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AUG1 2 1977

Mr. C. M. Stallingsp,

Vice President-Po,.,er Supply and
Productions Operations

Virginia Electric and Power Company
Richmond. Virginia 23261

Dear Mr.. Stallings:

Your letter of July 19, 1977 to Mr. Case, Acting Director, Office of Nuclear
Reactor Regulation, requesting a written interpretation of section 20.408 of

the Conunission's riegulations relating to "Reports of personnel exposures on
termination of employment or work" has been referred to me for reply. The

-following guidance is provided to assist you in &dtermining when the reports
required by 10 CFR § 20.40, are to be furnished. If you have additional
questions or need further. clarificaticn, please do not hestitate to let me know.

10 CFR § 20.408 provides:

When an individual terminates employment '"ih a licensee
subject to § 20. 407, or an individual assigned to work in
such a licensee's facility, but not employed by the licensee,
completes his work assignmeent in the.,licensee's facility,
the licensee shall furnish to the Director of Inspection and
Enforcement, U.S. Nuclear Regulatory Commission,
Washington, D.C. 20555, a report of the individual's
exposure to radiation and radioactive material, incurred
during the period of employment or work assignment in the
licensee's facility, containing information recorded by the
licensee pursuant to §§ 20.401(a) and 20.108. Such report
shall be furnished within 30 days after the e:po. ure of
the individual has been determined by the licensee or 90
days after the date of terrninaLion of employmcn:.or work
assignment,, whichever is earlier.

-Section 20.408 requires each licensee subject to 10 CFR • 20.407 to furnish the
U.S. Nuclear Regulatory Commission w.th r-_2ports on the occupational eposure
to radiation and radioactive material incurred by crtain individuals The
requirement to furnish reports on an individual's exposure extends to two
classes of individuals: (1) employees of the licensee. and (2) individuals
assigned to work in a licensee's facility but not employed by. the licensee.
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In'the case of individuals who are employees of the licensee, the licensee's
obligation pur-iuanz to § 20.408 to furnish a. pc:rsonnel exposure report on a
particular .incividual arises only at the time the indiVidua's u .mployment with
the licensee is termninated. This report shows the curnulnaivc occupational
radiati.on e:posure received Ly the jndividu.lduring the pcriod of his
employment with.the licensee. Section 20.4C0 does not require the licensee
to furnish a personnel exposure report rach tine an employee. changes his
work assignment, including a change in asignrnent from one facility of the
licensee to another. Changes in employee workassignmrents do not alter the
licensee's control over or responsibility for the licensed facilities nor his
control over or r esponsibility for his employees..

In the cas-e of individuals who are assigned to work in the licensee's facilitybut who are not cmployed by the licensee (including contractor employees and

so-called ';transient workers"), the licensee's obligt, Zton to furnish the required
personnel exposure report for a particular individual arises at the tirnc the
individual: completes his work assignment, in the licensee's facility. The re-
port for such an individual shows the, cumulative occupational radianon exposure
received by that individual during that particular work assignmen. This
difference in treatment between employees and non-etiployees reflects the
fact that the licensee's control over the latter endis with the conclusion of the
work assignment. hI also refle&ts.. the fact that there is no assurance that the
next work assignment undertaken by the non-employee will be at a: facility
which is licensed to the same licensee.

While there is a difference in the point of time at which the licensee becomes
obligated to furnish personnel exposure reports for employees and non-employees
(upon termination, of employment for the former and upon completion of a discrete
work assignment in, the licensee's facility for the latter),.ronce the obligation to
furnish a report has arisen, there is no differen.-e betWeen the two classes of
individual3 as to whe'n the report must be iurnished. For individuals in each
class, the report must be furnishc.d on the esrliest of the following alternative
dates: (1) within thirty days a-ter the e-.pozure of the individual has been
determined by the licensee; or (2) ninety d&ys after the dc.;e of ternirnation of
employment in the case of an eir.2z',,e or ninety cdavs .. r the date of termina-
tion of the work assign:r.ent in the case o- a t-. e--cmpioyce.'

In accorcance with the requirements of 120.409o13), licensees are
requircd to notify individuals of e. spoostuc rtp.or'ts at the same time
those reports are transmitted to the Commission.
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\1r. Stalling-;,3 :- -3 -

The reporting requirements of .10CR § 20.408 are not exclusive. For
exairpIe, r 20.408 does not preclude individuals employed by licensees from
obtaining information on occupational e'o:;ures, to r diction prior to termi-
nation of their employmcnt. Pursuant to 10 C.F. R§ 20.409(a) and 19.13(b),
each licensee is required to odvise any wo; k.-r anrnually, at his'lequest.,of.
the individual's exposure to radhation or rad:oactivc 7r.ateri;-l as shown in
records maintained by the licensee pursu;rit to 10 CFR 20.401(a) and (c).
(The term "worker" as defincd in 10 CFRM !. 19.3(c) "means an individual
engaged in a'ctivities licensed. by the Comrdssi-)n and controlled by a licensee,
but does not includa the licensee." Both employces and non-employees may
be ."workers" within the meaning of this de:finition.)

In addition to the§ 20.40S repurt to whicih a worker is entitled,, a worker
formerly engaged in licensed activities contrclled by the licensee is also
authorized by 10 CPR s' 20.409(a) and 19.13(c) to-obtain from the licensee,
upon request and for the period of time recqu,_-o-td, a report of the worker's
exposure, to radiation or radioactive material. This report rmust cover., for
the period of time specified irn the request, each calendar quarter in which the
worker's activities involved exposure to radiation from radioactive materials
.licensed by the Commission and must include thia dates and locations of the;
licensed activities in which the worker participated,

Sincerely,
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July 19, 1977

Mr. Edson G. Case, Acting Director Serial No. 291
Office of Nuclear Reactor Regulation PO&M/JTB:das
U. S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, D. C. 20555.

Attn: Mr. Peter L. Strauss

General Counsel

Dear Sir:

Pursuant to the provisions of Title 10 of the Code of Federal Regulations,
Paragraph 20.6, this letter requests a written interpretation of the regulations
contained in Part 20. The specific regulations requiring interpretation are
those contained in Part 20 pertaining to reporting of radiation exposure to an
individual, including Section 20.408.

Section 20.408 states:

"Reports of personal exposure on termination of employment or work.-
When an individual terminates employment wifth a licensee subject to
Sec. 20.407, or an individual assigned to work in such a licensee's
facility, but not employed by the licensee, completes his work as-'
signment in the licensee's facility, the licensee shall furnish to.
the Director of Inspection and Znforcement, U. S. Nuclear Regulatory
Corxiission, Washington, D. C. 20555, a report of the individual's
exposure to radiation and radioactive material, incurred during the
period of employment or work assignment in the licensee's facility,
containing information recorded by the licensee pursuant to Secs.
20.401(a) and 20.108. Such report shall be.furnished within 30 days
after the exposure of the individual has been determined by the li-
censee or 90 days after the date of termination of employment or work
assignment, whichever is earlier."

It is our interpretation of Section 20.408 that the regulation is making a'
distinction between termination of employment with a company and termination of
a work assignment at a particular facility. This interpretation is supported
by 10 CFR 19.3 and 10 CFR 20.3 which states that the "licensee" means the holder
of a license. A nuclear power station does not "hold" a license, it is the "fa-
cility" that is licensed. Vepco, the corporation, is the holder. For example,
when a Vepco employee goes from one Vepco nuclear power station to another Vcpco
nuclear power sgation, Section 20.408 does not require that he be given a history:
of his exposure.
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Please provide the IRC's interpretation of the cited regulation.

If you require additional information on thisr.matter please advise.

Very truly yours,

C. 14. Stallings
Vice President-Power Supply
and Productions Operations

cc: Mr. Norman C. Moseley


