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MEMORANDUM FOR: Blaine Murray, Ch1ef
. Facilities Radiation Protect1on Sect1on
Division of Vendor and Techn1ca1 Programs, RIV

FROM: Dennis Allison, Ch1ef Sect1on B
. Engineering and Gener1c
. Communications Branch ,
Division of Emergency Preparedness
and Engineering Response - .
- Office of Inspection and Enforcement

SUBJECT: - CHENISTRY TECHNICIAN TRAINING AND QUALIFICATIONS

- Iam writing in response to your request for‘guidance (copy enclosed).

5Inspect1on Procedure 83523 requires preoperat1ona1 1nspect1on in two areas that o
re]ate c]ose1y to ANSI N18.1-1971. : _ '

Inspection Procedure 83523—02.01b relates closely to N18.1 Section 5. The in-
spector should determine whether the licensee has or.will have a training
program in accordance with Sections 5.1 and 5.3 and whether that training
program will ensure that Chem Techs are trained in one or more of the three
ways descr1bed in Sect1on 5.3.4. : ’

Inspection Procedure 83523-02.02za. relates closely to N18.1 Sections 4.1 and
4,5.2. The inspector should determine whether the sampled Chemistry Technicians
have received or will have received experience and education in accordance with
Section 4.5.2, so that the objectives of Section 4.1 may be reached. Section
4.5.2 requires two years of "working experience in their specialty." Both

years of experience could be cbtained at the plant before OL (Section 2.2.4).

One of the two years of experience could be on-the-job training (Sections

2.2.7 and 4.1). Besides the required experience, Section 4.5.2 recommends one
year of related technical training, which could be obtawned at the plant or . .-
elsewhere (Section 2.2.6). . . )

The above'discussion'applies also to Inspection Procedure 83723.
1bhth that 1ntroduct1on, let me answer your three quest1ons

1. If techr1ca1 spec1f1cat1ons w111 requ1re comp]1ance with AhSI N18.1- 1971,
" we can expect the licensee to comply by OL issuance. Chemistry Techn]c1ans
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in responsible positions must have had two years of experience, both of .
which could have been obtained at the plant as discussed above. "Chemistry.
Technicians in responsible positions" are those whose decisions and act1ons
during normal and abnormal conditions may affect the safety of the plant.

- (See N18.1 Section 4.1. ) Unless the licensee makes an acceptab]e case ‘to

the contrary, all Chemistry Technicians who perform radiochemistry or ;
coolant chemistry and who'are not in on- the JOb tra1n1ng should be considered .
to hold "respons1b1e positions." ' o ‘

New h1res at operat1ng fac111t1es also shou1d be treated -as above. That is -
unless they have two years of exper1ence they may not fill "respons1b1e
positions.' ‘ : _

ANST N18.1- 1971, c1ear1y requires that technician exper1ence be gawned in
the specialty (e.g., chemistry). Whether experience was gained in one kind

-~ the applicability of the experience.

of a laboratory or another is irrelevant. The important consideration is
~ The Ticensee must determine that
app11cab111ty ' : '

ANST N18.1- 1971 does not d1scr1m1nate aga1nst preoperat1ona1 exper1ence As

-above, the important consideration is the applicability of the experience.

If the precperational experience helped prepare the person to work in a
“responsible position," it should be counted. Aga1n, the- 11censee must
determine that applicability.. ' :

Denn1s A111son Chief, Sect1on B

Engineering and Gener1c

. Communications Branch

Division of Emergency Preparedness
and Engineering Response, IE
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o : UNITED STATES :
NUCLEAR REGULATORY COMMlSSION

: REGION IV

611 RYAN PLAZA DRIVE “SUITE 1000 -
. ARLINGTON, TEXAS 76011

31 UAN B4
MEMORANDUM FOR: .- W1111am Fwsher, Ch1ef Sect1on B :
_ o - Eng1neer1ng and Techn1ca1 Support Branch IE
FROM:. . Blaine Murray, Ch1ef Fac111t1es Rad1at1on Protectioh Sectton'f
ﬂ SUBJECT: | iREQUEST FOR IE GUIDANCE ON REQUIRED EXPERIENCE FOR |

- CHEMISTRY TECHNICIANS

During recent 1nspect1ons of Itcensee S chem1stry/rad1ochem1stry programs, the‘.
interpretation of ANSI N18.1-1971 in regard to chemistry technician qualifica- -
tions was discussed. Most facilities have FSAR and Technical Spec1f1cat1on.
requ1rements wh1ch state, in part: e

"Each member of the plant staff sha]] meet or. exceed the m1n1mum |
qua11f1cat1ons of ANSI.N18.1-1971.. . . ."

Section 4.5.2 of ANSIT N18 1-1971, Techn1c1ans, spec1f1es that "Technicians in
responsible positions shall have a minimum of 2 years of work1ng experience in -
their speciaity. These personnel should have a minimum of 1 year. of re]ated :
technical training in addition to their exper1ence'" . :

The Region IV position has been that all techn1c1ans in the chem1stry/rad1ochem1stry
department must meet the ANST N18.1-1971 education and experience qualifications
“before issuance of an operating license at preoperational facilities and at
licensed facilities all newly hired chemistry/radiochemistry technicians must
. meet the ANSI qualifications. Region IV has taken the position that if a techni-.

cian is assigned*responSibi]ities-in the.radiochemistry laboratory, the-technician -

must have 2 years experience in a radiochemistry 1aboratory and the equivalent
requ1rements for technicians assigned responsibilities in the secondary 1aboratory.
It is our understand1ng that ‘NRR has -not established a firm pos1t1on on this issue.
We believe this issue has generic.implications at many plants and in other depart-
- ments besides chemistry. We want to be sure of the NRC's interpretation of the
existing requirement so as to have consistent enforcement throughout the 1ndustry
We, therefore, spec1f1ca11y request gu1dance on: _ :

1. Can we enforce the position that all techn1c1ans and techn1ca] staff
in the chemistry department meet the education and experience require- . .
ments as stated in ANSI.N18.1-1971 prior to issuance of an operating -
license at preoperational fac111t1es and pr1or to hiring of new staff
at cperating fac111t1e57 \ , _ .
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2. . Does a- chem1stry techn1c1an work1ng on both" the secondary laboratory
"~ and radiochemistry laboratory require 2 years exper1ence on each.
of these specialty areas or does 2 years experience in a chem1stryA
laboratory of any kind meet the ANS1I requ1rements7 _

_ 3.  For chemistry/radiochemistry techn1c1ans ass1gned to reéponsib]e'
- laboratory positions, does preoperational experience count on a
- one-for-one basis to fulfill the ANSI N18'1t3%71 requ1rement7

B]a1ne Murray, Ch1ef -
Facilities Radiation Protect1on :

Sect1on

~Cbntact:' J. B. Nicholas
: » FTS 728-8189

cC: .

R. -Bellamy, RI

A. Gibson, RII

C Paperwe]]o RIII



