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December 10, 2009 

Ms. Farrah Gi9skins, Heal~h PhV.!iicist L · d 
Region I, USNRC . I 

475 Allendaln Road Ig -() 0 )q tv I0 
King of Prusslial PA 1940~ 0,) 00 (l 30 
VIA FAX 

Dear Ms. Gaskins: 

Please accept our respo?ses to your requests for additional informatIon below: 

, 


This concerns your application for an amendment to your license to add The National Institute of 
Allergy and Infectious diseases Integrated Research Facility (NAID-IRF) located on the U.S. 
Army Garrison at Fort Detrick in Frederick, MD. In order to continue with our review, we request 
the following information~ 

, 

1) 	 In your applicati~ dated August 13, 2008, you submitted the memorandum of 
understanding b~tween NIH and the USAG at Fort Detrick as well as the final application 
for wi3stewater d~charge authorization. At the time of the original application. facilities 
had not yet beenicompleted at Fort Detrick to support your activities. Please confirm 
that t:,ere are no ichanges to the information provided in the documents you submitted. 
If any changes h~ve oCI;urred, please submit. 

Response: The ~ocumi.9nts submitted with our amendment application have not beell 
changed .or Bfflef(lded as of this time. The facilities you reference as having not being 
completed are n~w ail/lar fully installed or in advanced stage$ of construction/installation 
such that their fu~ctionC1lity can be adequately evaluated. 

, 
I 

2) 	 Attac.hment II prqvided information about low level waste management procedures. The 
attachment menijons disposal in the Ft Detrick incinerator. Your license does not permit 
the use of an inCInerator. Please confirm that you will not use an incinerator to dispose 
of radioactive mclterials, , 

Response: No radioacUve waste from the IRF will be disposed of via incineration. 

3) 	 In your applicati~n for wastewater discharge authorization that you submitted with your 
amendment, you mention "discharge standards to the sanitary sewer" in your discussion 
on cook tanks in :BSL-4 areas. This could be confused with the release to sewer limits in 
10 CFR 20 App~ndix B Table 3. Note that the Fort Detrick sanitary sewer does not meet 
the NRC definitiQn of public sanitary sewer and any releases .should be in accordance 
with the limits fo~ water effluent. Please confirm that any material released will be 
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i , 
evaluatE~d with res~ect to the effluent limits in accordance with 10 CFR 20.1301 and 
Table 2 of Appendi¥ B in 10 CFR 20. ' 

i 
Response: Any m~t8rial released from the IRF will be evaluated with respect to the 
effluent limits in ae ordancB with 10CFR20.13011 10CFR20.13(J2 and Table 2 of 
Appeno1x B in 10 IFR 201 : 

4) 	 In your wastewateJ discharge authorization application APpend~ III. you discuss 
samplirlg and analrs(S pr~cedures. In your introduction. you state"... reducing or 
eliminating requirel'"ents Tor sampling and analysis of every batch of wastewater from 
areas I;),I:>nducting r~dundant protocols if previous sampling of wastewater from the same 
protoce1ls has not ~hown (contamination above allowable discharge limits.II Regulations 
set forth in 1 0 CF~ 20.2m7 state in part that licensees shall maintain records sufficient 
to demonstrate co,,"pliance with the dose limits for individual m~mbers of the public. 
Please confirm th~t your /protocols for sampling effluent releases will be conducted such 
that you will meet fhe re~ulation. 

Response: Our p~otoco/S for sampling effluent released will inC/eed be conducted suet' 
that Wl~ will meet the regt"lations set forth in 10 CFR 20.2107. : 

I : 
5) In your wastewat~r dischlarge authorization, Table 11 describe$ sampling locations and 

frequelncies. The ~able does not address sampling of sewage sludge. Please describe 
your s,:.mpling profedures and its associated protocol for analysis of sampling sewage 
sludge: to ensure tjhat yo,) are not exceeding regulatory limits. , 

I 	 : 
Respc.'nse: The IIR~F An~/ytical Lab will conduct its own independent analysis of USAG 
VvW7P sludge an VVVVTP liquid for radioactive material content. The analysis will be 
done lW liquid sci tillation counting and high resolution quantitative gamma 
spectllJscoPY. ~~e USJ~IG only extracts and dries sludge for analysis occasionally - the 
garrison has ag" d to share sludge samples with the NIH for: analysis. The primary 
methcld to enSU{i that N1AID-IRF wastewater does NOT cont~in radioactive materials 
exceeding 10CF~ 20 Appendix B, Table 2 levels will be routif1:e radioanalytical analyses 
ofeffluent prior t~ disctl~rge from the NlAID-IRF blending tank. 

I -	 1 

I hope that thi:s informatioT allow~ YOll to continue your review and approval of our amendment 

rE!quest. !. ' 


Ple~a~~e ~r DOU~ carter;;if you need any additional information. 

Bob Zoon. RSO, 'Q-i 301-496-2254 

Doug Carter, BP~IO-IRJ 3(h-631-7226
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