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Dear Sir: 

This letter responds to your October 6, 1998 letter (Reference 1) sustaining violation 
98-81-03, regarding a situation that the NRC believes was a failure to make a required 
report. Your letter was in response to our denial of the violation by letter dated July 
15, 1998 (Reference 2). Normally NYPA would not choose to continue to debate the 
merits of a Level IV violation once we have received a response regarding the NRC 
position. In this instance, however, the NRC position on reportability represents a 
broad expansion of existing 10 CFR requirements as we understand them.  
Complying with these new reporting requirements would require a substantial 
expenditure of resources, with significant ramifications for the industry.  

The NRC staff position, as stated in the reply (Reference 1) to our denial (Reference 
2), is that "it is not acceptable to use different design inputs than those used in the 
licensing basis calculations in determining whether a condition is within the design 
basis of the plant" although it would be acceptable to use different inputs for 
operability determinations. The NRC position would require a demonstration that any 
degraded structure, system or component (SSC) credited in a licensing basis accident 
could perform that function while meeting all SSC design inputs. Design bases are 
defined in 10 CFR 50.2 (i.e., "that information which identifies the specific functions to 
be performed by a structure, system, or component of a facility, and the specific 
values or ranges of values chosen for controlling parameters as reference bounds for 
design. These values may be (1) restraints derived from generally accepted "state of ' 

the art" practices for achieving functional goals, or (2) requirements derived from 
analysis.(based on calculation and/or experiments) of the effects of a postulated 
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accident for which a structure, system, or component must meet its functional 
goals.") NYPA does not believe that reporting "outside design basis" is required at the 
system level as noted in our denial of violation 98-81-03. Even if NYPA did believe 
that reporting was required at the system level, NYPA does not believe the definition 
of design bases in 10 CFR 50.2 necessarily covers "all design inputs" which is 
supported by the NRC discussion of design basis in Reference 3.  

NYPA continues to believe that the position in the NRC reply (Reference 1) and our 
prior understanding of the NRC position is not consistent with the literal wording of the 
rule, the historical regulatory guidance for the rule, or the stated purpose of the rule.  
NYPA's position is based, in part, on the following: 

1 . The reporting requirements of 10 CFR 50.72(b)(1)(ii) state that "Any event or 
condition during operation that .. ..results in the nuclear power plant being: .... (B) 
In a condition that is outside the design basis of the plant. (emphasis added)" 
and the requirements of 10 CFR 50.73(a)(2)(ii) state "Any event or 
condition.... .that resulted in the nuclear power pIant being: .. ..(B) In a condition 
that was outside the design basis of the 21~n (emphasis added)" In neither 
case does the rule require reporting when a SSC is outside its design basis. It 
clearly requires reporting where the performance of the SSC was sufficiently 
degraded that the plant design basis would not be met.  

2. Historical guidance found in the 1991 draft NUREG 1022 (Reference 4) said 
that a plant was to be considered outside design basis whenever a SSC "is 
exceeding the specific value or range of values that were chosen for 
controlling parameters as its reference bounds for design." The guidance in 
Reference 3 was issued only for comment (Reference 5). The guidance 
issued for use (Reference 6) did not contain this statement and indicated that 
reportability was determined on a plant design basis. The latest version of 
NUREG 1022 (Reference 7) continues to provide guidance that it is the plant 
design basis which is the criteria for reportability. Section 3.2.4 cites the 
definition of design basis (as defined in 10 CFR 50.2) as the information 
defining the specific functions to be performed and the specific values for 
controlling reference bounds for design for SSC and then goes on to cite 
general examples that are clearly plant design basis issues (e.g., the inability 
to meet the single failure criterion in ECCS, compliance with specific Appendix 
R requirements, the inability of an ECCS train to perform its design function for 
an extended period of time, and the inability of ECCS to meet the assumed 
flow requirements in the accident analysis). The historical guidance clearly 
indicates that when the design bases of SSC are not met, the ability to meet 
plant design bases must be evaluated based on the capability of the SSC to 
perform its intended function in the as found condition.
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3. The essential purpose of 10 CFR 50.72, per Reference 8, is "to provide the 
Commission with immediate reporting of twelve types of significant events 
where immediate Commission action to protect the public health and safety 
may be required or where the Commission needs timely and accurate 
information to respond to heightened public concern." The current NRC 
position would consider any degradation of a SSC relied upon for an accident 
a matter of potential heightened public concern. Our understanding of the rule.  
is that any degradation of a SSC affecting the design basis of the plant (e.g., 
inability to meet General Design Criteria 19 dose limit *s) would be a matter of 
potential heightened public concern. A determination of reportability based on 
whether a degraded SSC relied upon for an accident could continue to perform 
its function so that plant design bases are met would appear to be a more 
reasonable basis for heightened public concern and is consistent with past 
regulatory guidance and the literal wording of 10 CFR 50.  

NYPA recognizes that the reporting requirements for "outside design basis" issues 
represent an area of confusion and controversy. The NRC also recognized that 
confusion and controversy in an advanced notice of proposed rulemaking (Reference 
9) that would eliminate the reporting requirement for outside design basis. NYPA will 
continue to work with the NRC staff to assure that information necessary to the NRC 
is transmitted in as timely a manner as possible.  

There are no new commitments in this letter. If you have any questions or concerns, 
please contact Ms. C. D. Faison at (914) 681-6306. Additionally, I would also be 
happy to discuss this matter personally with you.

Senior Vice President and 
Chief Nuclear Officer

References and cc: See next two pages
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cc: Director, Office of Enforcement 
U.S. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, D.C. 20555-0001 

Regional Administrator 
Region I 
U. S. Nuclear Regulatory Commission 
475 Allendale Road 
King of Prussia, Pennsylvania 19406-1415 

Mr. George F. Wunder, Project Manager 
Project Directorate 1-1 
Division of Reactor Projects I/Il 
U. S. Nuclear Regulatory Commission 
Mail Stop 14 B2 
Washington, D.C. 20555 

U.S. Nuclear Regulatory Commission 
Resident Inspectors' Office 
Indian Point 3 Nuclear Power Plant


