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03.08.03-26 

03.08.03-26 
The staff’s evaluation of MHI’s amended response to Question 03.08.03-1 is unchanged 
from that for the initial response. In that initial response MHI stated that “creep, 
shrinkage, and cracking of concrete are insignificant and are therefore not included in 
the stiffness calculation. The staff disagreed with this statement. Acceptance criteria 4.D 
of SRP 3.8.1 states that concrete cracking should be considered. In the response, MHI 
further stated that reducing the stiffness does not significantly affect the results of 
moment forces. MHI is requested to provide numerical data to support this claim. Also, in 
the response to Question 03.08.03-7 Part (c), MHI states that temperature gradient in 
SC modules will cause concrete to crack. If this statement is true, why is the concrete 
assumed to be uncracked in the stiffness calculation? 

 
 
03.08.03-27 

03.08.03-27 
The staff’s evaluation of MHI’s amended response to Question 03.08.03-3 is unchanged 
from that for the initial response. In Part (a) of the question, MHI states that “This three 
level support system has increased … This response is described in details in 
Subsection 3.7.2.4”. The staff was not able to find any description on this support system 
in Subsection 3.7.2.4. MHI is requested to provide this description in the DCD. 
For Part (b), the information provided by MHI is acceptable in general. However, the 
figure provided in the answer causes another concern. It appears that the pins at the 
hinge joints will subject quite a large force on the heavy steam generator (SG). MHI is 
requested to provide a free-body diagram (sketch) of the SG showing the weight of SG 
and the reaction forces from the supports. Also, MHI is requested to provide the design 
calculation for the pin and the details of the connection of the support columns to the 
supporting concrete. 

 
 
03.08.03-28 

03.08.03-28 
MHI’s Amended Response to Question 03.08.03-05, (dated September 2009) is 
essentially unchanged from their initial response, dated 5/21/09. However, as stated in 
its evaluation of MHI’s initial response to this question, the staff determined that the 
acceptability of the response to Question 3.8.3-5 was largely dependent on the 
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acceptability of MHI’s response to Question 3.8.3-9. This dependency also exists for the 
Amended Response. It is noted that MHI’s Amended Response for this question 
includes English translations of several Japanese technical papers. 
The thrust of the initial Question 3.8.3-05 is for the applicant to demonstrate that the 
structural integrity of the SC module walls is assured when they are subjected to design 
loads at elevated temperatures caused by accidents or fire. The Amended Responses to 
Questions 3.8.3-05 and 3.8.3-09 have been reviewed by the staff, including a review of 
several technical papers that have been translated into English. As stated later in its 
evaluation of MHI’s Amended Response to Question 3.8.3-09, the staff finds that, in 
general, these tests show that properly designed SC module walls (designed with 
adequate margins of safety) will retain adequate strength and ductility to resist the 
applied design loads when subjected to elevated temperatures due to accidents and/or 
fire. However, the staff continues to be concerned about the adequacy and 
completeness of the various tests conducted to show the structural soundness of the SC 
module walls when subjected to high temperatures in fires. The staff has therefore 
developed several questions that MHI is requested to address with regard to this aspect 
of the question. 
Specifically, MHI is requested to furnish the following information: 

1. Statements made in the Amended Response conclude that, in the aggregate, the 
results of all relevant tests conducted (in Japan) on fire resistance of the SC 
modules show that the fire resistance of the SC modules is equivalent to that of 
conventional reinforced concrete walls. This conclusion may not be entirely 
correct. Since the rebar in conventional reinforced concrete is enclosed within the 
concrete, it takes longer for the steel rebar to reach temperature at which loss of 
strength occurs then it does for the exposed steel faceplates. An important 
aspect of this issue is the fire resistance rating in terms of hours as per standard 
codes that are used to design buildings. The staff has found conflicting 
statements concerning the fire rating of the SC module type of structure. For 
example, in Reference 9, Part 2, it states that ”We confirmed the structure 
studied in this work had a fire resistance time of over three hours as well as 
adequate flame and heat blocking capabilities.” Compare that with the statement 
in Reference 9, Part 6, which states: “We presented an experimental program 
and results for experiments on heating of under load. For SC bearing walls that 
have high H/T values, a fire resistance time of two hours or more can be 
obtained by controlling the loading axial force ratio.” It is noted that for critical 
structural elements such as columns and bearing walls in important structures it 
is required to have at least a three-hour rating. MHI is requested to show clearly 
that these SC modules, when acting as bearing walls and subject to in-plane and 
out-of-plane shear loads and bending moments, exhibit a fire resistance time of 
three hours. 

2. In addition to addressing the staff’s concerns in (1) above, MHI is requested to 
describe the design parameters that need to be controlled to assure satisfactory 
structural behavior during a fire, such as the ratio of shear rib cross-sectional 
area to shear stress per cross-sectional area of the steel plate between ribs, and 
the ratio of design strength to ultimate strength of the SC module wall. 

3. The staff is unable to find any extended discussion of fire resistance of the SC 
modules in the US-APWR DCD. MHI is requested to address this area in a 
subsequent revision to the DCD, including a specification of the required fire 
resistance ratings for the SC module walls. 

The staff notices that a draft standard for the design of SC modules for fire conditions 
exists in Korea. Is there a similar code in use in Japan, and was it used on the design of 
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the SC module walls for the US-APWR? If such a code was used for the US-APWR 
design, was it based on the results of tests cited in the technical reports sent to NRC in 
this Amended Response? 

 
 
03.08.03-29 

03.08.03-29 
The only change in the text of the Amended Response to Question 03.08.03-07 (dated 
September 2009) from that given in MHI’s initial response is a renumbering of two 
references cited in Part (d) of the response, from Reference Nos. 6 and 7 to Reference 
Nos. 1 and 2. The staff reviewed the amended response, including the two technical 
papers that were translated into English. The staff finds that Parts (b) and (c) of the 
amended response are acceptable.  
For Part (a) of the amended response: As stated in its initial evaluation the staff notices 
that all of the temperature plots begin with the calculated temperatures one (1) hour after 
the accident, and in all cases the maximum concrete temperature is shown to be 300F 
or less. However, it is not obvious that this temperature of 300F will not be exceeded at 
any time during the first hour following the accident. MHI is requested to show a typical 
temperature profile through one of the SC module walls for the first 60 minutes following 
the accident which shows that the temperature of the concrete surface does not, in fact, 
exceed at any time the 300F maximum shown for one (1) hour after the accident. 
For Part (d) of the Amended Response: The staff reviewed the two referenced papers, 
Ref. 1 and Ref. 2 (in Attachment 1 of the Amended Response), and notices that the tests 
described in these technical papers appear to cover several conditions of temperature 
rise and support configurations for equipment supports embedded in the SC module 
walls. The tests provide support for MHI’s claim that “By the experiments of References 
1 and 2, it has been confirmed that steel faceplates and studs do not have any damage 
and the structural integrity of the SC modules is maintained during accidents which raise 
temperature such as LOCA and pipe rupture”.  
MHI is requested to provide information that addresses the following: 

1. The response states that even for all accident conditions the maximum local 
concrete temperature does not exceed 300F. As stated above for Part (a) MHI is 
requested to show that the concrete at its interface with the steel faceplates does 
not exceed 300F during the first 60 minutes following the accident. 

2. What type of welding in used to secure the studs to the steel faceplates in the 
pullout of support stud tests? Is this the same type of welding that will be used on 
the US-APWR?  

3. How are shear stud diameter, length, and head size determined in the design of 
the US-APWR SC modules? Describe the tests that show the appropriateness of 
any formulas used to determine these parameters. 

4. Show that the parameters that exist in the actual SC modules (such as actual wall 
thicknesses, steel plate thickness, stud sizes and spacing, etc.) are properly and 
adequately bounded by the corresponding parameters of the test specimens. For 
example, show how these values would appear in the various test result curves 
presented in these papers. 

5. While the tests described in the technical papers show adequate performance for 
the maximum temperatures selected, it is important to know how significantly 
higher temperatures would affect the structural integrity of the SC modules. In 
particular, at what temperature of the concrete surface would significant 
reductions occur in the strength of the stud anchorages and steel faceplates? 
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6. How is the steam generated by the high temperature in the concrete 
accommodated? Are there any vent holes provided in the steel faceplates? 

The staff finds that the MHI’s amended response does not specifically address the 
question concerning the possible need to physically assess the condition of the concrete 
following any accident as required in ACI 349. MHI is requested to confirm whether 
thermocouples (or other temperature measuring device) will be installed at the interface 
between the faceplates and the concrete to assure that the calculated temperatures of 
the concrete are not exceeded during any accident. In addition, MHI is requested to 
describe the procedures that will be used to assess the condition of the concrete 
between the steel faceplates following any accident that results in elevated 
temperatures.  

 
 
03.08.03-30 

03.08.03-30 
The Amended Response to Question 03.08.03-08, (dated September 2009) contains 
changes to the text of the initial response to this question, revisions in the numbering of 
references, and, in some cases, replaces the references cited in MHI’s initial response 
with other technical publications. The staff has reviewed the Amended Response for 
Question 3.8.3-08, including English translations of the technical papers furnished to the 
staff by MHI. According to MHI, these technical papers form the basis for the Japanese 
design codes for the SC modules, and thus form the basis for the suitability of the steel 
concrete (SC) module walls for the containment internal structures.  
In its review of the technical papers furnished in the Amended Response, the staff 
developed a number of questions and concerns that require further explanation or 
description by the applicant with respect to the design of the SC module wall assemblies 
used in the US-APWR. Specifically, the applicant is requested to provide the following 
information: 

1. For the results shown in typical strength and ductility tests it is of interest to know 
how the corresponding data points would appear for the actual full size US-
APWR SC modules. MHI is requested to show that the parameters for the US-
APWR SC modules are bounded by the test results. MHI can do this by placing 
the data points for the US-APWR SC modules in the figures of the test results. 

2. MHI is requested to explain how the results of tests performed on scale model 
walls ranging from 1/10 to 1/5 of full scale are then applied to the design of the 
full size SC module walls. In particular, explain how important details such as 
steel plate thickness and the ratio of length of stud anchors to wall thickness for 
the scale model walls can be considered as representative of the steel plate 
thicknesses and stud lengths and walls thicknesses of the full size SC module 
walls. For example, for the tests of a 1/10 scale model of the entire containment 
internal structure reported in Reference 5 in the Amended Response, the steel 
plates (actually thin steel sheets) used in the tests are less than 1/16 inch thick. 
The applicant is requested to show how the results from a test with such thin 
steel sheets are applicable to the thicker steel plates used in the US-APWR SC 
module walls. 

3. Provide the values of the shear span ratios for the full size SC modules used in the 
US-APWR containment internal structures. 

4. Explain how the diameter and length of the studs used to anchor the steel 
faceplates to the concrete are determined. In addition, describe how the need for 
tie bars between steel faceplates is determined and how they are sized. 
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5. Is the specification for the US-APWR steel plate, ASTM A572, Grade 50, 
equivalent to the steel used in the tests, SS400 or SS490? 

6. Describe the type of welds used in the support pullout tests report in Attachment 2 
of MHI’s Amended Response. Are these test welds equivalent to the welds used 
in the actual SC modules? If not, explain how the test results provide assurance 
that the design of the support anchorages, based on procedures developed from 
these tests will provide adequate structural strength and ductility in the 
anchorages.. 

7. What is the allowable range for the ratio of SC module wall thickness to steel 
faceplate thickness as used in the design of the US-APWR SC modules? Is the 
concept of minimum reinforcement ratio and 0.75 times the balanced 
reinforcement ratio for reinforced concrete (RC) applicable to the steel-concrete 
(SC) modules? 

8. What is the ultimate shear strength of the actual full size SC module walls used in 
the US-APWR? What is the corresponding maximum value for the design shear?  

9. How will the assessment of the serviceability of the SC module walls be carried out 
following an accident event that results in elevated temperatures in the 
compartment space? (This question was asked previously in RAI No. 322-1999 
as Question 3.8.3-7.) 

10. How is the condition and integrity of the concrete in the SC module wall 
assessed following a significant earthquake? What are the criteria to assure the 
structural integrity of these SC modules? If some portion or all of any SC module 
wall needed to be repaired or replaced, how would that be done?  

It is also noted that MHI did not address the final portion of the original question in the 
RAI, namely, to confirm that the SC modules are used only for wall elements, and, 
further, that only ordinary reinforced concrete is used for all floor slabs. MHI is asked to 
confirm this observation. 

 
 
03.08.03-31 

03.08.03-31 
In its Amended Response to Question 03.08.03-09, (dated September 2009), MHI 
provided English translations of several Japanese technical papers that were cited in the 
response as providing answers to the staff’s concerns expressed in the initial Question 
3.8.3-09. The staff reviewed these technical papers, which papers addressed two topics: 

1. Tests on Assemblies of Multiple Walls 
2. Test on SC modules at Elevated Temperatures 

The staff finds that the several test programs described in the technical reports provide 
demonstration that the structural behavior of multiple, inter-connected SC module walls 
designed in accordance with design codes developed using these test results will 
perform in a satisfactory manner. The staff has, however, developed several questions 
relating to this area, and these are presented in the staff’s assessment of Question 
3.8.3-08 above. 
With regard to tests performed on SC modules at elevated temperatures, the staff 
developed a number of issues that need to be addressed, and has asked MHI to 
respond to these concerns in Question 3.8.3-28. 
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03.08.03-32 

03.08.03-32 
The staff’s evaluation of MHI’s amended response to Question 03.08.03-15 is 
unchanged from that for the initial response. In that response, MHI states that under the 
SSE loading the concrete of the SC modules does not crack. However, in the response 
to Question 03.08.03-7, MHI states that concrete of SC modules will crack under thermal 
load. Unless the SSE event occurs before the occurrence of thermal load, the concrete 
will crack and the concrete of SC modules under the SSE loading needs to be 
considered to be cracked.  
MHI needs to provide evidence that the SSE event occurs before the occurrence of 
thermal load (with an appropriate margin of safety); otherwise, the concrete of the SC 
modules needs to be considered as cracked under the SSE load. MHI is requested to 
provide the actual timelines for each of the loads, and to provide the rationale supporting 
the assumptions for these timelines. 

 
 


