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Mr. Tnomas A. DeVlieger
1501 Edgerton 6rive
Joliet, IL G0435

Dear Mr. De~lleger:

This Is in response to your letterto me dated January 9, 197S,
requesting an iiterpretation by General Counsel concerning now NRC
Forms 4 should be used. Contacts with our legal staff have indicated
that the quasticns you ask rm.quire largeiyte¢cnic.a- ensi'ars aid;
that t-,e questions do not require a legal interpratatiun by General
Counsel as you surjoest. T7,erefore, we have enclosed a s.parate
attacri.ent whnicn provides answers to your questions.

We hope the enclosed discussion and -ans.w.rs 'to your Questicns are
responsive to your concerns. Should you have aily ad-i.itional questions
or desire further clarification of the use of Form.s 4, you may direct
them here or to our office in Region III.

-Sincerely,

Erii st 'Volgenau
Director
Office of Inspection

and Enforcement

Enclosure:
As stated

bcc: N. C. Moseley EVolgenau Reading
H. D. Thornburg IE Reading File
E. D. Jordan
L. N -Haller
•.1Grier, RI.

J. P. O'Reilly, RII
J. G. Keppler, RIII
E. M. Howard, RIV
R. H. Engelken, RV

SEE PREVIOUS YELLOW FOR CONCURRENCES
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Form 4

Sections 20.101(b) and 20.102 of 10 CFR-P-art 20 provide a means to
exceed the limit of 1.25 rems per calendar quarter as specified in
Section 20.101(a) provided that the l ifetime.exposure limit is not
exceeded. The lifetime limit is specified in Section 20.101(b) and
is determined by the formula 5(N-18) where "N" is a worker's age in
years. In all circumstances the occupational radiation dose limit
provided for in Sections 20.101(b) and 20. 102 cannot exceed 3 rems
per calendar quarter. However, if during an -emergency or accident a
lifetime dose is obtained there is nothing to prevent an individual from
receiving up to 1.25 rems per quarter as provided in Section 20.101.
The lifetime dose limitation only applies when exceeding 1.25 rems per
quarter as provided in Section 20.101(b).

In your letter, Section 20.102 is quoted with several key words or
phrases underscored. To obtain a certificate on Form NRC-4 requires
that.your employer make a reasonable effort to obtain the total radiation
exposure. from each of your previous employers where radiation exposures
were received, so that the information can be entered on the new Form 4.
If the information can not be gotten, theniyour employer may use
assumed exposures as set out in the table in Section 20.102(c)(1) or
restrict you to 1.25 riems per calendar quarter which would require no
Form 4. Each period of time means those periods while in the employ of
a single employer; for-example, if two previous licensees (employers)
were involved, this would constitute two time periods. And of course,
each Form 4 must be signed by the employee or tie Form 4 is not considered
valid. The individual's signature on the Form 4 does not mean that
permission is granted to exceed 1.25 rems per rparter; it only acknowl-
edges that the history ifs correct and complete t the best of his
knowledge. When all of the dose information is received and r•corded
then it is a simple matter to determine the liftime dose remaining -by
Using the formula given above.

In your letter you list some specific questions in addition to those
implied. Following are answers-in order of the questions listed.

Q. Must the individual sign the form every time he exceeds 1.25
rems per quarter?

A. No. The Form is only a history of previous employment exposures
and all remaining dose information under tte current employer
may be found- in the exposure records, knowr as the NRC Form 5
or equivalent as specified in Section 20.4Z, which must be
maintained. Keep in mind that the Form 4 is only filled out
and signed once and remains in effect for as long as an
individual works for that employer.
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Q. Must the Form 4 be-filled out every time the 1.25 rems is exceeded
for every quarter it is exceeded?-

A. No.

0. If it is notrequired every time *how often must the licensee
update .and /have signed/ his Form 4?

A. Updating is not necessary as long as the employee works for the
same licensee (employer). As indicated earlier current exposure
information is found in the Form 5 or equivalent.

Q. If the licensee.is unsure of exposure is an outdated Form 4
sufficient to exceed 1.25 rems per quarter?

A. A Form 4 cannot be outdated for the same employer since it is
only a previous history. The Form 5'shoukd be examined for a
current update on exposures. With regard to the'Form 5 the
employer can only be as certain of the expmsures. as entered
from analysis of film badge or TLD exposure data. Usually, the
current exposure. records (Form 5 data') show for each individual
the lifetime exposure used and that remaining as well as current
quarter and current year to date exposures-,

Q. Must more than-a casual concerned glance be done before the 1.25. rem
limit is exceeded?.

A. If a glance is needed to confirm that the enployee has a Form 4 in
case of doubt, then this may 'be all that isnecessary (assuming that
the Form 4 was adequately completed and sig-,ed initially.) In.
real practice the licensee should obtain a current updat-eby
examining the exposure records (Form 5) and the results of
pocket dosimeter readings, if used. This nmy require more
than a "concerned glance" to make certain tie employee will
not exceed 3 rems per quarter.

Q. If the licensee-has not filled out a new Form 4 immediately
prior to exceeding 1.25 rems per quarter does Section 20.405(a)
apply as regards the thirty day notificatio'?

A. If a Form .4 has previously been filled out an individual can
receive up to 3 rems per quarter. If no Form 4 has been filled
out and an individual exceeds 1.25 rems per quarter, a report
pursuant to Section 20.405 is required. An individual cannot
be permitted to exceed 1.25 rems per quarter prior to having a
Form 4 completed.
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Q. Is it possible that a Form 4 signed in February 1974 can be
used in December 1977 to exceed 1.25 rems per quarter?

A. Yes, as discussed above a Form 4 with the same employer is valid
for as long as the employee remains with the employer. Again
any updating would be reflected in the exposure records.

Q. Does not 20.102(b)(1) in its use of the word "obtain" and the
words "each period of time" force a. continual update of the
Form 4 at the time 1."25 rems per quarter is exceeded?

A. No. The continual
phrase "obtain for
has been discussed

update-is obtained on the Form 5 and the
each period of time" as used in 20.102(b)(1)
above.
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9 January 1978

'Mr Director,

I would abpreciate an interpretation of 10 CFR 20 by the General Counsel as

per 10 CFR 20, section 20.6.

Having discussed the subject with your Glen Ellyn Office I still am unsure

of the Commission's official inter~retation of the Code. Two insnectors agree

with me but a third took an orrosite view. In all fairness the third was Your

expert on the Radiation Protection asnects.

The sections in cuestion are in regards to exceeding Quarterly Exposure, Re-

cord keeoine and notification of abuse.

Section 20.l1n Lists 11 Rem as a Quarterly limit for whole Body Dose unless

'The Licensee has deteri..ned tVe individual's accurrulated occurational dose to

the whole body on Form "N.C-4, or on a clepr and tegible record containingall

the informatibn renuired- in that form: and "as otherwise comnlied with the re-

ouirements of 20.102.".

Section 20.102 (1) States" Obtain a certificate on Form NRC-4 or a clear and

leeible record containing all the information recuired in that form, Sined by

the individual showing each period of time after tVe individual attained the

age of 18 in which the individual recieved an occupaticnal dose of radiation;

'2) Calculate on Form NRC-4 in accordance with the instructionsappearing there

nq or on a clear and legible record containing all the information reauired

in that form, the previously accumulated occupational dose recieved by the in-

dividual and the. additional dose allowed for that individual -under 20.101(b)".

The questions in regards to my doubt are these;

Must the individual sien the form every tire He exceeds 11 Rem/quarter?

Must the Form N1RC-4 ( or its substitute) be filled out everytime the 11 Rem is

exceeded for every ouarter it is exceeded? If it is not required everytime how'

often must the licensee urdkte and si£n .is Form 4MC-47 If the licensee is un-

sure of exposure is Pn outdated Form .NC-4 sufficient to exceed 1½R.em/Cuarter?

Must more than a casual concerned glance be done before the 11Rem linit is ex-

ceeded? And finally. If the licensee has-not filled out a new Form NhRC-4 immed-

iately prior to exceedine"liRem/Quarter does section 20.405(a) apply as regards

t-.e t.-irty day notification?
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It is, tn orinion that exceeding 14Rem/qusrter reouires an updated Form NRC

signed by the individual. And that it must be done each and every time this

ouarterlv exposure limit is to be exceeded.

The other interrretation is that only one FormNRC-4 form is needed no matte r

how dated and that no signature is needed, for every overexposure.

Is it possible that a NC-;4 form, signed in say Feb, 1974 to be used in ,say,

Dec 1977to exceed 11Rem/ quarter? Does not 20.102(1),in its use of the word

"obtain" and the words "each period of time" force a continual update of the

NRC-4 Form at the time of exceeding 1Rem/ouarter?

I would aDtreciate a written rerly. sent to- Thomas A. De Vlieger

1501E'dgerton Drive

Joliet, Illinois

60435

Yours Truelv,
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