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03.08.05-36 

RAI 3.8.5-36 
  
In the response to Question 03.08.05-23, MHI states that “Figure 3.8.5-5 is a plan view 
and not a cross section.” This is somewhat confusing because in MHI’s previous 
response to the initial Question 03.08.05-23, it is stated that Figure 3.8.5-5 is a cross 
section. Figure 3.8.5-5 cannot be both a cross section and not a cross section. MHI is 
requested to clarify this inconsistency.  
  
It is further noted that results of the seismic response analyses of the revised model 
(made necessary by changes in the R/B geometry) will be provided in the revised 
technical report MUAP-08005.  The staff will review this revised report when it is 
received. In addition, the staff will review the changes in the R/B geometry (including the 
coordinates of the mass centers of basemat and the structures supported on it) and the 
changes in the seismic analysis and structural design will be incorporated into a future 
revision of the DCD. 

 
 
03.08.05-37 

RAI 3.8.5-37 
  
In the response to Question 03.08.05-27, MHI states that the rigid elements used in the 
model couple the motion of the nodes that they connect with in all six degree of freedom. 
The shell elements modeling the walls of the building are extended into the layer of solid 
elements to transmit nodal rotations to the solid elements. The staff finds that additional 
information is needed in order to complete its evaluation of the response. For example, 
is the use of the rigid elements equivalent to providing fixed boundary condition to the 
rotational degree of freedom of the shell element? Further, how do shell elements 
transmit nodal rotations to the solid elements by extending into the layer of solid 
elements? MHI is requested to provide answers to these questions. 
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03.08.05-38 

RAI 3.8.5-38 
  
In its response to Part 5 of Question 03.08.05-28, MHI states that the high water table 
will not affect the soil spring stiffness for the R/B-PCCV analyses. However, the 
Applicant does not present any data to substantiate this claim. The staff disagrees with 
this position because the equations of motion for elastic waves in fluid-saturated porous 
media are different from those used in the derivation of the soil springs given in ASCE 4-
98. MHI is requested to provide numerical data to support their argument that the high 
water table has no effect on the soil spring constants. 
  
In the response to Part (c), MHI states that Figures 3.8.5-11 and 3.8.5-12 of US-APWR 
DCD Revision 2 indicate that the dent in the R/B basemat is filled with concrete and 
becomes part of the structural basemat.  However, the staff notices that the description 
of the basemat presented in the first paragraph of the US-APWR DCD Revision 2 
Subsection 3.8.5.1.1 has not been updated. MHI is requested to update this 
description.    

 
 
03.08.05-39 

RAI 3.8.5-39 
In the response to Part 1 of Question 03.08.05-30, MHI states that the total dynamic 
lateral pressure is the sum of the Wood’s pressure and the Westergaard’s hydrodynamic 
pressure. The staff does not accept this answer unless additional data are provided to 
support this response by MHI. The Wood’s solution is based on the classical elastic 
wave theory which is not applicable for the fluid-saturated porous media. MHI is 
requested to provide numerical data to support the statement that the lateral pressure 
based on the elastic wave theory in the porous media is enveloped by the Wood’s 
pressure.  
In the response to Part 2, MHI states that the lateral earth pressure induced by the 
vertical earthquake is given by K0 (av/g)γeZw in which K0 is at-rest coefficient of soil. The 
staff is not aware of this equation. MHI is requested to provide the technical basis for this 
equation. 
In the response to Part 3, MHI provides a detailed answer that includes the explanation 
of the active and passive pressure. The staff finds the response somewhat hard to 
follow. Perhaps the question asked by the staff was not clearly stated. Reiterating its 
concern as expressed in the initial RAI question: the staff noticed that Wood’s solution 
does not consider the earth pressure due to the rotation of the wall at its base and 
requested that the Applicant provide information addressing this earth pressure. Notice 
that the rotation of the wall at its base is a result of the SSI analysis. So, the earth 
pressure should be calculated within the frame of theory of elasticity, because the SSI 
analysis performed is within the frame of linear elasticity. MHI is requested to address 
this concern. 

 
 
03.08.05-40 

RAI 3.8.5-40 
In the response to Part 1 of Question 03.08.05-31, MHI provides a technical rationale for 
choosing 1/3 of the estimated maximum settlement for the differential settlement. The 
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staff reviewed this response and considers the answer to be acceptable. However, the 
staff notices that in US-APWR DCD Revision 2 Table 2.0-1, Key Site Parameters, the 
last row specifies that the maximum tilt of R/B complex foundation generated during 
operational life of the plant is limited to1/2000. Given the size of the R/B foundation, 
Bequiv, as 240ft, 1/2000 of 240ft is 1.44 in. However, 1/3 of the maximum settlement 
specified is 2 in. which is larger than 1.44 in. MHI is requested to clarify this discrepancy. 
In the response to Part c of the question, MHI states that the stresses generated by the 
2 in. differential settlement are not critical for the design of the mat. The staff accepts this 
answer; however, in the response, MHI did not address the effects of the 2 in. on the 
super structure and supported equipment. For example, the p-Δ effect on the structural 
members and the possibility of pounding between structures and supported equipment 
should be considered. MHI is requested to provide information that indicates these 
effects have been included in the study.  

 
 
03.08.05-41 

RAI 3.8.5-41 
  
In the response to Question 03.08.05-33, MHI states that the value of the coefficient of 
friction, μ, for concrete-to-concrete friction ranges from 0.6 to 1.4 per ACI 349 Section 
11.7. The value of μ=0.6 is for concrete placed against hardened concrete not 
intentionally roughened, while the value of 1.4 is for concrete placed monolithically. MHI 
further states that the construction sequence of the foundation for US-APWR will allow 
the use of the value of 0.7 and quotes the publication “State of the Art Report on Finite 
Element Analysis of Reinforced Concrete: ASCE,” as the supporting document. The staff 
disagrees with this position since US-APWR is stated to be designed in accordance with 
ACI 349, and not a report of ASCE. MHI also states that at certain sites minor 
roughening of the fill concrete surface may be required. The staff finds that unless the 
requirement for a “roughened surface” is specified in DCD, a conservative value should 
be used in the analyses, i.e., μ=0.6. MHI is requested to specify “roughened surface” for 
the fill concrete to justify use of μ=0.7, or to use μ=0.6 in the analysis. 

 
 


