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~IE INFORMATION NOTICE NO. 80-32 Rev. 1: CLARIFICATION OF CERTAIN REQUIREMENTS
ST o - ‘FOR EXCLUSIVE-USE SHIPMENTS OF RADIO-

ACTIVE MATERIALS :

Th1s is a supp]ement to IE Informat1on Notice No. 80-32 or1g1na]1y issued
August 29, 1980. It is intended to clarify Quest1on/Answer Numbers 1, 5

. ?.~and 6 and Append1ces A and B on.which there have been numerous quest1ons
“:.Hand inquiries. Those paragraphs and append1ces are superceded as follows:

' 1.~‘»Q.f VWhat radiation limits would apply to sh1pments be1ng transported on
B - an open exclusive-use transport vehicle?

A The constra1nts "of 49 CFR 173. 393(3)(3) and (4 ) would apply, e.g.,
‘ . 10 mrem/hr at 2 meters from the open planes projected by the outer
lateral edges of the vehicle, and 2 mrem/hr in any norma11y occupled
area of the veh1c1e (cab).-

Note: 'gAs a matter of c1ar1f1cat1on, it is: 1mportant to. po1nt out that,
"~ in its queries.to the Department of Transportation (DOT) on the

correct interpretation of 173.393(i) and.(j), NRC has been
advised that the existing language of 173.393(j) does not
clearly reflect the original intent of the regulation; i.e.
to 1imit the radiation level at the accessible exterior surface
of a package on an open exclusive-use vehicle to 200 mrem/hr
(such as the same 17mit applied to the surface of a closed

. transport veh1c1e) DOT has stated that it is currently taking
steps to revise 173.393(j). In the interim, NRC licensees’
are urged and cautioned to adhere to a surface radiation level
T1imit of 200 mrem/hr on a package transported on an open
exclusive-use transport vehicle, as has been the practice and
-interpretation of most shippers in the past.

5. Q. If “packages," such as secondary inner drums, (as- contrasted to a’
- " simple personnel barrier as discussed in Q.4 above), are enclosed )
. within an outer shield, may this shield be considered to be an integral
- part of the "closed transport vehicle" when such a shield provides
. attenuation of the vehicle radiation levels to meet the 200 mrem/hr _
1imit of 173. 393(3)(2)7 Further, what other considerations are there
in such a situation in determ1n1ng what const1tutes the "package" as
- .opposed to. the "vehicle"? o

A, This question ofﬁdefinTng what constitutes the "package" has arisen
-~ frequently and has created much confusion. Generally speaking, the
criteria to be considered, which are illustrated in Appendix B,

‘ 1nc]ude the following factors
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‘Whether or not any single 1nner container, e.g., ;drum has a.
radiation level of less thai I rem/hr at 3 feet 173.393(j)(1)

Whether or not any single inner container, if bearing LSA material,
has a quantity of radioactivity exceeding Type A 10 CFR 71. 7(b),.
71. ll(b)(l), 71.12(b) and 71. 35 ;

I'G1ven the above cons1derat1ons and the DOT def1n1t1ons of "closed trans-

port vehicle" 173.389(q) and “packaging" (171.8), each inner drum
within an outer shield 1ntegra11y attached to the vehicle may be considered
a "package" provided that each inner drum complies with 173.393(j)(1),

(1 rem/hr at 3 ft) and also provided that the content within any single
inner drum does not exceed a Type A quantity of LSA material: In this _
vconf1gurat1on, the outer .enclosure may be considered as the closed trans- .

port vehicle and may incorporate integral shielding to meet the vehicle -
Timit of 173.393(j)(2) (200 mrem/hr). The inner drums would be marked =

"~ as packages and the outer enclosure placarded as a vehicle.

q. In’contrast under what circumstances would the outer enclosure plus

its secondary inner. containers, taken together,. be considered as the
"package"? :

A. The combination of inner containers p1us the outer shield are con-

i sidered the "package" if. any single inner container has a quantity of

. radioactivity as LSA exceeding Type A or if any single inner container
exceeds the limit of 173.393(j)(1) 1 rem/hr at 3 ft. Such "packages"

. -must be certified as Type A by the NRC Offwce of Nuclear Mater1als
-Safety and Safeguards

No written response to this notice is required. If you need additional
information regarding this subject, contact the Reg1ona1 Administrator of
the appropriate NRC Regional 0ff1ce

Attachments:

1.
- 2.

Appendices A and B
Recently Issued IE Informat1on Notice -
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A9CFR T 3Uj)- 10 mrem/h
AT ANY POINT 2m (6 11} .
FROM THE VERTICAL PLANE PROJECTED
‘BY THE OUTER LATERAL SURFACE
. OF TVE CAR OR VEMICLE, 200 mrem/lw
AT ANY POINT ON THE EXTERNAL
* SUNFACE OF THE CAR OR
.VEHICLE. 1000 mrem/lr
AT 3 1 FROM THE EXTERNAL
SUNFACE OF THE '
PACKAGE. 2 lmemllu p
IN CAB

2 cﬁremllu

) o
< - o ) .
P \(/ NOTE: 200 mrem/hr
Om < . LIMIT ALSO APPLIES
NN o K - AY UNDERSIDE OF
(d . . B . B

VEHICLE.

'EXCLUSIVE-USE CLOSED TRANSPORT

AT ANY POINT 2 m (6 11) ) T "

49 CFA 173.393{j)- 10 mwem/hr

) iemfhe
FROM THE VERTICAL PLANES PnOJECIED‘ L. .
FROM THE OUTEN EDGES OF VElIICLE :

2 mlemllu IN CAB. r

EXCLUSIVE USE OPEN TRANSPORT

- 49 CFR 172.393{i)-200 mrenifbr -
AT ANY POINT ON THE EXTERNAL ..
SURFACE OF THE PACKAGE.’ '
10 mirem/lv AT 3 1y FROM ANY
ACCESSIBLE EXTERNAL
SUNFACE OF THE .
PACKAGE.

NOTE: :
TOTAL TIIS NOT
TO EXCEED SO PER
49CFR I17.842‘a|.

NOTE:
STOWAGE OF PACKAGES

" WITHIN VEHICLE MUST
COMPLY WITH 49 CFR 177.842(b1,

NON- EXCLUSIVE USE OPEN OR CLOSED
TRANSPORT

Appendix A
IE Information Notice 80 32 Rev 1

RADIATION
LIMITS

240 | abeg
2861 ‘2L A4enagsd

. 49 CFR 173.393(i) AND (j)
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Appendix B Ly

=

IE Information Notibe 80-32 Rev 1

i
WHAT COMPRISES THE PACKAGE ?

PERTINENT CONS!DERATIONS
e The Delinmon ol a “closed transport vehlcie"-see 49 CFR 173, 389(9)

L 49 CFR 171.8 Delinas packaging such that you must consider the
:1.assambly of one or more containers and any other components
necessaty to achieve compllance with the minimum packaging
requuem\enls .eis
® The NRCx;eneral license raquirements of $310 CFR 71.7tb) ., 70.11b}Y), 71.42(b), and 71.35

“requira that any “package’ used to ship LSA in quantity exceeding Type A must be designod
to wilhs\and standards lor normal condiuons of transport

_ ' S THEREFORE:
INNER ASSEMBLY OUTER ENCLOSURE o h ENTIRE "OUTER
IS “"PACKAGE" - IS A PERSONNEL ASSEMBLY IS ENCLOSURE
N BARRIER OR SIMULATED “PACKAGE" IS-A SHIELDED
\ ~~ "CLOSED VEHICLE" (MAY o - COMPONENT OF
SN "HAVE INTEGRAL SHIELDING)

. /THE “PACKAGE” ~

\

<1--()R|-ID>

il

OON-LLL

IE o | A I

® radiation level at 3’ from any secondary inner “package’ ¢ radiatian level at 3’ from any sing\o
does not exceed 1 rem/hr (See 173.393(j}{1); and inner container exceeds 1 rem/hr-
o radiation level at extarior surface of outer enclosure {See 173.393(j}1); or '
does not exceed 200 mrem/hr (See 173.393(j)(2); and . ® Actlvity content within any single inner -
® Activity content within any single secondary inner container exceods a Type A quantity gs LSA; |
“package’” does not exceed a Type A quantity as LSA; ™ - '
_ , - EN

I

THEN

L Each secandary lnnef comainer is marked as a packngo
® The exterior ol llno ouler enclosure is placarded as

a vehlcle

The exterior of the outer enclosure is

marked as. a”’package’

The entire assmnhly must be certitied -

bv NRC as Typo A, if LSA nmu'nal is mvolvc(l

2 40 7 3beg

2861 ‘21 Adenugaq
[ jusuwydoRlly -

"ASY ‘2£-08 !
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~ Tnformation

- Date of

CP

Construction Permit ’
Recently issued IE Informat1on Not1ce w111 be 1nc]uded when IN No

date are assigned.-

Notice: No. Subject Issue Issued to
82-02 . ‘Westinghouse NBFDlRe]éy . 01/27/82 . -A11 power reactor
: . Failures in Reactor ' - . facilities holding-
. Protection Systems at an OL or CP
Certain Nuclear Power -
. Plants ' _
82-01° Aux111ary'FeedWater Pump 01/22/82 Al11 power reactor
. . Lockout Resulting from facilities holding
- Westinghouse W-2 Switch an OL or CP
- . Circuit Modification ’ - '
'81-39 EPA Crosscheck Program - :12/23/81‘ A1l power reactor
» . Low Level Radioiodine in : - facilities holding
- Water Test -Program "an OL or CP
81-38 Potentially Significant 12/16/81 'A11 power réactor
Equipment Failures Resulting .facilities holding
~ from Contamination of -Air- an OL or CP
- nLOperated Systems. o L o ’
81-37 Unnecessary Radiation 12/15/81 A1l power reactor
' " Exposure to the Public and . ' facilities holding
Workers During Events byproduct material
; Involving Thickness and licenses
YA Level Measuring'Devices _ |
81-36 Replacement Diaphragms for 12/3/81 A1l power reactor
Robertshaw Valve (Model facilities holding
No. VCfZlO) an OL or CP
81-35 Check Valve Failures 12/2/81 . A]]'poWer reactor
' ' ' facilities holding
_ an OL or CP
© 81-34 . Accidental Actuation of 11/16/81 A1l power reactor
: Prompt Public Notification facilities ho]d1ng
System an OL or CP
OL = Operating License

and issued



