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03.02.01-15 

RAI 03.02.01-12 requested clarification on the application of safety-related and important 
to safety in order to meet the requirements of GDC 2.  The response to the RAI clarified 
the seismic classifications of the SSCs and their relationships to safety-related and 
important to safety SSCs.  The response stated that safety-related SSCs are Seismic 
Category I SSCs (RG 1.29, position C.1) and non safety-related SSCs are either 
Seismic Category II or non-seismic SSCs (RG 1.29, positions C.2 and C.4).  The 
response also indicated that important to safety SSCs include safety-related SSCs and 
additional non safety-related SSCs, and referred to Table 3.2-3 in the DCD for the 
definition of the requirements.  The response also indicated that the fire protection 
systems are designed to RG 1.189 (RG 1.29 position C.5), radioactive waste 
management systems designed to RG 1.143, and safety related instrumentation sensing 
lines designed to RG 1.151.  The response indicated that no changes were required to 
Section 3.2.1 of the DCD.  
 
However, the response does not address seismic requirements for risk-significant 
nonsafety-related SSCs that are important to safety or include a DCD revision to replace 
the term “safety-related” with the more comprehensive term “important to safety” in 
satisfying GDC 2.  The guidance in the memo from Denton clarifies that important to 
safety SSCs that require special treatment are not limited to safety-related SSCs.  
Supplemental seismic requirements for important to safety SSCs depend on the safety 
function and the reliability and integrity assumed in the PRA in response to an 
earthquake.  Enclosure 3 to MHI letter dated 7/14/08 and the response to RAI 17.04-19 
identify a list of risk-significant SSCs, but it is not clear if seismic requirements are 
applied to all nonsafety-related risk-significant SSCs that are considered important to 
safety. For example, Quality Group D piping in the refueling water storage system is 
identified as risk-significant, but it is classified as NS (Non-Seismic).  Important to safety 
SSCs are to include not only safety-related SSCs, but also nonsafety-related SSCs that 
are risk-significant.  The applicant is requested to clarify if all risk-significant nonsafety-
related SSCs are classified as Seismic Category I or II such that they are designed to 
withstand earthquakes consistent with GDC 2.  If that is the case, the applicant is 
requested to identify those nonsafety-related or risk-significant SSCs that are designed 
to withstand earthquakes and confirm that the seismic classification is consistent with 
assumptions used in the PRA.  Also, the term “safety-related” should be replaced with 
the term “important to safety” in DCD 3.2.1 and 3.1.1.2 in order to satisfy GDC 2. 
  
References: 
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  MHI's Response to US-APWR DCD RAI No. 287-2041; MHI Ref: UAP-HF-09244; 
Dated May 21, 2009; ML091480481. 
  MHI's Response to US-APWR DCD RAI No. 150-1635; MHI Ref: UAP-HF-09080; 
Dated March 10, 2009; ML090710453. 
  Memorandum from Harold Denton to NRC Staff, dated November 20, 1981, accession 
numbers 8201200446 and 8201200448. 
  Additional Information for Design Completion Plan of US-APWR Piping Systems and 
Components; MHI Ref: UAP-HF-08123; Dated July 14, 2008; not publicly available. 
  Generic Letter 84-01; NRC Use of the Terms, "Important to Safety" and "Safety 
Related"; dated January 5, 1984; ML031150515. 
   

 
 
03.02.01-16 

DCD Subsection 3.2.2, COL 3.2(4) refers only to safety-related systems and 
components that are to be identified by the COL applicant.  The COL applicant should 
identify all site-specific SSCs including nonsafety-related SSCs that are not included in 
the DCD.  For example, if the applicant adds a non-safety related site-specific SSC that 
should be seismic category II, than that item should be included in the COLA.  Provide 
additional information to explain how the COL applicant will be required to identify the 
seismic classification for all site-specific SSCs, including nonsafety-related SSCs.  

 
 
03.02.01-17 

RAI 03.02.01-5 requested further information regarding the application of risk insights 
regarding the leak detection system (LDS) for the reactor coolant pressure boundary 
(RCPB).  The response noted the RCBP LDS is not listed in Table 17.4-1 and indicates 
that the risk significance of SSCs in the LDS was not considered since the system has a 
small effect on the probability of a large break LOCA.  The response clarified that the 
RCPB LDS, which is non safety-related but has the important function of monitoring 
RCBP integrity, is designed to be qualified in accordance with RG 1.45.  Section 5.2.5 of 
the DCD provides a discussion of the Leak Monitoring System (LMS).  The LMS consists 
of several “subsystems” focused on the identification of both identified and unidentified 
leakage from various SSCs.  Section 5.2.5.1 states the LMS is designed in accordance 
with the requirements of GDC 30 and the guidance of R.G. 1.45, “Reactor Coolant 
Pressure Boundary Leakage Detection Systems” and R.G. 1.29, “Seismic Design 
Classification.”  Section 5.2.5.5 states the LMS has no safety function but the 
containment airborne particulate radioactivity monitor subsystem of the LMS is Seismic 
Category I.  There are some non-specific seismic qualification statements in section 
5.2.5.5 for the containment airborne gaseous radioactivity monitor, the containment air 
cooler condensate flow rate monitoring subsystem and the containment sump level and 
flow monitoring subsystem of the LMS. Table 1.9.1-1 of the DCD also indicates that no 
exceptions to R.G. 1.45 and 1.29 are identified. 
 
Since the response identified that the LMS has no safety function, additional information 
is needed to (1) describe what criteria of R.G. 1.29 is being met by the LMS design and 
function,  (2) provide additional information regarding the seismic classification of (a) the 
containment airborne gaseous radioactivity monitor, (b) the containment air cooler 
condensate flow rate monitoring subsystem and (c) the containment sump level and flow 
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monitoring subsystem with regard to the statement these three subsystems are 
“qualified for seismic events not requiring a plant shutdown”, and (3) clarify how the 
Seismic Category I classification of the containment airborne particulate radioactivity 
monitor subsystem satisfies any supplemental design requirements for the high risk-
significant LMS. 
  
Reference:  MHI's Response to US-APWR DCD RAI No. 287-2041; MHI Ref: UAP-HF-
09223; Dated May 8, 2009; ML091320436. 

 
 
03.02.01-18 

The response to RAI 03.02.01-13 clarified that ITAAC are needed for non-seismic 
Category I SSCs to verify that their failure will not impair safety-related SSCs.  DCD 
3.2.1.1.2 states that seismic category II applies to SSCs which perform no safety-related 
function, and whose continued function is not required, but whose structural failure or 
interaction could degrade the functioning or integrity of a seismic category I SSC to an 
unacceptable level, or could result in incapacitating injury to occupants of the control 
room.  Seismic category II SSCs are designed so that the SSE could not cause 
unacceptable structural interaction or failure with seismic category I SSCs.  DCD 
3.2.1.1.3 also identifies that NS SSCs are primarily located outside of safety-related 
buildings or segregated from seismic category I SSCs so that the failure of their 
structural integrity would not impact the seismic category I SSCs and cause adverse 
system interactions.  If it is determined that a SSC would cause an adverse impact on a 
seismic category I SSC, then it is designed and/or mounted in accordance with seismic 
category II requirements to withstand an SSE event so that it could not fail and cause an 
adverse impact or interaction with the seismic category I SSC.  Further, DCD 3.7.2.8 
identifies that the COL applicant is to assure that the design or location of any site-
specific seismic category I SSCs, for example pipe tunnels or duct banks, will not 
expose those SSCs to possible impact due to the failure or collapse of non-seismic 
category I structures, or with any other SSCs that could potentially impact, such as 
heavy haul route loads, transmission towers, non safety-related storage tanks, etc.  
Alternately, site-specific seismic category I SSCs are designed for impact loads due to 
postulated failure of the non-seismic category I SSCs. The applicant is requested to 
clarify which specific ITAAC is used to verify completion of a systems interaction review. 
  
 
References: MHI's Response to US-APWR DCD RAI No. 287-2041; MHI Ref: UAP-HF-
09223; Dated May 8, 2009; ML091320436. 

 
 


