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"• 2 f •cc: J. Allan

MEMORANDUM FOR: William T. Russell
Regional Administrator, Region I

FROM: Hugh L. Thompson, Jr., Director
Office of Nuclear Material Safety

and Safeguards

SUBJECT: REGULATION OF RADIOACTIVE MATERIAL SUBSEQUENT TO DISCHARGE
FROM A LICENSED FACILITY

In your memorandum of November 15, 1988, you requested a resolution of
several policy and legal issues related to the regulation of radioactive
material subsequent to discharge from a licensed facility in a sanitary sewage
system. Enclosed are responses which constitute the current NMSS position.
These responses have been coordinated with the Office of the General Counsel.
Also enclosed is a copy of NRC Information Notice 88-22, "Disposal of Sludge
from Onsite Sewage Treatment Facilities at Nuclear Power Plants," which
discusses some of the same issues.

The current regulations do not specifically address the accumulation of
radioactive material in sewer treatment sludge. Time and technology have
overtaken the regulations in this respect. The Office of Nuclear Regulatory
Research has research under way to examine radionuclide pathways and potential
dose from sewage treatment systems following the release of radionuclides to
sewers. When this information is available, it may serve as a basis for
modifying the regulations.

The revision of 10 CFR Part 20 currently before the Commission contains
changes that will reduce discharge limits for sewage disposal of radioactive
materials, but does not directly address the issue of reconcentration.
In addition, the radioactive material to be released must be Nreadily soluble
(or is readily dispersible biological material) in water." Other types of
"dispersible" materials, which were allowed under the existing 10 CFR 20.303,
would not be permitted under the revised regulation.

Another matter related to the discharge of radioactive material and its
subsequent reconcentration in sanitary sewage sludge is the effort by the
Commission to develop a general policy on exemptions. The current proposals
under review by the staff involve exemption of practices in which the
individual dose to the maximum individual (critical group) is on the order of a
few mrem per year.
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Our review of the information related to releases from Interstate Nuclear
Services Corporation in Royersford, Pennsylvania (INS), indicates that the
provisions of the regulations, both current and proposed, have been met by the
licensee. The dose values reported by Oak Ridge Associated Universities for
disposal of sewage sludge by land application as fertilizer indicates that this
activity would fall within the criteria currently under consideration for
exemption from further regulatory control. Thus, we continue to believe that
these activities do not present a health and safety problem. We also continue
to concur with the statement in the Region I letter to the Commonwealth of
Pennsylvania that "(i)f The Commonwealth concludes that doses from landfill
application are less than, or comparable to, disposal by land application, NRC
would not object to landfill burial." As a separate matter, the proposed
license amendment by INS to discharge to thelSchuylkill River provides an
option to alleviate the current sewer treatment sludge situation, if it meets
the requirements of 10 CFR Part 20, and if discharges to the sanitary sewer
are not continued.

While the Royersford case does not appear toipresent a health or safety
problem, the generic issue of reconcentration from liquid effluents remains
unresolved. We will continue to review the issue as the RES contractor
completes research on the subject.

Huh. Thompson, r rector
Of e of Nuclea te al

Safety and Safeg a
Enclosures:
As stated

cc: W. C. Parler, OGC
M. L. Ernst, RII
A. B. Davis, RIII
R. D. Martin, RIV
J. B. Martin, RV
V. Miller, GPA/SLITP



RESPONSE TO QUESTIONS

1. When a licensee discharges licensed radioactive materials from its

facility and the discharges are in accordance with regulatory requirements

with respect to concentration, solubility and dispersability, at what

point has this material entered the environment and no longer should be

considered to be the responsibility of the licensee?

Response:

The discharge of certain concentrations of radioactive material to

sanitary sewage is permitted by 10 CFR 20.303. This material is assumed

to be the responsibility of the licensee so long as the material remains

under the licensee's control. When a discharge which complies with 10

CFR 20.303 has reached a sanitary sewer which is not under the control of

the licensee, then the material may be assumed to have entered the

environment, and is no longer covered by the license.
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2. If, subsequent to a licensee discharging licensed material at, or below,

regulatory limits in Part 20, licensable quantities of radioactive

material accumulate downstream of the discharge point of a licensed

facility in a sewage treatment facility, etc., does the NRC have any

regulatory authority regarding this material? Does the NRC have an

obligation to exercise regulatory authority over the accumulated,

licensable quantities of radioactive material, notwithstanding the fact

that the staff has determined that there is no health and safety concern?

Response:

The presence of licensable quantities or concentrations of radioactive

material provides the opportunity for NRC to exercise regulatory

authority. This would particularly be the case if the presence of the

radioactive material posed a health and safety hazard. However, in cases

where there is no public health and safety concern, the NRC would not

necessarily have to exercise that regulatory authority. The Commission

is currently considering a general policy related to the exemption of

radioactive materials from regulatory control. Under such a policy,

certain concentrations or quantities of radioactive material could be

exempted from regulatory control on the basis of low individual and

collective doses. The general policy should provide a basis for

appropriate action in future cases.
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3. If the NRC does have regulatory authority over accumulated, licensable

quantities of radioactive material, should the NRC license the person who

possesses the material or compel the already licensed source of the

material to take control of the radioactive material? For example,

should the Borough of Royersford be required to be licensed?

Response:

The licensing of the person possessing the radioactive material, such as

the Borough of Royersford, would be within the regulatory jurisdiction of

NRC. However, we believe that in cases such as the Borough of Royersford,

it might be better to carefully evaluate whether the licensee discharges

are in keeping with the ALARA principle. When there are situations in

which contamination has resulted from the discharge from a licensed

facility in effluents in excess of regulatory limits, the licensee can be

held responsible for the actions that may be necessary to remedy the

situation. In cases where the effluent releases have all been within

regulatory limits, the Commission has the authority to address other factors,

such as, the degree of control of the licensee over the accumulated

materials, the scope of the health and safety problems, etc. The NRC may

then determine if the licensee or the person possessing the radioactive

material should be required to take some action necessary to protect public

health and safety. In this latter case, an Order to either or both parties

would be the likely procedural approach to be taken.
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4. When a licensee releases, via a sewer disposal, radioactive material that

meets the regulatory requirements for such disposal to its own private

sewage treatment facility and then, subsequently, this material is

released to the environment in liquid and/or gaseous discharges or sludge

from the sewage treatment plant, should the NRC regulate these releases

from the sewage treatment plant? Are the licensee's discharges controlled

by 10 CFR 20.303,,10 CFR 20.106, or both?

Response

As a part of the revision of 10 CFR Part 20, the term "sanitary sewerage"

has been defined to mean "... a system of public sewers for carrying off

waste water and refuse, but excluding sewage treatment facilities, septic

tanks, and leach fields owned or operated by the licensee." We believe

that this definition clarifies that NRC should regulate releases from a

sewage treatment facility that is owned by the licensee. This is

consistent with a philosophy of holding the licensee accountable for

material which is still within its control. The discharges would be

controlled by both 10 CFR 20.303 and 10 CFR 20.106, depending upon the

release pathway.



UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

OFFICE OF NUCLEAR REACTOR REGULATION
WASHINGTON, D.C. 20555

May 12, 1988

NRC INFORMATION NOTICE NO. 88-22: DISPOSAL OF SLUDGE FROM ONSITE
SEWAGE TREATMENT FACILITIES AT
NUCLEAR POWER STATIONS

Addressees:

All holders of operating licenses or construction permits for nuclear power

reactors.

Purpose:

This Information notice is being provided to alert licensees to two recent
events indicating that not all licensees are fully aware of the potential
for contamination of sewage sludge and the relevant regulatory requirements.

It is expected that recipients will review the Information for applicability
S to their facilities and consider actions, as appropriate, to avoid similar

problems. However, suggestions contained in this information notice do not
constitute NRC requirements; therefore, no specific action or written response
is required.

Related Documents:

IE Bulletin 80-10 (Reference 1) requested that licensees review the design
and operation of their facilities to identify systems that are considered non-
radioactive (or described as non-radioactive in the facility's Final Safety
Analysis Report (FSAR)) but that could become radioactive through interfaces
with radioactive systems and result in unmonitored, uncontrolled releases In -

liquid and gaseous effluents. This bulletin stated that special consideration
was to be given to particular systems, including the sanitary waste system;
however, sludge from the sanitary waste system was not discussed specifically.

IE Information Notice No. 83-05 (Reference 2) called attention to the provi-
•sions of 10 CFR 20.302, *Method For Obtaining Approval Of Proposed Disposal
Procedures," as a means for obtaining approval for disposal of, among other
things, large volumes of material radioactively contaminated at very low
levels., IE Information Notice No. 86-90 (Reference 31.informed licensees
that, in Agreement States, applications to obtain approvals for such disposals
should be sent to the Agreement State and not to the NRC.

8805060148
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IE Information Notice No. 85-92 (Reference 4) emphasized the need for careful
surveys of materials that may be contaminated and that are to be disposed of
as "clean" waste; I.e., as waste that does not contain licensed radioactive
material.

Description of Circumstances:

During an inspection at the Point Beach Nuclear Power Plant, it was found that
the licensee had made onsite disposals of slightly contaminated sludge removed
from aeration ponds and the aerobic digester in the onsite sanitary sewage
treatment facility. The sludge was spread on licensee-owned land and mixed
into the soil by plowing. Radionuclides identified by the licensee in the
sludge included chromium-51, manganese-54, cobalt-58, cobalt-60, cesium-134,
and cesium-137. The total activity for six onsite disposals was 300 micro-
curies. Licensee representatives indicated their belief that these disposals
were in compliance with regulatory requirements because (1) they met the re-
quirements of 10 CFR 20.303, "Disposal By Release Into Sanitary Sewerage
Systems," for disposal into a sanitary sewerage system and (2) their subsequent
disposition of sludge was consistent with measures that would be taken by any
operator of a sanitary sewerage system. The licensee was informed that these
disposals were contrary to 10 CFR 20.301, "General Requirements (Waste Disposal),"
and that 10 CFR 20.303 does not apply to, contaminated sludge removed from onsite

S sewage treatment facilities. 10 CFR 20.303 only allows a licensee to discharge
radioactive material into a sanitary sewerage system under limited conditions.
It does not cover removal and land disposal of contaminated sludge from the
licensee's sanitary sewage treatment facilities. Considering the very low
level of radioactive contamination of the sludge and the licensee's estimate
that these disposals would result in very low annual doses, the licensee ap-
plied for, and obtained, approval of future disposals of this type pursuant
to 10 CFR 20.302.

Subsequently, during an inspection at the Surry Nuclear Power Station, it was
found that the licensee had disposed of dried sludge from the onsite sewage
treatment facility at the county sanitary landfill without determining if the _
sludge was contaminated with licensed material. Licensed radioactive material
was found in sludge that had not yet been disposed of. The licensee was informed
that failure to determine, before disposal, if the sludge was contaminated was
contrary to 10 CFR 20.201, "Surveys," and that disposal of contaminated sludge
by this means would be contrary to 10 CFR 20.301.

Before receiving the application from Point Beach, the NRC had received only
one application pursuant to 10 CFR 20.302 for disposal of radioactively contam-
inated sewage sludge from a sanitary sewage treatment facility at a nuclear
power station. This was a request from the Duke Power Company for disposal of
contaminated sludge at its Oconee Nuclear Station. In this case, the requested
method of disposal was by transfer to a contracted vendor for transport to a
publicly owned treatment works. The NRC found the request acceptable; however,
because Oconee is in an Agreement State, South Carolina, It was necessary for
the licensee to obtain approval of the State for this disposal of byproduct
material.



IN 88-22
May 12, 1988

( - Page 3 of 4

Discussion:

Licensees may wish to consider the following:

1. Sludge from onsite sewage treatment plants may be contaminated with
licensed radioactive material which has been concentrated by the
treatment system.

2. The provisions of 10 CFR 20.303 do not apply to the disposal of contami-
nated sludge removed from sanitary sewerage systems at nuclear power
stations.

3. 10 CFR 20.201 covers surveys required before disposing of sewage treatment
sludge, to determine if the sludge is contaminated. Gamma-ray spectrometry
can be performed on representative samples of the sludge under conditions
that provide a lower limit of detection (LLD) appropriate to measurements
of environmental samples. Such measurements make it possible to distinguish
licensed material from other radioactive materials (natural radioactive
materials and world-wide fallout) that may be present in the sludge.

4. 10 CFR 20.301 covers the disposal of sewage sludge from a licensee's sewage
treatment facility when contaminated with licensed radioactive material.

5. Licensees may apply In accordance with the provisions of 10 CFR 20.302 to
dispose of sewage sludge containing very low levels of licensed radio-
active material in a manner not otherwise authorized in the regulations.
Applications for approval of such disposal may be made to the NRC or
Agreement State, as appropriate.

No specific action or written response is required by this information notice.
If you have any questions about this matter, please contact the technical
contact listed below or the Regional Administrator of the appropriate regional
office.

4harles E. Rossi, Director
Division of Operational Events Assessment
Office of Nuclear Reactor Regulation

Technical Contacts: John D. Buchanan, NRR
(301) 492-1097

W. Wayne Meinke, NRR
(301) 492-3152

Attachment: List of Recently Issued NRC Information Notices
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LIST OF RECENTLY ISSUED
NRC INFORMATION NOTICES

Information Date of
Notice No. Subject Issuance Issued to

88-21

88-20

88-19

Inadvertent Criticality
Events at Oskarshamn
and at U.S. Nuclear
Power Plants

Unauthorized Individuals
Manipulating Controls and
Performing Control Room
Activities

Questionable Certification
of Class lE Components

Malfunction of Lockbox on
Radiography Device

5/9/88

5/5/88

4/26/88

4/25/8888-18

All holders of OLs
or CPs for nuclear
power reactors.

All holders of OLs
or CPs for nuclear
power, test and
research reactors,
and all licensed
operators.

All holders of OLs
or CPs for nuclear
power reactors.

All NRC licensees
authorized to
manufacture, distribute,
and/or operate radio-
graphic exposure
devices.

All holders of OLs
or CPs for nuclear
power reactors.

Radioactive waste
collection and
service company
licensees handling
prepackaged waste,
and licensees operating
low-level waste
disposal facilities.

Medical, Academic,
and Commercial
licensees who possess
radioactive iodine.

88-17

88-16

88-15

Summary of Responses to NRC
Bulletin 87-01, "Thinning of
Pipe Walls in Nuclear Power
Plants"

Identifying Waste Generators
in Shipments of Low-Level
Waste to Land Disposal
Facilities

Availability of U.S. Food
and Drug Administration
(FDA)-Approved Potassium
Iodide for Use in Emergencies
Involving Radioactive Iodine

4/22/88

4/22/88

4/18/88

OL = Operating License
CP - Construction Permit


