
122

RECORD'#122

TITLE: Clarification of Regulatory Guide 1.21, Section C.10,
"Sensitivity"

FICHE: 38282-328

122



IV•L •EGa& UNITED STATES

0+ NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

REGION III

799 ROOSEVELT ROAD

October 13, 1977

MEMORANDUM FOR: Inspection Staff

FROM: W. L. Fisher, Acting Chief, Fuel Facility and.
Materials Safety Branch

SUBJECT: CLARIFICATION OF REGULATORY GUIDE 1.21,
SECTION C.10, "sENSITIVITY" '

MEMORANDUM NO. IF47

Attached for your information and use is a Headquarters memo dated

October 5, 1977, which addresses the above subject and answers specific,

questions raised by J. T. Sutherland, Region II. For the present time,

until Reg. Guide 1.21 is revised by SD, we can use this guidance as

applicable.

W. L. Fisher, Acting Chief
Fuel Facilityand Materials

Safety Branch

Attachment:
Memo dtd 10/5/77
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NUCLEAR REGULATORY COMMISSION

WASHINGTON, D). C. 20555

'~~' ~o OCT 51977k'ý .F'.-:

MEMORANDUM FOR: J. T. Sutherland, Chief, Fuel Facility and Material
Safety Branch, Region II

FROM: L. K. Cohen, Division of Fuel Facilities and Materials
Safety Inspection, IE: HQ

SUBJECT: CLARIFICATION OF REGULATORY GUIDE 1.21, SECTION
C.10, "SENSITIVITY"

For your information, Reg. Guide 1.21 has been scheduled to be revised
by the Office of Standards Development (SD). The.specific questions you
raised in your memo of April 8, were forwarded to SD for consideration in
the next revision.

For the present time, guidance on your questions, is provided in the
enclosure.

This closes track item F21469H3.

L. K. Cohen
Division of Fuel Facilities and

Materials Safety Inpection
Office of Inspection and Enforcement

Enclosure: As stated

cc: L. B. Higginbotham
All Regions, Branch Chiefs

CONTACT: L. K. Cohen
49-28188

C T '1177.



GUIDANCE ON REG. GUIDE 1.21
SECTION C.10 "SENSITIVITY"

Provided below are questions and answers on Section C.10 of Reg. Guide 1.21,
which states:

S~... .it may be more appropriate to calculate releases of such
radionuclides to those radionuclides which are routinely
identified and measured. Measurements should be made
* periodically to establish and assure the continued validity
of the ratios used. Any reported data determined by this
method should be clearly identified."

QUESTION:

1. Should the nuclides to be considered include all 10 CFR 20 Table II-
nuclides?

ANSWER:

No. This statement was inserted in Reg. Guide 1.21 to cover situations
during routine analyses, where a particular radionuclide or radionuclides
predominated a mixture or had a gamma energy spectrum which interferred
with other gamma energies. Under these circumstances, it would be difficult
to measure certain radionuclides which are known to be present from more
detailed extensive analyses. The techniques depends upon having a data base
of detailed, thorough analyses, perhaps performed with better sensitivityand
resolution. For example, periodically, the licensee should make a long
measurement on a sample with GeLi system. Information from these analyses
would- be then used to generate ratios and calculate other radionuclides
unresolved in the NaIspectrum.

QUESTION:

2. Should the nuclides to be ratio'd be based upon the isotopic inventory
of a composite batch (weekly, monthly, quarterly, yearly) or single
batch (preceeding batch, or reference batch to be selected by
licensee)?

ANSWER"

The makeup of the composite to determine ratio's depend upon the variability
of the isotope mixture and ratios observed in the past data. If the mixture
ir t.--blZ. th c!,. 'y c.v cn:uosite(. samples may be sufficient., if not. then
more extensive sampling and analyses may be necessary.
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QUESTION:

3. If a reference batch; selected by the licensee, is acceptable - what

documentation requirements are required?

ANSWER:

The licensee must provide documentation to demonstrate that the batch is
representative of the effluent streams being analyzed. The licensee must
also provide and document a series of analyses over a reasonable length
of time to demonstrate the stability of the isotopic mixture.

QUESTION:

4. Where should the ratio based sample be obtained (primary coolant,

secondary systems)?

ANSWER:

The sample should be collected from an effluent stream that assures a
representative sample. It is meaningless to calculate ratios from isotopic
mixtures of the primary coolant for determining airborne effluents.


