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~ REQ~UNITED STATES

NUCLEAR REGULATORY COMMISSION ~ ~
Z WASHINGTON. D. C. 20555

JUN 1 8 1q81 1

Mr. Raymond N. Fleck
Assistant Counsel
Union Oil Company of California
Union Oil Center
Box 7600
Los Angeles, California 90051

Dear Mr. Fleck:

I am pleased to respond to your letter of May 29, 1981, relating to the
exemption in 10 CFR § 40.13(c)(1)(vi) as unimportant quantities of source
material of certain thorium-containing rare earth metals and compounds,
mixtures and products. In particular, you ask how the limit used as the
basis for that exemption, "0.25 percent by weight thorium, uranium, or any
combination of-these, . . " was obtained.

This exemption in the regulations is based on the'statutory exemption for
unimportant quantities of source material contain'ed in section 62 of the
Atomic Energy Act of 1954, as amended (42 U.S.C. 2092) which reads as-
follows:,

"Sec. 62. License For Transfers Required. -- Unless authorized by a

general or specific license issued by the Commission, which the
Commission is hereby authorized to issue, no person may transfer or
receive in interstate commerce, transfer, deliver, receive possession
of or title .to, or import into or export from the United. States any
source material after removal from its place of deposit in nature,
except that licenses shall not be required for quantities of source
material which, in the opinion of the Commission, are unimportant.
(Emphasis supplied. The underlined language is identical to that found
in Sec. 5(b)(2) of the Atomic Energy Act .of 1946.)

In carrying out its regulatory-responsibilities, the NRC, .like its
predecessor the AEC, has consistently followed the practice of implementing
the licensing requirements imposed by the Atomic Energy-Act, including any
statutory exemptions from those requirements, by promulgating regulations.
The statutory exemption for unimportant quantities of source material is
implemented in 10 CFR § 40.13 of the Commission's regulations. Over the
years, § 40.13 has been amended from time to time to add ne4 items which the
Commission has determined qualify for exemption from licensing requirements
because they.involve unimportant quantities of source material. In some
instances, these rulemaking actions have been initiated by the Commission*
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itself; in others:, the Commission's decision to institute a rulemaking
proceeding was triggered by a petition for rulemaking filed in accordance
with the procedures specified in 10 CFR §§ 2.800 - 2.809'of the Commission's
regulations.

The exemption for certain rare earth metals and compounds, mixtures and
products was originally established by the Atomic Energy Commission on March

.31, 1947, when the Commission's regulations on the "Control of Source
Material," then codified in 11 CFR Part 40, became effective. At that time,the basis for the exemption, insofar as It can be ascertained, was that the
.quantity of source material present in the exempted materials was not of
significance to the common defense and security.

The exemption was not retained in the revision of 10 CFR Part 40, "Licensing
of Source Material ,"which became effective February 13, 1961, because there
had been neither a demonstrated need for the exemption nor any radiation
survey data indicating that health and safety considerations permitted
exemption of the specified' concentrations of thorium or uranium.

In response to the petition of the American Potash and Chemical Corporation,
the Atomic Energy Commission reconsidered the exemption 'in March,,1961. At
that time, the AEC was aware that rare earth fluorides and rare earth oxides
containing approximately 0.2% thorium were used in the manufacture of arc
carbons. The AEC was also aware that the only -rare earth material appearing
in consumer products was In the form of enamel frits, television tube glass,
paint dryers, and American-produced lighter flints which contain on the
order of 0.19% thorium by weight. On the basis of this information,
radioactivity exposure data furnished by the petitioner with respect to its
rare earth material manufacturing operations since 1956, and other data
within its general, expertise, the Commission concluded that the rare earth
exemption, with the value of 0.25% by weight thorium, uranium, or any
combination of the two, involved unimportant quantities of source material
within the meaning of section 62 of the Atomic Energy Act and should be
re-established in the regulations...

With respect to your question concerning 10 CFR § 40.14, both the Commission
and its predecessor, the AEC, have taken the position that, as a matter of
policy, these procedures will not be used to authorize exemptions from the.
basic requirement to obtain a license.. Under ,the Commission's-present

'regulations, a source material license is required whenever a rare earth
metal, compound, mixture or product contains 0.25 percent or more by
weight thorium, uranium or any combination of these. There have been no
instances in which § 40.14.has been used to-specifically exempt from
classification as source material any rare earth mixture containing thorium,
,in excess of 0.25% by weight.
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I hope this -information has been helpful. If you have any further
questions, please let me know.

Sincerely, /7

uy H. Cunn* am,
Director and Chief Counsel
Regulations Division
Office of the Executive

Legal Director

cc: John Hickey, FCML, NRC
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Union Oil Company of California

Union Oil Center, Box 7600, Los Angeles, California 90051
Telephone (213) 977-7982
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Raymond N. Fleck
Asssant C:.,se, May 29, 1981

Executive Legal Director
U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, D.C. 20555 .

Re: Regulation of Thorium-Containing
Rare Earth Mixtures as Source
Materials

Dear Director:

'We are concerned.with the regulation'of certain thorium contain3ng
rare earth mixtures as source materials. Mr. John Hickey, of NRC's..
Industrial Licensing, suggested that I-contact you tn this matter.,.:

According to 10 CFR 40.13(c)(1) a rare earth mixture is a source
material if it contains in excess of 0.25 weight percent thorium. It
appears that the setting of the limit of 0.25 weight percent thorium
may have been somewhat arbitrary. This limit is discussed briefly at
page 3063, of the Federal Register, for April 11, 1961. A copy of
that account is enclosed.

We are interested in the circumstances by which the Commission
arrived at the limit of 0.25 weight percent. 'We are also interested
in knowing if the Commission has ever exercised its discretion under
10 CFR 40.14 to exempt from classification as source materials any
rare earth mixtures which contain somewhat in excess of 0.25 weight
percent thorium ?

We greatly appreciate any help that you might provide in this matter.

Than;ks very 'much,

RNF:ais

Enclosure

K/


