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FROM: AFLO/L/JACIi-FSC 
485 Qucntin Rooscvelt Road 
San .4ntonio, TX 78226 

SUI3JECT: Nuclear Iiegulatory Commission (NRC) Questions on Application of CERCIA to 
thc NRC Ilccommissioning Process 

~ ~ U ~ ~ ~ ~ ~ ~ j ( ~ ~ ~ .  The Air Force Radioisotope Committee (RIC) has asked lhe Air Force 
Environmental Low Field Support Center (FSC) for a formal opinion addressing questions poscd 
to thc RIC by the KRC concerning environmental regulation of radioactive materials or wastes 
under thc Comprehensive Environmental Response, Gonipensation, and Liability Act 
(CERCLA). Additionally, we will address how SOUTCC matcriak, special nuclear, by-product 
Inaterial, and mixed waste are haidled by the Resource Recovery and Consenration Act (RCRA) 
regulatory scheme. 

The general rutc is that tho Environmental Protection Agency (EI'A) defers to the NRC 
dccorrimissioning process when coiisidoring wlicther CERCLA standards apply at a 
decommissioning site. Under RCfU the general rule is sourcc, special nuclear, and by-product 
material rcgulatcd under the Atomic Energy Act (AEA) are not solid wastes and, therefore, are 
not covered under the RCRA regulatory scheme. 

I P A  may invoke CERCLA authority in rnrc instances when thc EPR detcrmines, after 
consultation with the NRC, Ihat the NRC dccomrnissioning stmdard i s  not rnecting a Maximum 
Contarnination Level (MU.) protcctivc standard (e.g., under the Safe llrinking Writer Act). 
FPA\, or n Stacc with RCK4 corrective action authority. may assert RCRA authority Lvhen 
evcniptrd RlLlteriidS or wastes arc niiscd hith other wastes (c.g., solvents) that arc either KCKA 
listed or cfiaracteiistic wastes and !iic mixture is not othzr\vise exempt froin KCIU coverage hi' 
operation of30 CFR part 266. subpart N. These issucs are discussed more fully below. 

First NRC Question. &e aii Air Forcc decon sires CEKCL.4 sires'.' Technicaiiy 
speaking, all sites at which radiation contamination has been released into the environment arc 
subject to CEKCLA, with the esczption of those lirnitcd circumstances where CERCLA cxcmpLs 
a site from the definition of release at 42 U.S.C. $9601(22). Exempted releases are releases of 
source, byproduct or special nuclear inaterial from a nuclear incident, as defined in the Atomic 
Energy Act (11EA4), when such releases are subject to financial protection reyuirenients 
established by the NRC, or similar releases from a proccssing site desipated under the Uranium 

ings Radiation Control Act (citations intcntionally omitted). 

However, regarding releases at sitcs either previously or currently licensed by the NRC 
(NKC facilities), the EPA fomalIy stated in 1983 that it will gcneraIIy defer CERC1,A response 
at WRC f5cilities when decontamination actions taken under the NRC licensc are consistent with 



NRC rcgulations (See, "Radiological Criteria for Liccnsc Termination" published on 21 Jul 97 
with noted exceptions discussed below (62 FIX 39058-33092). This said. we notc that EPA has 
long had conccms it.ith the protcctiveniss of some NRC standards and clcanups, and on 17 I'cb 
00 issued its Office oi' Solid Waste and Emcrgcncy Rcsponse ( O S W R )  guidancc 9272.0-1 5I', 
"Interim Final Evaluation of Facilities Currently or Previously Licensed N K C  Sites Under 
CERCI.,.?" which can bc acccsscd at 
lilt p://.tvww.cpa. oov/~~per.fund/heal t Wcon tami nan t slrndiation/pdfs/nrc. pd f. 

ucstion. If nor. wlien does CERCLA lor RCRA) kick in? Consistent 
with the answers provideci above, the NRC has primacy at all licensed or decoinmissioncd sites. 
The NRC will consult with EPA in order to ensure NRC clean up protocols meet CERCLA 
rcsponsc protcctivc standards. If the NRC does not implemcnt a response that meets CERC1.A 
protective standards. the EPA map mandntc additional clean up requirements to cnsurc an 
adcquatc levol of protection to human health and the environnicnt is attained. As to all other 
sites, CERCLA Epplics and kicks in unless clcanup/corrective action is implcincnted under 
KCKA. In short, C.'ERCI,A standards will always apply when nan-radiological hazardous 
substances are released o r  there are mixed-waste situations (combination oEradio1ogicaI and 
other substances). EPA has published CEKCLA clcanup levels or Applicable or Relevant and 
Appropriate Requirements ( r W R s )  for radioactive contamination in OSWER 9200.4-1 8, 
accessible at htt_n://\3-ww.c~a.oov/s~~per~ind/healthJ~ont~min~nts/radiatiai~pdfs/rad~uide.u~~. 

iscussion of the CERCLABINIKC ecommissiorning ~ e ~ ~ ~ ~ o ~ s ~ ~ ~ .  On 9 Oct 02. EPA 
formnlizcd ir? OSWEII. 9295.8-06a a Memorandum of Understanding with the NRC (SLY 
hmp://ivwu . e3,a .so v/s ~rpc r fun clihca I t h/conram i nan ts/rad iation/niou. htm) . 'I'h is men1 or and um, 
smted, among o;iw things. that EPA \.vould continue its CERCl-A deferral; however, the t\vo 
agencies agreed to consdt when: 

a. NRC dctcmiincs residual cleanup levels in groundwatcr will exceed Safe Drinking Water 
Act maxiniuin contaminant levels (MCLs). The CJ'RCLA program generally uscs the 
MCL(s) as cleanup levels for groundwater (natc NRC regulations establish cleanup levels lor 
radionuclides that often cscccd MCLs as well as CERCLA protectiveness cancer and non- 
cancer risk ranges and levels): 

b. Rcsiclunl soil IcvcIs will cxcccd soil concentrations spccificd in 'I'ablc 1 to the 
mcrnoranduni ("Consultation Triggers for Rcsidcnrial and C.~ommercial/Iridiistrial Soil 
Contaniinati on"); 

c,  NRC contcmplntcs ftiture site LISC will be reslrictcd by licctise terminalion conditions; or 

d. The NKC contemplates the use of alternative clean up criteria for 1ic.ense temiination. 

I n  such circumstances, if hTRC does not agree to rc./isc cleanup/dccontaminatiai~lc.i.cls 
and conditions to be consistent with those ofCtXCI,A, the EPA does reserve its CERCLA 
authorities. Inasmuch as the Air I'orcc is the lead agency for CERC1,A actions on Air Force 
fticilities, the Air Forcc should consuit with the XRC regarding CEKCI.A-dcferred NRC clean- 
up projects occurring 011 propcrtyfor which riie Air Force has accountability. 

Discussion of RCRA Corrective Action and ihe cconmisstoning Process. The 
CERCLA deferral docs not apply to corrective actions irnpleniented itnder the RCRA at 
facilitius with hazardous waste treatment, storage or disposal sitcs at which hazardous waste or 



constitucnts have bcen released Into the environment. Put another way, 40 CFR part 
26 I .4(a)(4) excludes source. special nuclear, and by-product material regulated under the AEA 
from regulation under RCKA. liowcvcr if m y  of thcsc excluded materials is mixed with a 
hazardous wasre otherwise subject to RCRA standards, then. the resulting waste is subject to 
both M A  and FXRA treatment requirenicnrs (See, 51 FR 24504 (July 3,  1986), [EPrZ] RO 
13452 (Fcb. 12, I991), TCApplicabilily to Mixed N'asfe). 'Two further obscntztions regarding 
RCRA covcrage arc in order. First, if RCKA regulatory requirements and the AEA regalatory 
requirements are in irrcconcilable contlict, the AEA requirements take precedence (See, [EPA] 
RO 12992 (July 30, 19871, RC'RA hfkoriztr/ion lo R e g h l e  Mixed Wastcs). Second, if faced 
with regulation of mixed wastes undcr RCKA, consult 40 CFR pari 266, subpart N to determine 
if'tlie excniptions set f'orllz at the cited subpart apply. Finally, kccp in mind that the RCRA 
regulatory scheme is. in most instances. run by the respective States. In our vicw, State 
rugulatory catitix have the same obligation to coordinate their con'cctivc action requircmcnts 
with the NIIC' clcconxnissioning process as EPA would i11 like circumstance. 

C O ~ C ~ U S ~ Q I I .  CERCI-A is somcwhat broader than KCRA in tcrrns of jurisdictional 
covcrage. Notictlicicss, EPA generally defers to the NRC u~lless an MGL standard is not bcing 
niet by m NRC' applied standard in response to a release of il "hazardous substance" as defined 
in CERCLR. RCRA corrective action authority does not apply unless a listed or characteristic 
wnste is being addrcssed lhnt is defined for purposes of this memo as a "mixed waste" (see, 
S WIIA 5 1004(4 I)) ,  Othcnvisc, radioactive materials are excluded from coverage under KCKA 
by operation of40 CFR part 261,4(a)(4). Ifcitficr regulatory scheme is invoked, one Inus1 look 
at the CERCLNRCKA protective standard to enstire that tlic mixed waste is bcing trcatcd to that 
suecific standard during the decontamination process bccausc both regulatory authorities controI 
(i.c., undcr cithcr CEKCL4 or KCRA as appropriate, and the AEA). Furthermore, ifthc ionizing 
contaminant and the hazwdous waste are one and the samc, the trcatmcnt would be to the lower 
of the two protective standards. Keep in mind though per our discussion above in this mcmo that 
if RCRA is the statutory scheme being employed that thc NRC may invoke national security 
considerations per the cited EPA meino (RO 12992; szqra) to decline application of RCRA 
based protective standards. 

If' you hcrvt: any questions, picasc contact me at DSN 935-1 7 17 or Mr. Marc Trost at 945- 
2237. 

Thomas A. Curtis 

Deputy Chief, Hazardous Materials B r i c h  
Air Force Environmental Law Ficld Support Center 
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Replies to NRC Decoimissioning Questions 

NKC Question e: Regarding Table submitted last year on the burial sitcs, what is tlic 
distinction betwccn AEA and NRC rcgilated? Is i t  that NRC regulated sites arc permitted and 
AEA sites are not‘? 

USAF Radioisotope Committee (RIC) Secretariat Reply: First, for sonic points of 
clarity. The Table in the Attachment lists in the header, “former 
AEA. As well, this header was intended to cover sites that are under the Section 91 
exeiiiptioii of the Atomic Energy Act (AEA) of 1954, and could have been more 
appropriately labeled, “former AEC self-regulated” or “Section 9 1, AEA Exempt.” ‘The 
sites under this column encompass those with radioactive materials from: 

rebwlated,” not 

a. former AEC defense-related operations that were turned over to the DoD, 
b. foiiiier Dol) dcfcnse-related operations that had some AEC-oversight, but 
werc retained by the DoD, and 
c. sites that inl.ol\.cd nuclear weapon accidents. 

The NRC regulated sites are pcimitted by tlie AF RIC, while HQ Air Force 
Sof’cty Center (AFSC) currently pcrmits actions on Scctioii 91 sites that the Air Force 
has administrative control. The permits issued by HQ AFSC are similar to those issued 
by the AF RIC, except HQ AFSC is not held to NRC rules. Most of the NRC-regulated 
burial sites cui-rently pcrniitted by the hF KIC are: 

d. byproduct material sources such as CO-60, Cs-137, Am-211 etc., 
e. byproduct matcrials source exempt quantities such as electron tubcs as per 
10 CFR 30.15, 
f. generally-licensed i t e m  under 10 CFR part 31, and 
g source matcrials like DU, inagicsium-tlioriu~~i alloys, and thorium ore or tailings, 

Some of the sites that tlie Air Force currently has peniiitted for remedial action are for 
radioactive material licensed under the AEC, predecessor to the NRC, (e.g., RW-06, Kirtlaiid 

the AF RIC in tlic past, though NRC rules were not a required part of these restoration activities. 
Headquarters .4ir Forcc responsibility for oversight on these sites was transfeixd from tlic AF 
RIC to HQ AFSC in 1994. 

‘A,Fs). LAA l?u~r,ber ef AEAA, S~&Q!? 9 2 sites h2.1 ~ ~ ~ c r s i g ! l t  2116 EQI;?~ pcm.ittigg ~ c c ~ ! ~ p ! & g d  by 

NRC Question d: Rcgarding dccon sites, when are pennits issued? Before or afier the work 
begins‘? 

USAF RIC Secretariat Reply: The USAF RIC Secretariat issues the possession only permit 
before tlic work begins. 



NRC Decommissioning Questions: 
a .  Are a l l  A F  decon s i t e s  C E R C L A  s i t e s ?  Examples, four t r a i n i n g  s i t e s  a t  
Kirtland and  the DU range a t  E g l i n  

b .  If not, when does C E R C L A  “ k i c k  i n ” ?  

C .  Regarding Table submitted las t  year on the burial s i tes ,  w h a t  i s  the 
distinction between AEA and  NRC regulated? Is it t h a t  N R C  regulated s i t e s  are 
permitted and  AEA s i t e s  are not? 

d .  
begins? 

Regarding decon s i tes ,  when are permits issued? Before o r  af ter  the work 


