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“Mr. William H. Miller, Consultant
" Nuclear Medicine Associates, Inc, .
9726 Park Heights S
‘Cleveland, Ohio 44125

RS -

Dear Hr, Miller:

In your letter dated August 10, 1982, you request the Office of the Executive
~ Legal Director's views on the relationship between residual 1-125 in
radioimmunoassay vials and “licensed material* as used in 10 CFR 20,301 of
. our regulations. Section.20.301 prescribes the general requirements for the -
 way licensees must dispose of licensed material. As you are aware, it lists
transfer, disposal approved pursuant to §20.302, and disposal as provided
for in §20.106 (effluents), §20.303 (sewers), and §20.306, (H-3 and C-14.

biomedical waste alternatives). _ o |
Your specific question is: "H0w'much_l-125‘can remain in a Radioimaunoassay '
vial before it is no longer licensed material for disposal purposes?" o

In response to your question, no quantitative limits on residual 1-125
activity exist in the regulations or in staff guidance for complying with
§20.301. The staff has not established for 1-125 any exemption for a .
trivial level, nor has it established a level of “no regulatory concern*
for the purpose of disposal under §20.301. In other words, licensed
material remains licensed material until it is disposed of.

_Licensees have consicerable flexibility in the way they manage 1-125
wastes from radioimmunoassays. Soluble or dispersable activity in liquid
wastes poured from the vials or resulting from decontamination treatment to
‘remove residual activity may be disposed of to the sanitary sewers in '
accordance with §20.303. No specific approval for disposals under §20.303 _ -
is required. If residual activity on the vials is not distinguishable from
background, using a survey Or assay instrument suitable to detect the low
energy gammas from 1-125; the vials may be reused or discarded in ordinary
- trash. Such management of glassware would-1ikely be covered by general
laboratory procedures already approved in a licensee's use of the vials.

- Methods requiring specific approval under §20.302 are also-available. The
most common method licensees choose 'is to hold the vials or the contents;
or both, for decay of the 60 day half life 1-125."  Holding for decay, ,
survey, and disposal in ordinary trash is based on the principle previously
described, namely that there is no residual activity distinguishable from
background. ~As noted, though, specific approval for this kind of method is
“required to essure that licensees have-adequate procedures, equipment, and
facilities for proper storage, controls, and surveys. : :
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1 hope these views are he]pfu] For your 1nformat10n. I have enc\osed
_copies of letters, dated June 25, 1980 and June 4, 1981 sent to all medical-
" licensees on alternatives ‘for managing wastes. The letters specifically

' _Aaddress “hold for decay" methods.

-~ Sincerely,

Thomas F. Dorian, Attorney
Regulations Division
Office of the txecutive Legal Director

-Enclosures o
1. Ltr dtd 9/25/80
2. Ltr dtd 6/4/81

- DISTRIBUTION::
NMSS R/F
WMLL R'F
WM S/F
KDragonette.
WWalker, FCML -
VMiller, FCML
RAScarano
REBrowning
JBMartin
TFDorian, OELD
_WJOImstead, OELD
OELD S/F
QELD R/F
Regs R/F
Central Files

“OELD O§LD Q A - — T
;T39;?:: rb N ; .1 - T Ay_':' R o e _; ' -

. * -- * - - M - -
LR AR | e etk oI Bl ol R e PRI R L Rl R Rl i il




n FliGU
c‘h L"

% 11"' UNFTEDSTATES ',f";' "';;;fih.'
:: 73 NUCLLAR REGULATORY COMMISSION :)
E,; L z " WASHINGTON, D. C. 20555 :
%‘_. J]lﬂl\/ 2 . L .
LS B SEP 10 1982' S
-:rsﬁ?‘
Cipd.
- MEMORANDUM FOR: _Thomas F. Dor1an o B »LL)aaj:L :
. : -Attorney ReguIat1ons D1v1s1on OELD . - R
CFROM: - Kitty S. Dragonettte . s Cof‘& o
- ~ Low-Level Waste Licensing" Branch . . (Lymé,. B AR
e D1v1s1on of - Waste Management NMSS = '
' SUBJECT;‘3 o NUCLEAR MEDICINE ASSOCIATES REQUEST REGARDING ;'*‘ k

NRESIDUAL I- 125

You asked the Low-Level. Waste L1cens1ng Branch to help you prepare a
- response to Mr. William Miller of Nuclear Medicine Associates concern1ng
'disposa] of residual I-125 in radioimmunoassay vials. A draft response
is enclosed. This response has been coordinated with the Material
Licensing Branch who conducts the day to- day licensing of the use of

these materials. .

K1tty S. Dragonette P
- Low-Level Waste Licensing Branch
-~ Division of Waste Management

Enclosure: As stated

: . Cc: - . s e

A G1bson, RO II
J.R. Miller, RO III~
G.D. Brown, RO IV
H. Book, RO V
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Mr. William H. Miller, Consultant
Nuclear Medicine Associates, Inc.-

' 9726 Park Heights = -

Cleveland, Ohio 44125
, Deaf Mr. Miller:

In your letter dated August 10, 1982 you requested the Office of the -

~ Executive Legal Director's views on the relationship between residual ..
'1-125 in-radioimmunoassay vials and "licensed material" as used in 10 -
CFR 20.301 of our regulations. Section 20.301 1ists the general _
“requirements for how licensees shall dispose of licensed material. .As
you are aware, it lists transfer, and disposal approved pursuant to -
§20.302, and disposal as provided in §20.106 (effluents), §20.303
(sewers), and §20.306, (H-3 and C-14 biomedical waste alternatives).

Your specific question was, "How much 1-125 can remain in a i
Radioimmunoassay vial before it is no longer licensed material for
disposal purposes?" E o ' . :

In response to your question, no numerical or quantitative limits on
residual 1-125 activity exist in the regulations or in staff guidance

for complying with §20.301. No exempt quantity, de minimis level, or-
level of no regulatory concern has been established for 1-125 for purposes
of disposal under §20.301. ' S ' . ‘

Licensees have considerable flexibility in how they manage the 1-125
wastes from radioimmunoassays.  Soluble or dispersable activity in:
1iquid wastes poured from the vials or resulting from decontamination
treatment to remove residual activity may be disposed of to the sanitary
sewers in accordance with §20.303. No specific approval for disposals

- under §20.303 is required. If residual activity on the vials is not
distinguishable from background using a survey or assay instrument
suitable to detect the low energy gammas from I-125, the vials mav be

. reused or discarded in the ordinary trash. -Such management of glassware
would likely be covered by general laboratory procedures already
approved in licensing use of the -vials. o : :

Methods requiring specific approval under §20.302 are-also viable. The _

- most common method licensees choose is to hold the vials and/or contents -
for decay of the 60 day half life I-125. Hold for decay, survey, and

disposal in ordinary trash is based on the same.administrative principle .-



,of no res1dua1 act1v1ty d1st1ngu1shab1e from background However
specific approval i$ required to assure adequate procedures, equ1pment
and facilities for proper storage, contro]s, and surveys "I hope these
v1ews are he1pfu1 , T

- For your 1nformat1on, I'have‘enclosed copies of 1etters dated June 25, 1980

and June 4, 1981 sent to all medical licensees on alternatives for manag1ng -

 wastes. The letters spec1f1ca11y address hold for decay methods

Sincerely,

" ThomaS‘F Dor1an, Attorney
'1Regu1at1ons Division L
'Off1ce of the Execut1ve Leqa1 Dlrector

Enclosures: : ]
1, Ltr dtd 6/25/80 .-
2. Ltr dtd 6/4/81



EffiDJﬂ UNITED STATES o
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
_ WASHINGTON, D. C. 2055

- June 25, 1980 .

To AL MEDICAL'AND ACADEMIC thENSEES

There are a number of steps licensees engaged in nuc]ear med1c1ne pract1ce

and biomedical research can take under NRC rules to substantially reduce, and

in some cases eliminate, the need to send radioactive waste to commercial _
low-level waste disposal facilities. By taking advantage of these a]ternat1ves_
and following good waste management practices, licensees can often reduce the
risk of having their programs impacted through further curtailment of -

commercial waste disposal fac111t1es Some of the more_lmportant steps that

can be taken are to: : e : o -

1. Segregate rad1oact1ve waste from non- rad1oact1ve waste to
" reduce unnecessary volume. = This s1mp]y requ1res a little time
“and d1sc1p11ne in the 1aboratory ’ S

2. ' Hold waste w1th short 11ved rad1onuc11des 1n storage for decay o
- to backgr0und Tevels, then dispose of it in the ordinary trash. .. This
procedure requires a license amendment. (See Enc]osure 1 for lnformation
to be subm1tted w1th the amendment request) B C

- 3. .Release certa1n matema]c into the sanitary sewage system ‘in
~accordance with 10 CFR Part 20.303. No license amendment
is required but 10 CFR Part 20 303 should be carefu]]y rev1ewed to
stay within Timits.

‘Jud1c1ous use of these three steps can substant1a11y reduce the vo]ume
of waste shipped to burial grounds. Some nuclear medicine laboratories
uswng only short-lived rad10nuc11des can e11m1nate waste shlpments

Waste from b1omed1ca1 research is genera]]y somcwhat more difficult

to manage. Two of the most common problems are disposal of 1iquid
scintillation counting waste (LSCW and animal carcasses. The most -
frequently used ‘radioisotopes in both are tritium and carbon-14.

LSCW presents a particularly troublesome problem due to. the flammability
and toxicity of the solvents. Disposal of LSCW has been given special
consideration by NRC. The staff has investigated alternatives to

: manag1ng these wastes and the results have been published

in NUREG 0656



_ ~Cons1derat10n shou]d be given to d1sposa1 by 1nc1nerat1on for LSCW and
~ laboratory animals: containing small amounts of tritium and carbon-14.
This method requwres a license amendment; 10 CFR Part 20.305 - ’
contains the provisions for incineration. Enclosure 2 identifies the
1nformat1on to be submltted with an amendment request for 1nc1nerat10n

‘There are other prov1s1ons in the regu]at1ons that cover waste d1sposa1
“We have mentioned on]y the few that are most eas11y and common]y used
Dther regulatory provisions 1nc1ude '

_1. D1sposa1 by bur1a1 1n so11 in accordance with 10 CFR 20. 304

- (A proposed rule change is ‘under consideration to delete this
prov1s1on It will 1ikely be replaced by a provision which
requ1res specific approva] by 11cense amendment for bur1a1)

2. Re]ease as’ eff]uents to. unrestr1cted areas pursuant to 10 CFR
.~ Part 20.106. In keeping with the ALARA concept, this method .
should normally be used only for releases 1nc1dent to the
procedures involved.

We suggest that you review and cons1der a1ternat1ves to commer1ca1
- land burial for the management of your low-level rad1oact1ve waste. o
Implementation of some of these alternatives may require an amendment to.
your license. ' Amendment requests should be submitted tothe. Mater1a1
_Licensing Branch through the use of normal channels. Specific
licensing questions concerning NUREG-0656 should be directed to the U
Material Licensing Branch (301) 427-4232. Copies of the NUREG-0656 may be
obtained from the Division of Technical Information and Document Contro] '
u.s. Nuc]ear Regu]atory Commwss1on Wash1ngton, D €. 20555.

Sinterely, ,

. ;%m{, Chief 8"’ B

Licensing Branch
Division of Fuel Cycle and
Material Safety

Enclosures:

1. Information to. be subm1tted When Request1ng Amendment to D1spose
of Rad1oact1ve waste by Decay In- Storage . .

2. 'Informat1on Required for Comm1ss1on Approva] of Treatment or -
-Disposal by Inc1nerat1on ' o
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N Information to be Submitted When Requesting.Amendment'to DiSpose
‘ - of Radiqactivevwaste by'Decay-IneStorage Method'

;'Th1s is in reference to. your request for 1nformat1on concernlng authorlzat1on to
dispose of radioactive waste via decay-in- storage In order to approve such an
amendment request, we need the fo]]ow1ng 1nformat1on .

1.

Be certain to submit your amendment request in duplicate.
is fee exempt, your request should be accompan1ed by the appropr1ate amendment

fee.

P]ease subm1t a diagram of the area where the waste w111 ‘be decayed in-

.storage. Show the type, 1ocat1on, and thickness of shielding ‘that you will

have available in this area on your diagram. Your storage area should be -

large enough to handle an accumu1at1on of used Tc-99m generators as wel] as -

other so]1d waste.

Ident1fy adJacent unrestr1cted areas located across the walls. from the

storage area and show that adequate steps have been taken to assure that

radiation levels do not exceed the 11m1ts Spec1f1ed in ]0 CFR 20.105-
(enclosed). L . . A

Describe your security méaSures for the decay-in storage area. .

Conflrm that radlatlon ]eve]s 1n thlS area w111 be surveyed and recorded at
least week]y.v ' : o .

.Descr1be yeur procedures for monitoring the waste to.assure.that~it'has. .

decayed to background levels prior to d1sposal. As a minimum, your de-
scr1pt1on shou]d include these points: S B

a. Mon1tor the waste in a 1ow background area.

b. “Mon1tor with a Tow level GM type- survey meter as appropr1ate for
S contam1nat1on surveys. Use the most sens1t1ve scale.

c. Remove-a]] sh1e1d1ng prior to mon1tor1ng.'

d. Maintain records of these surveys as requ1red under 10 CFR 20
Note that decay jn-storage may not be a practical method of dlsposa1 for
Tc-99m generators. These generators may contain long-lived radioisotopic
contaminants. If you intend to dispose of generators by this method, you
should include procedures for segregatlng the generator colunns 'S0 that
they may be mon1tored separate]y S
Un]ess your 1nst1tut10n

Refer to 10 CFR 170.
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- .*QiD'vf.-» - Enc]oCE:p 2
 INFORMATION REQUIRED FOR COMMISSION APPROVAL OF
TREATHENT OR DISPOSAL BY INCINERATION -

' Rev1sed October 3 1979

1.  ‘State specwfwcal]y the 1sotopes you wish to 1nc1nerate. For each

‘ -1sotope Tisted, you should submit calculations demonstratxng that.

air concentrations of the effluents at the stack are in accordance
with the. requ1rements of Sectxon 20 106 of 10 CFR Part 20.

2. Submit the characteristics of the 1nc1nerator such as he1ght of the S

' _stack, height of and distance to. buildings in the surround1ng
areas, rated airflow of the incinerator in cubic feet per hour or -

_'51m1]ar units and its prox1m1ty to any air 1ntake ducts. ;

3. The gaseous effluent from the 1nc1nerator stack should not exceed
~the Timits specified for air in Appendix B, Table II, 10 CFR Part 20,
when averaged over a twenty-four (24) hour period.

4. In order to be in comp11ance with the "ALARA ph]losophy stated in
~~ Section 20.1(c) of 10 CFR Part 20, the gaseous effluent from the
" incinerator stack should be a fraction (approximately 10%) of the
Timits specified for air in Appendix B Tab]e 11, 10 CFR Part 20
when averaged over a- one year per1od T ,

. 5. Describe the method of measurement or est1mat1on of the concentratxon
o of rad1oact1ve material appearing in ash re51due.-

6. Descr1be the procedures for hand]1ng and d1spos1ng of ash from the
1nc1nerator. Co .

| 7. v;DescrIbe procedures to be fo]lowed to prevent overexposure of |
S personne] during all, phases of the operation, including 1nstruct1on
given to personnel handl1ng the combust1b1es and the ash. SR

8. ' -Submit ev1dence that all State and 1oca1 regulat1ons concerning .
o 1nc1nerat1on of rad1oact1ve material have been met by your 1nst1tut1on.‘,

9. State. the maximum number of burns to be performed in any one week
,and the maximum number of burns per year
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© TOALL MEDICAL LICENSEES:

On June. 23, 1980 all med1ca1 and- academ1c 11censees were sent a letter
‘describing steps that they could take to substantially reduce or e11m1nate

radioactive waste sent to commercial low-level waste disposal fac111t1es

One-of . these steps was to hold radioactive waste in storage for decay
... to background levels before disposal in ordinary trash. For those -
".licensees who do not have decay-in- storage as.a method for disposal
of radioactive waste in their NRC ]1cense, this requires a 11cense

amendment ‘ : . : .

In order to ease the burden of app1y1ng for an amendment to your license
~ for decay-in-storage of radioactive waste, we have decided that we will
place a condition on a]l medical and academ1c ]1censes whlch states

"The ]1censee is author1zed to ho]d rad1oact1ve mater1a1 w1th a phys1ca1"
_half-life of less than 65 days for decay -in- storage before dlsposa1 in
Aordlnary trash provided: :

©a.

Effected rad1oact1ve waste sha]] be held for decay a minimum of ten
(10) half- Tives. v , .

’-Pr1or to d1sposa1 as. normal waste, rad1oact1ve waste shall- be ‘

monitored to. determine that its radioactivity cannot be d1st1ngu1shed
from background with typical low-level laboratory survey instruments.
‘A11 radiation labels will be removed or ob]1terated.‘ :

Generator co]umns sha]] be segregated so that they may be mon1tored

separate]y to ensure decay to background ]eve]s pr1or to d1sposa] "

There are two ways that the above cond1t1on can be 1ncorporated into your
w]1cense - ‘ . , _

1.

Without your prior request, we will automat1ca]1y p]ace th1s cond1t1on
on all medical byproduct material licenses as they are issued in
response to new or renewa] applications and amendment requests; or

- If you desire to have this cond1t10n placed on.your present license

right away, you should submit a request for amendment referencing
this document. Th1s type of amendment request w111 be fee exempt



To Al Medical Licensees -~ -2-

,respective]y

~ You aré fem1nded of thé'requirements conta1hed’1n‘i01CFR 20.105 and

10 CFR 20.207, .which address-established 1imits for radiation levels
in unrestricted areas ‘and storing or secur1ng rad1oat1ve mater1a1

. ndy L. IM111er, Chief-
fMaterial Licensing Branch
'Division of Fuel Cycle and -
Material Safety, NMSS

L



