tractural services is the person responsible for assuring the radia-
tion doses received by Inryco personnel do not exceed NRC limits. It
appears possible that Inryco personnel could receive radiation expo-
sures at two or more nuclear power plants during a single calendar.
quarter. 10 CFR 20.102(a) requires a licensee to obtain a written
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signed statement from individuals disclosing either (1) that the
individual had not occupational dose during, the current calendar
quarter, or (2) the nature and amount of occupational dose which the
individual may have received during the calendar quarter from sources
of radiation possessed or controlled by other:persons. Further, 10
CFR 20.102(b) contains the requirement to obtain an individual's.
accumulated occupational dose to the whole body. This is one of the
conditions that must be met prior to permitting an individual to re-
ceive a whole body dose greater than I.25 rems during a calendar quar-
ter. (See answer to Question No. 4.) These requirements probably are
the reason why some utilities have, in their project specifications,
included a requirement for supportive documentation of previous
radiatiion exposure for those personnel who are to enter restricted
areas.

I hope the above information
cuss any of these matters in
(301-492-9664) or Mr. Paulus

is suitable for your needs. If you wish to dis-
more detail, please contact Mr. Cunningham
(301-492-9733) of my staff.

Sincerely,

iJAME, ..... - .

J. Nelson Grace, Director.
Division of Quality Assurance,

Safeguards, and Inspection Programs
Office of Inspection and Enforcement

Enclosures:
1. 10 CFR Part 19
2. 10 CFR Part 20
3. Regulatory Guide 8.27
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INRYCO, Inc.
Concrete Systems Division
7200 S. Narragansett Avenue -
Bedford Park
Chicago. Illinois 60638-6087 (
312 585 7300 Chicago //

32594 730.0 Suburban /''1',

TLX-72-1497 BDPK -
FAX: Ext. 202

-Inryco

Dec ember 13, 1984

United States Nuclear Regulatory Commission
Division of Quality Assurance, Safeguards,

and Inspection Programs
Office of-Inspection and Enforcement
Washington, DC 20555

Attention: Mr. J. Nelson Grace,
Director

SUBJECT: Inquiry Regarding Employee Radiation Exposure
Inryco, Inc. Concrete Systems Division
Re: Inryco Letter QA841213-1

Dear Mr. Grace:

We have a number of questions concerning the responsibility for
employee radiation exposure for non-licensed organizations, which
appears to be within your authority for Safeguards. If these
questions are not within your authority, please direct us to the
responsible organization.

BACKGROUND

Before presenting the questions, we think it best to provide some
background pertinent to the problem.

The Inryco, Inc. Concrete Systems Division has been involved in no
less than 26 In-Service Inspections of post-tensioning systems
(Regulatory Guide 1.35) for Various nuclear plants over the past ten
years. At least 18 of these plants were in an operating mode, reduced
operating mode, or shutdown for refueling during the progress of the
inspections. With the cessation of new construction for nuclear
plants, our activities are now directed to providing materials.
equipment, quality control and/or technical assistance to tho0.e plants
requiring In-Service Inspections of the post-tensioning system. We
expect this to be on the increase in the near future and have directed
our sales energies to bid each project that becomes available.
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Depending on-the contractual requirements, these inspections vary from
one month to three months in duration.

The amount of personnel involved will vary dependent upon the magnitude
of the~work to be performed. In all cases at least one surveillance
technician/construction manager will be involved and he will be an
Inryco employee. For those circumstances requiring Quality Control,
from one to three inspectors will be provided, also Inryco employees.
Where Quality Assurance audits are to be performed by Inryco, at least
one lead auditor will be provided.. If Inryco is to perform the
construction activities, iron workers will be hired locally.

While the operating plants provide radiation exposure monitoring and in
some cases radiation health/physics training, it does not appear that
these programs are of a consistent nature, nor, to our knowledge, do
the acquired radiation exposure values get entered into.some form of
central control system. Of late, Inryco employees performing the
inspections have-copies of the exposure records sent to their homes.
These records are-not normally submitted to Inryco.

As I am still certified to SNT-TC-IA as-Level III for Industrial
Radiography Inspection, I do have some familiarity with the-
requirements for State licensing and employee radiation exposure•
control. As we no longer perform radiography we are not licensedbut
recognize. a need for some type of control to prevent radiation exposure
beyond established limits. In fact, recent project specifications and
contract documents included a requirement for supportive documentation
of previous radiation exposure for those personnel entering "Controlled
Areas". At this time we do not have a definition of the term
"Controlled Area", perhaps you could help in this matter.

QUESTIONS

1. Do the NRC regulations cited in NRC Form 3 dated 6-82 regarding
reports on radiation exposure history, apply to non-licensed
organizations such as Inryco?

2. While the terms "Restricted Areas" and "Unrestricted Areas" apply
to licensees, how do these terms relate to personnel not in the
employ of licensees, even though these personnel are being
monitored for radiation?

3. How does the term "Controlled Area" fit into the picture? Is this
just another term for "Restricted Area"?

4. What radiation exposure limits would apply to Inryco personnel in
these circumstances? Would this mean because we are being
monitored that the quarterly whole body limit of 1.25 Rads would
still apply?
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5. While it'seems unlikely that Inryco personnel could exceed the
whole body limit on a quarterly basis, there remains a possibility
that this could occur, especially when you consider that we
anticipate performing 4 or more surveillances per year. What are
we required to do as a non-licensed employer to protect both the
employee and the company?

We are grateful for any help that you can provide in' this matter. I am
taking the liberty of enclosing an Inryco Surveillance brochure with
this letter4 so that you may better understand the various limitations
that might apply for various inspections. This brochure contains the
names of the various projects for which we have performed surveillances,.
to the date of October 1984.

Thank you.

Sincerely,

d W. Waitkus

Supervisor, Quality Assurance

DWW:1gw

cc: R. W. Lawler
R. Brozovich
G. Crosby
J. Heise
I. Sounderarajan
H. Hendrickson


