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. GUIDANCE - REPORTING REQUIREMENTS OF 10 CFR 20.403

" PURPOSE - To provide clarification for certain corditions under which
reports would be required for the subject regulation. -
BACKGROUND - OELD was. requested to provide guidance on certain reporting
requirements for 10 CFR 20.403 (see OELD's enclosure). The guidance is
intended to be used until a rule change clarifies. the reporting require-
ments for 20.403. =~ - ‘ - o e o

'DISCUSSION - As .a result of the OELD guidance, the IE interim position
for inspection -and enforcement is a follows: 1) In vivo data is not
reportable under 10 CFR 20.403. It would be reportable under 10 CFR

20.405 to the extent that, together with other measurements, it indicates

.
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_ that an exposure to concentrations in excess of applicable limits has
occurred. 2) The reporting requirements of 10 CFR 20.403(a)(2) and.
20.403(b)(2) apply only to releases to unrestricted areas. =

Enclosure: _ ,
As stated o -
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, tMEMGRANDUM-FOR:' L. B. H1gg1nbotham, Act1ng D1rector,

- with members of your staff.,

D1v1s1on of FFMSI, IE s

FROM: - Karen Cyr, OELD - IR |
* SUBJECT: | GUTDANCE ON. REPDRTING REQUIREMENTS DF 10 CFR 20 403 -

_ Th1s is to c]ar1fy my earlier response 0 your request for 1nformat1on .

on reporting requirements of 10 CFR 20.403 fol]ow1ng a conversat1on

Information was. requested on

1) whether or not in vivo data wh1ch 1nd1cates a s1gn1f1cant v
' body depos1t10n of licensed mater1a1 is reportab]e to NRC
- under 10 CFR 20.403; and L
"~ 2) whether paragraphs 20.403(a)(2) and (b )(2) requ1re reports
_ of release of radioactive mater1a1 to restr1cted areas as
we]] as unrestr1cted areas. :

As to the first guestion, results of in vivo data do not exp11c1t1y
fall within any of the categories of reportable items listed in the.

Section.  Nor.do any of the Sections of Part 20 which refer to the - -

use of a bioassay program make any reference to reporting of those
results under the reguirements of 20.403. Consequently, in vivo
data .is not reportable under 20.403. It ‘would be reportable under

. §20.405 to the extent that, together. with other measurements; it

indicates that an exposure to concentrat1ons 1n excess of app11cab]e
11m1ts has occurred. : o

Your second question concerns whether the'reporting requ1rements of .
§20.403(a)(2) and 20.403(b)(2) are app]xcab]e to re]eases to both
restricted and unrestr1cted areas. - ; .

It is my understanding that it has been the pract1ce of IE to require

1j'that any release of the magnitude spec1f1ed whether in a restricted

or unrestricted area, should be reported. The concern was that a
release of this magnitude, regardless of where it occurred, -represented
a loss of control over the material. Since $20.403 does not specify
either restricted or unrestricted areas, it has been considered to . .
apply to releases in both areas. : .
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tion in 20.103 (Table 1, Appendix B)., - .
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Confusion hés arisen, however, because the section refers to releases
in excess of the limits in Table II, Appendix B. Elsewhere in Part 20,

- Table II is used to determine limits on radioactivity in releases of
effluents to unrestricted areas. See reference §20.106(a). -Table I, =
“in contrast, 1s used only in determining 1imits on individual exposures -

in restricted areas. See reference 20.103(a)(1) and (2). Therefore,

1t Ts reasonable to infer from the face of the regulation that Table II

applies only to unrestricted areas and therefore, only releases t0

unrestricted areas are reportable under the requirements of 20.403.

Consequently, in our view,. the interpretation of §20.403(2)(2) and
(b)(2) is ambiguous at best. The regulation needs to be clarified

~to more accurately identify those releases which the Staff believes

need to be reported and to put licensees on notice of what releases .
must be reported.. . . - . = _ :

The proposed letter from one of the regional offices is not in accord

with the past practice which is to be concerned with releases of a

certain magnitude, apart from whether an overexposure has occurred, ,
because they represent a loss of contral of material. . The reportapility’

of releases to restricted areas should not be tied to an-overexposure

incident. In addition, overexposures to individuals in restricted S
areas are to be determined only by the limits for airborne concentra- S~
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Attorney - '
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