
Sollenberger, Dennis

From: Jennifer Tobin - e

Sent: Friday, January 18, 2008 5:34 PM
To: Dennis Sollenberger
Subject: Re:. Fwd: Agreement State ques.

Thanks Dennis, I talked with him about it .... you provide such a good explanation!

-Jenny

Jenny Tobin
Health Physicist.
FSME (301)415-2328 T8-E20
Mail Stop: T8-F42
jctl (@nrc.gov

>>> Dennis Sollenberger 1/18/2008 9:31 AM >>>
Jenny:

The answer to the question is:

10 CFR 31.9 like 40.21 authorize the ownership of byproduct or source material but does not authorize th(
possession or use of the material. The provision was added to the regulation to allow investment groups or
individual (materials brokers) to purchase (own) radioactive material and then lease the material/device to th-
ultimate user or sell it and have the manufacturer send the device directly to the end user. There are
companiesthat lease radiography cameras to radiographers and the leasing company does not need a
specific license unless they actually take possession of the camera.

In the source material side of things, uranium is sold and traded on the commodity market and the people thal

buy and sell uranium but never take possession are general licensees of the Commission under 40.21.

I hope this explains this regulatory section.

Dennis Sollenberger

>>> Jennifer Tobin 01/16/2008 6:14 PM >>>
Dennis,
Let me know what you think of my explanation regarding Richard's .question, I want to be as clear as possible
while still answering his question (correctly). We can chat Thursday sometime if you're available....

Although the underlining did not get expressed in the e-mail version, I will try to answer the question that I
believe you asked, it's no bother at all. A specific license is issued for any byproduct material that does not
meet the requirements for a general license. Owners of the particular type of material usually have possessic
of the material but must have either a general or specific license for the byproduct material depending upon
amount and/or type of use. If you have further questions, please don't hesitate to ask! I'm here until Feb. 4 a
after that Dr. Dennis Sollenberger (301-415-2819 or dms4@nrc.qov ) will be your point of contact. It's been
pleasure working with you.

-Jenny

Jenny Tobin
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ltealth Fhysicist
FSME (301)415-2328 T8-E20
Mail Stop: T8-F42
ictl (@nrc.gov

>>> "Richard Peros" < Richard.Peros(cdep.state.ni.us > 1/16/2008 1:19 PM >>>
Ms. Tobin - Sorry to bother you, but another part of what we're adopting has us scratching our heads.
Specifically, 10 CFR 31.9(underlines added for emphasis):

thie first sentence says a general license is issued .to own byproduct material without regard to quantity, but th
second sentence says the general licensee is not authorized to manufacture,..., possess .... byproduct material
except under a specific license.

So, how can you own as much as you want (no limitation?) as a general licensee, but not possess what you
own, unless you're specifically licensed?

Since I have to explain this to our lawyers, I thought it would be good if I had this straight, which I don't at thel
moment.

Thanks for any clarification you can provide.
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