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11.02-22 

The staff asked the applicant in Request for Additional Information (RAI) 186-2009, 
Question 11.02-13 to provide a description in the DCD of any automatic actuations 
based on detection of radioactivity levels in the discharge stream or failure of the 
radiation detector.  The applicant replied to RAI 186-2009 Revision 1, Question 11.02-
13, dated March 10, 2009.  In the response, the applicant stated, “In the case that 
radioactivity in the liquid discharge stream is detected to be above the predetermined 
setpoint, the monitor pump is automatically shut off and the discharge valve is 
automatically closed and the corresponding alarm in the Main Control Room is 
automatically activated.”  The staff reviewed the response and identified the following 
needed information. 
 
A) Provide an explanation of why the automatic shut off of the monitor pump is not 
discussed in Section 11.5.2.5.1, “Liquid Radwaste Discharge Radiation monitor (RMS-
RE-35),” as it relates to radioactivity levels in the discharge stream exceeding the 
predetermined setpoint. 
 
B) Verify that both discharge valves automatically close when radioactivity in the liquid 
discharge stream is detected to be above the predetermined setpoint, and update the 
DCD accordingly. 
 
C) Provide a description in the DCD of any actuations or interlocks based on a failure of 
the radiation detector. 

 
 
11.02-23 

The staff asked the applicant in Request for Additional Information (RAI) 186-2009, 
Question 11.02-8 to address inconsistencies in Figure 11.2-1, Sheet 1 of 3.  The 
inconsistencies included design flow rates and design temperatures.  The applicant 
replied to RAI 186-2009 Revision 1, Question 11.02-8, dated March 10, 2009.  In the 
response, the applicant stated, “For item A through G, the Table on Figure 11.2-1, all 
three sheets, indicates design conditions and not operating conditions.  The Table will be 
replaced to show only normal operating conditions in order to address the 
inconsistencies listed above.”   
 
The applicant is requested to provide in the DCD both the design conditions and the 
normal operating conditions.  The design conditions coupled with the normal operating 
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conditions provide insight into the system’s capability to meet the anticipated processing 
requirements of the plant. 

 
 
11.02-24 

The staff asked the applicant in Request for Additional Information (RAI) 186-2009, 
Question 11.02-9, item “B,” to explain why the neutralizing agent measuring tank is not 
included in Table 11.2-3.  The applicant replied to RAI 186-2009 Revision 1, Question 
11.02-9, item "B", dated March 10, 2009.  In the response, the applicant stated, “The 
neutralizing agent measuring tank is part of a vendor purchased package to neutralize 
the chemical drain tank as required.  Therefore this information is not available at this 
time.” 
 
In the absence of specific vendor supplied specifications, the applicant is requested to 
provide in Table 11.2-3 of the DCD, acceptable design parameters for such a tank 
conforming to the topics addressed for the other tanks summarized in Table 11.2-3. 

 
 
11.02-25 

The staff asked the applicant in Request for Additional Information (RAI) 186-2009, 
Question 11.02-9, item “C,” to explain why the waste effluent strainers, detergent drain 
strainers, and the neutralizing agent measuring tank were not discussed in Section 
11.2.2 of the DCD or any of the tables.  The applicant replied to RAI 186-2009 Revision 
1, Question 11.02-9, item “C,” dated March 10, 2009.  In the response, the applicant 
stated, “The strainers are a piping item installed in-line.  Per normal industry practice 
these are stainless steel strainers of a basket-type with 25 micron to 550 micron mesh.  
These components are not discussed individually in the DCD, but do meet the LWMS 
requirements.” 
 
The applicant is requested to include in the DCD the discussion given in the response to 
RAI 186-2009, Question 11.02-9, item “C,” as appropriate. 

 
 
11.02-26 

The staff asked the applicant in Request for Additional Information (RAI) 186-2009, 
Question 11.02-11 to provide a description in the DCD of how the reactor coolant drain 
subsystem meets the SRP criteria that processing equipment should be assumed to be 
unavailable for 2 consecutive days per week.  The applicant replied to RAI 186-2009 
Revision 1, Question 11.02-11, dated March 10, 2009.  In the response, the applicant 
stated, “The Reactor Coolant Drain Subsystem collects waste from the…accumulator 
(ACC) drainage.  The collected liquid waste is stored in the Containment Vessel Reactor 
Coolant Drain Tank (CVDT).”  Additionally, the applicant stated, “If the Reactor Coolant 
Drain Tank subsystem is not available, the tank content can be drained to the 
Containment Vessel Sump to be forwarded to LWMS for processing.  There is no direct 
release from the CVCS system.”  The staff reviewed the response and identified the 
following needed information. 
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A) Provide in Figure 11.2-1 (sheet 3 of 3) indication that the accumulator drains, reactor 
coolant system (RCS) loop drains, permanent cavity seal drain, reactor cavity drain, 
RCS pressurizer relief tank drain, and reactor coolant pump no. 3 seal leakoffs are 
capable of flowing in the direction of the CVDT. 
 
B) Explain and provide in the DCD assurance that the liquid waste management system 
(LWMS) is capable of processing the additional liquid from the CVDT in the event the 
CVDT is unavailable during a period of maximum expected inputs to the LWMS. 

 
 
11.02-27 

The staff asked the applicant in Request for Additional Information (RAI) 186-2009, 
Question 11.02-15 to provide in the DCD additional discussion of the component 
classifications with reference to the three safety classes for radwaste management 
facilities.  The applicant replied to RAI 186-2009 Revision 1, Question 11.02-15, dated 
March 10, 2009.  In the response, the applicant stated, “The Auxiliary Building is 
classified as RW-IIa and is discussed in DCD Revision 1 Section 3.7.2.8.4.  Component 
classifications for the LWMS are presented in DCD Section 3.2, Table 3.2-2, item 15, 
which are consistent with Table 1 of Regulatory Guide (RG) 1.143.” 
 
The staff recognizes that Section 3.2.2.5, “Other Equipment Classes,” states, “The 
codes and standards defined in RG 1.143, Table 1, are applied to equipment Class 6 
components.”  RG 1.143, Regulatory Position 5, “Classification of Radwaste Systems for 
Design Purposes,” states, “Any systems or components in a RW-IIa facility that store, 
process, or handle radioactive waste in excess of the A1 quantities given in Appendix A, 
‘Determination of A1 and A2,’ to 10 CFR Part 71, ‘Packaging and Transportation of 
Radioactive Material,’ are classified as RW-IIa.  These systems or components that 
process radioactive waste in excess of the A2 quantities but less than the A1 quantities 
given in Appendix A to 10 CFR Part 71 are classified as RW-IIb.  All other components 
are classified as RW-IIc.  This classification may be modified for specific radwaste 
components.”   
 
The applicant is requested to provide a discussion of each of the LWMS components 
and the quantities of radioactive waste they process.  Based on this discussion, provide 
in the DCD appropriate classifications (RW-IIa, RW-IIb, or RW-IIc) for the systems or 
components that process radioactive waste. 

 
 


