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January 6, 2010

Ms. Penny Lanzigera
Senior Health Physicist

US NRC, Region 1

475 Allendale Road

King of Prusaia, PA 19406

Sub: Written Directive for Novoste Procedure at the Washington Hospital Ceriter
Dear Ms. Lanzisera!

In reference to your email to Dr. Mohapatra on January 6%, we are providing you with the
following information after consultation with our Radiation Oncologists, Medical
Physicists and Radiation Safety Officer.

At Washington Hospital Center (WHC), Intravascular Brachytherapy treatment (IVBT) is
always performed under sterile conditions, Patient consultation done by the Interventional
Cardiologist prior to starting the angiogram may include a possible IVBT treatment based
on the history of the patient. IVBT can only be confirmed after patient is under
anesthesia and angioplasty has been performed.

Once confirmed, the Radiation team is called to the cardiology lab. The procedure is
usually an urgent one requiring immediate preparation of the equipment and delivery of
treatment in a timely manner to minimize the time that the patient is under anesthesia and
to reduce the amount of time that the radiation treatment catheter is in place. The latter can

. result in cardiac ischemia and potentially severe chest pain for the patient. Due to this
being a sterile procedure, the Radiation Oncologist is gowned and gloved immediately
upon arrival to prepare the source for treatment. A final ultrasound (IVUS) is performed

 prior to treatment to determine treatment depth and length for radiation prescription. The
Radiation Oncologist will verbally communicate the prescription to the medical physicist

. for calculating the treatment time. After calculation, the dose and the treatment time are

" repeated by the Physicist to the Radiation Oncologist and Cardiologist. The Radiation
Safety staff documents all the information into the hospital approved Brachytherapy

- treatment record form prior to delivery which includes all information pertinent to the 10
CRF 40 requirements, In addition, it is also documented in the patient’s electronic chart,
The written directive is immediately signed by the Radiation Oncologist upon completion
of treatment and filed in the patient’s medical record.
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“If, because.of the emergent nature of the patient’s condition, a delay In order to provide
awritten directive would jeopardize the patient's health, an oral directive is acceptable.
The informettion contained in the oral directive must bé documented as soon as possible in

writing in the pattem 's record. 4 written directive must be prepared within 48 hours of the
oral directive. " .

Due to the emergent. &: sterile nature of our procedure i/e had adopted 10 CFR 35.40 (1)

If you need any additional information, please contact me at 202-877-2876 or Dr.
Mohapatra at 202-877-2906.

Sincerely,
(ltbrens L Horga_.
Catherine Monge

Senior Vice President, Operations

ce:  Michael Porrazzo, M.D.
Radiation Oncologist/Chairman, Radiation Safety Committee

Rosanna Chan, Ph.D.
Chief Medical Physicist

Shashadhar Mohapatra, Ph.D.
Radiation Safety Officer



