
John D. O'Toole 
Vice President 

Consolidated Edison Company of New York, Inc.  
4 Irving Place, New York, NY 10003 
Telephone (212) 460-2533 

October 29, 1984 

Re: Indian Point Unit No. 2 
Docket No. 50-247 

Director of Nuclear Reactor Regulation 
U. S. Nuclear Regulatory Commission 
Washington, D. C. 20555 

ATTN: Mr. Steven A. Varga, Chief 
Operating Reactors Branch No. 1 
Division of Licensing 

Dear Mr. Varga: 

Your letter received by this off ice on August 9, 1984 requested licensee 
clarification and additional information regarding our submittal dated 
February 14, 1983 concerning proposed technical specification revisions 

of control of heavy loads during refueling. In response to this request, 
Attachment A to this letter provides additional supporting and clarifying 

information to address each of your questions.  

We believe that the information provided in the Attachment to this letter 

is responsive to your requirements. Should you or your staf f have any 

further questions, please contact us.  

Very truly yours, 

attach.  
CC: Senior Resident Inspector 

U. S. Nuclear Regulatory Commission 

P. 0. Box 38 
Buchanan, New York 10511 

PDR ADC)CK 841029 
PD AD& 05000247 
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ATTACHMENT A

RESPONSE TO NRC REQUEST 
FOR ADDITIONAL INFORMATION 

CONCERNING OUR FEBRUARY 13, 1983 
PROPOSED TECHNICAL SPECIFICATION 

REVISIONS FOR REFUELING ACTIVITIES 

ITEM 1 

The individual specifications of the existing Technical Specification 

have been split into 3 groups, representing 3 different physical stages 

of the refueling process. In making the groupings, the applicability of 

the safety requirements to the physical status of the refueling for that 

stage is more confused in the Proposed Technical Specs (PTS) than in the 

existing Technical Specs ITS). Some of the safety requirements in group 

A, which also apply to group B, are not repeated or referenced in group B 

and vice versa.  

For example, Re: B.1. "The reactor-Tavg shall be less than or equal to 
-1400F".  

Re:. B. 2. "The minimum boron concentration shall be 

sufficient to maintain the reactor subcritical 
by at least 10% A kA".  

Re: B.8. "The equipment door and at least one door in 

each personnel air lock shall- be properly 

closed. In addition .......... which provides a 

direct path from containment atmosphere to the 

outside".  

The above 3 saf ety requirements apply to both groups A and B but do not 

appear in group A.  

RESPONSE 

The three specifications cited above B.1, B.2 and B.8 only apply to-Group 

B, not Group A. This is not a change from our present technical 

specifications. The existing Section 3.8'of the Technical Specifications 

addresses "Refueling Operations" which is strictly defined as "movement 

of core components." In fact, the proposed revision of Section 3.8 of 

the Technical Specification encompasses more than the entire present 

Section 3.8. The purpose of separating group A and B was to



identify those requirements that would be in effect whenever the reactor 

vessel head is less than fully tensioned, regardless of whet her or not 

fuel, core components or heavy loads are being lifted and to identify (in 

Group B) those requirements that only apply when such movements are 

taking place (similar to the existing Section 3.8), For example, a 

1% & k/k shutdown margin is required when the Reactor Vessel Head -is 

not removed but less than fully tensioned (Group A requirement).  

Whereas, a 10% & k/k shutdown margin is required when the Reactor Vessel 

Head is removed and loads handling (Reactor Vessel Head, fuel assemblies, 

etc.') is taking place (Group B requirement). We believe that this graded 

approach (i.e., Group A requirements precede those of Group B) is 

appropriate and is consistent with our present technical specifications.  

We disagree that the approach taken in the proposed technical 

specifications is confusing. In fact, this approach was recommended by 

plant personnel purposely to avoid confusion.



ITEM 2 

The availability of two independent RHR loops is required in the PTS when 

the water level is less than 23 feet above the RPV flange. This new 

requirement is placed in group A but is not repeated in Group B of the 

PTS. If it is to be assumed that status A precedes status B and, 

therefore, the conditions of A also apply to B, please so state.  

RESPONSE 

Your statement that the requirements of Group A precede those of Group B 

is correct. Actually, Group B is a subset of Group A and, therefore, the

conditions of Group A do apply to Group B.



ITEM 3 

Specification B5 of the PTS deals with the dead load test of the "fuel 

storage building refueling crane." This crane is to perform refueling 

operations. According to section 9.5 of the FSAR (Ref.- 5), there is a 

Manipulator Crane, composed of a bridge and trolley and a -winch and there 

also is a Spent Fuel Pit Bridge. It does not mention-the refueling crane.  

Another crane, not mentioned in Section 9.5, but shown on FSAR Figure 

1.2-8, is the 40 ton crane of the Spent Fuel Pit Building. This crane is 

used to transport the spent fuel cask and fuel storage racks.  

It is not clear what the. function of the "fuel storage building refueling 

crane"~ is. If this crane is used in the refueling operations and it is 

not the same crane as either of the two mentioned cranes, it should be 

added to the Section 9.5 of the FSAR which describes the refueling system 

and refueling operations. It would also raise the question as to what is 

to be done with the Manipulator Crane and the Spent Fuel Pit Bridge to 

prove that they are in operable condition prior to refueling.  

If the crane mentioned under 3.8.B5 is not the Spent Fuel Pit Bridge 

should not this crane (and hoist) and its electrical interlocks, if any, 

be demonstrated to be operable prior to any spent fuel movements? 

If the crane mentioned under 3.8.B5 is the 40 ton crane of the Spent Fuel 

Pit Building should not this specification be expanded to include the 

testing of electrical interlocks and stops, if any, for operability? 

RESPONSE 

The wording used in our proposed technical specification is identical to 

wording that has existed in the technical specifications since original 

license issuance. In the past application of this technical 

specification, there has never been any confusion as to which crane it 

applies to nor the testing to. be performed. The refueling crane 

specified in 3.8.B.5 is the Spent Fuel Pit Bridge with its associated 

hoists. The Spent Fuel Pit Bridge is a wheel-mounted walkway, spanning



the spent fuel pit, which carries an electric monorail hoist (1 ton) on 

an overhead structure. The hoist travel is designed to limit the maximum 

lift of a fuel assembly to a safe shielding depth and to prevent the 

hoist safety hook from entering the water. The interlocks of the spent 

fuel pit bridge hoist' are tested each refueling shutdown prior to 

refueling operation to determine their functional status. This 

requirement is specified in Table 4.1-3 of the technical specifications.



ITEM 4 

In view of the. importance of the existing safety features of the 

Manipulator Crane in preventing load drop accidents and the importance of 

this subject to "expand on the heavy load movements", should there not be 

a separate specification under 3.8.B for a load test of the Manipulator 

Crane prior to any use of this crane for refueling operations or any 

other fuel movement operation? For the same reason the crane interlocks 

and physical or electrical stops which prevent' unwanted crane of hoist 

travel as well as electrical load cut offsa which prevent pick up of 

excessive loads, should they not be tested for operability prior to the 

use of the crane for refueling operations? 

ITEM 5 

Another crane, not mentioned* in Section 9.5 but important to the 

refueling operations, is the Polar Crane. It is used to lift the reactor 

vessel head and the reactor vessel upper internals. The removal of these 

reactor vessel components is the first major refueling operation and it 

involved the movement of heavy loads over the exposed reactor core. it 

appears that this facet of the refueling operation is an important part 

of the licensee's task to "expand on the heavy load movements." 

Should not the Polar Crane be load tested prior to the start of refueling 

or other operations for a load equal to the heaviest item to be lifted 

during the refueling operation or other operation? Should not the 

operability of the crane and its electrical interlocks be demonstrated as 

well at that time? Should not the tests be followed by a thorough visual 

examination? 

RESPONSE TO ITEM 4 and 5 

Our February 14, 1983 proposed technical specification change request 

addressed and responded to those specific areas of refueling technical 

specification requirements delineated in the NRC letters dated July 7, 

1980 and August 15, 1980. In both of these letters, NRC provided sample 

technical specifications and a request that we review our existing 

technical specifications against the sample and propose a -Technical 

Specification change request for the identified areas in which the

existing specifications needed expansion.



Specifically, the July 7, 1980 letter limited its request to incorporate 

improvemen .ts to our existing Technical Specifications in the following 

areas: 

1. restricting the movement of any heavy load over spent fuel 

in the storage pool, and 

2. providing a minimum water level (23 feet) above fuel in 

spent fuel storage pool.  

The August 15, 1980 letter requested revisions to the existing Technical 

Specifications to require at least 23 feet of water over the top of the 

reactor pressure vessel flange during movement of fuel assemblies or 

control rods.  

Our February 14, 1983 technical specification change request incorporated 

all of these requirements. We believe that the questions posed by the 

above Item 4 and Item 5 address areas beyond the scope of the 

requirements requested by NRC in their July 7, 1980 and August 15, 1980 

letters.  

Con Edison's compliance with respect to control of heavy loads movement 

over core components and other safety related equipment, as directed by 

NUREG-10612 guidance, is described in our submittals of June 22, 1981 and



December 3, 1981 and is currently undergoing review by NRC. Any 

additional technical specification requirements for heavy load movement 

for which existing Technical Specifications might need expansion should 

appropriately result from the NRC (NUREG-0612) review of heavy loads for 

Indian Point Unit No. 2.


