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" Déar Dr. Leonard:

Your letter of June 12, 1°80 to Mr. R1chardson of the KRC staff requested a c]arlfl-_

caticn of the experIence requirements for qual1f1cat1on of individuals in accordance
with the guidance in Regulatory Guide 1.8, "Personnel Selection and Training." You

"specifically requested information on ca1cu1at1on of manhours credit for applicatior

to years of exper1ence with regard to health phys1cs or rad1at1on protection. tech-

‘n1c1ans.

: The } QC staff recognizes that contractor health phys1cs techn1c1ans are utilized at

many of the power reactor facilities and that considerable overtime is frequently

associated with this work. In cons1derat1on of this situation, members of the staff

of the Office of Nuclear Reactor‘Reculation and the Office of Inspect1on and Enforce

“‘ment deveTopnd guidance for the app11cat1on of manhours ‘to years of experience-for.

use only in determining the qualification .of contractor health physics technicians.
This guidance recommends that 2,000 or more working hours accumulated during a total
period of not less than 40 \eeks be acceptab]e as represent1no one year of experienc
The further breakdown to hours per vweek is not discussed nor-is it appropriate to-
evaluate work on a week- -by-week basis. I'm not aware of any other guidance of this-
type that has been establlshed for determ1n1ng the qua11f1cat1ons of any other membe

of the plant staff.

The type of work performed by 1nd1v1dua1s is very 1mportant in detern1n1ng whether
credit should ‘be allowed towards meeting requirements for years of experience.

- Obviously, if work experience is solely in a job of very limited scope, then it

would not be acceptab]e for meeting the years of experience requirement. Further-
more, work experience is only one of several criteria which must be met for qualifi-
-cation. Experience, education, training and demonstrated proficiency are all re-

quirements for qua11f1cat1on.

Your letter also points out that the NRC Off1ce of Inspection and Enforcement hat -
recently issued Circular 80-02 which provides for limitations on working hours of
72 hours per week. The guidelines of Circular 80-02 are included to establish.
raximum allowable 1imits on working hours and that actual working hours under
normal con-:tions are exrected to be less and not be continuously extended to the

 maximum allowable. This guidance is for an entirely different purpose than that

d1scussed above and as such is not contradlctory.
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