MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES, LTD.
16-5, KONAN 2-CHOME, MINATO-KU
TOKYO, JAPAN

September 14, 2009

Document Control Desk

U.S. Nuclear Regulatory Commission
Washington, DC 20555-0001 '
Aftention: Mr. Jeffrey A. Ciocco

Docket No. 52-021
MHI Ref: UAP-HF-09446

Subject: MHI’'s Response to US-APWR DCD RAI No. 426-3167 REVISION 1
Reference: 1) “Request for Additional Information 426-3167 Revision 1, SRP Section:

09.03.03 - Equipment and Floor Drainage System, Application Section:
9.3.3,” dated July 30, 2009.

With this letter, Mitsubishi Heavy Industries, Ltd. (“MHI") transmits to the U.S. Nuclear
Regulatory Commission (“NRC") a document entltled “Response to Request for Additional
Iinformation No. 426-3167 Revision 1.”

Enclosed is the response to the RAI contained within Reference 1.

Please contact Dr. C. Keith Paulson, Senior Technical Manager, Mitsubishi Nuclear Energy
Systems, Inc. if the NRC has questlons concerning any aspect of the submlttals His contact
information is below.

Sincerely, . ,
Yoshiki Ogata

General Manager- APWR Promotlng Department
Mitsubishi Heavy Industries, LTD.

Enclosure:
1. Response to Request for Additional Information No. 426-3167 Revision 1

CC: J. A. Ciocco
C. K. Paulson



Contact Information
C. Keith Paulson, Senior Technical Manager
Mitsubishi Nuclear Energy Systems, Inc. ’
300 Oxford Drive, Suite 301
Monroeville, PA 15146 '

E-mail: ck_paulson@mnes-us.com
Telephone: (412) 373-6466
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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

9/14/2009

US-APWR Design Certification
Mitsubishi Heavy Industries
Docket No. 52-021

RAINO.: NO. 426-3167 REVISION 1
SRP SECTION: 09.03.03-Equipment and Floor Drainage System

APPLICATION SECTION: 9.3.3
DATE OF RAI ISSUE: 7/30/2009

QUESTION NO. : RAI 09.03.03-15
Question Open item 01

Upon further review of DCD Section 9.3.3, the staff found that the safety-related ESF equipment
room isolation valves do not have any distinctive representation of being safety-related components
and are only referred to as “isolation valves” (Section 9.3.3.1.1). In Section 9.3.3.2.2, the component
description of the manually-operated valve also did not designate it as a safety-related isolation
valve. -

GDC 2 is applicable to all safety-related portions being capable of withstanding the effects of natural
phenomena. The staff followed SRP 9.3.3, Section |ll to review the applicant’s revision 2 to Figure
9.3.3-1 (submitted on May 14, 2009, in response to Request for Additional Information 299-2036)
-and notes that the safety-related valves and portions (for example: piping, isolation valves) are not
explicitly labeled. Therefore, the staff is unable to determine compliance with GDC 2. Furthermore,
the staff requests clarification on the safety designation of the valve on the transfer line between the
C/V and R/B.

The staff requests that all references to safety-related isolation valves and piping should be clearly
distinguished from non-safety related valves in the DCD Section 9.3.3 and Figure 9.3.3-1. Revise
Figure 9.3.3-1 to clearly define component classification and quality class to distinguish between
safety and non-safety portions of the EFDS.

ANSWER

DCD Subsection 9.3.3.1.1 states that “The equipment and floor drainage systems are not
safety-related and serve no safety-related function except the isolation valves installed in the
drainage piping from engineered safety feature (ESF) equipment rooms.” Accordingly, the valves
DS-VLV-001A/B/C/D are safety classification. Figure 9.3.3-1 will be revised to define component
classification and quality class to distinguish between safety and non-safety portions of the EFDS.

In addition, Figure 9.3.3-1 will incorporate the following changes:

09.03.03-1



- Add another R/B sump and delete the valve numbered DS-VLV-002 with forming the basemat of
R/B rectangularly. .
- Add another R/B non-radioactive sump and delete the valves numbered DS-VLV-100 thorough

102 in the same manner as above.
Safety-related valves of the Liquid Waste Management System for the transfer line between the C/V
and R/B are the part of containment isolation valves which classifications were already described in

the DCD Tier-2 Section 6.2.4. Therefore, classification for these safety valves will not be discussed
" in the DCD Teir-2 Section 9.3.3.

Impact on DCD
- Figure 9.3.3-1 will be replaced with the-attachment 1.

- The proposed change on the statement in Item 25 of Table 3.2-2 per the response to RAI
299-2036 Question 09.03.03-2 will be revised to read: .

““Drain piping valves related to ESF rooms drain isolation BS\VL\-001A-through-DS-\VAV-002;
and-DS-VV-100-through102-DS-VLV-001A through DS-LVL-001D"

Impact on COLA

There is no |mpact on the COLA.
Impact on PRA

There is no impact on the PRA.
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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

9/14/2009

US-APWR Design Certification
Mitsubishi Heavy Industries
Docket No. 52-021

RAINO.: NO. 426-3167 REVISION 1
" SRP SECTION: 09.03.03-Equipment and Floor Drainage System

APPLICATION SECTION: 9.3.3
DATE OF RAI ISSUE: 7_/3‘0I2009

QUESTION NO. : RAI 09.03.03-16
Question Open Item 02

In order to demonstrate compliance with GDC 60, the applicant must show suitable control to avoid
inadvertent transfer of radioactive waste to non-radioactive waste portions of the system. Review of
Figure 9.3.3-1, revision 2, indicated that applicant has added two normally-closed valves to the T/B
sump discharge. With the figure depicting flow through both non-radioactive and radioactive
discharge paths closed off, it is not clear which valve configuration is appropriate for normal
operation. - v

Provide an explanation of the two normally closed valves added to the T/B sump discharge. it is not
clear from the schematic whether normal operation will discharge to the A/B sump (FD) or outside
the building. The staff requests further clarification on the method used to open the valves for proper
configuration in order to avoid cross-contamination.

The applicant is also to discuss whether the connection is inconsistent with the Tier 1 Section
2.7.6.8.1 statement, “The drain systems are designed with no cross-connection between the
radioactive and non-radioactive drainage system to prevent contamination due to possible
backflow.” C

ANSWER

As stated in DCD, Subsection 9.3.3.2.3, the Turbine Building (T/B) sump collects drains from
equipment and floor drainage in the T/B, and non-radioactive sumps in the R/B and the main
steam/feed water piping room. During normal operation, these drains are non-radioactive and are
sent to outside building waste water treatment system for processing. The T/B sump pump is
equipped with a level switch, which automatically starts or stops the pump at preset levels. The
switch also opens the discharge valve to the outside building. When a pre-determined contamination
level is reached, the radiation monitor initiates a signal to automatically shut off the valve to the
outside building, opens the discharge valve to automatically divert the flow to the LWMS via the A/B
floor drain sump, and alarms in the MCR. Both valves are designed to be failed close.
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The current design is not inconsistent with the Tier 1 statement as the T/B sump (at reference
elevation 3' 77) is above the A/B sump (at reference elevation -26’ 4”), thus prevents backflow of
the radioactive liquid to the non-radioactive drainage system.

Impact on'DCD

- Attachment 1 shows the mark-up of the Figure 9.3.3-1 to add automatic valve operators as
indicated in DCD Section 9.3.3.2.3.

- DCD subsection 9.3.3.2.3.D on “Turbine building sump” will be revised as follows to reflect
Figure 9.3.3-1 (sheet 2 of 2) information.

“The T/B drain sump collects drain from all equipment and floor drainage in the T/B and
non-radioactive drain sump. This sump normally discharges to the WWS for treatment. However, if it
should become contaminated, the discharge is automatically diverted to LWMS_via the A/B Sump.
Radiation monitor located in the Turbine building sump, which alarms in the MCR when a _
pre-determined contamination level is reached. Upon receipt of a radiation signal the discharge valve
is automatically shutoff and the waste water of the sump is pumped to the LWMS via the A/B Sump
for treatment, as described discribed in Chapter 11 Section 11.2.”

Impact on COLA

There is no impact on the COLA.

Impact on PRA

There is no impact on the PRA.
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RESPONSE TO REQUEST FOR ADDITIONAL INFORMATION

9/14/2009

US-APWR Design Certification
Mitsubishi Heavy Industries
Docket No. 52-021

RAI NO.: NO. 426-3167 REVISION 1
SRP SECTION: 09.03.03-Equipment and Floor Drainage System

APPLICATION SECTION: 9.3.3
DATE OF RAI ISSUE: "~ 7130/2009

QUESTION NO. : RAI 09.03.03-17
Question Open Item 03

In order to demonstrate compliance with GDC 60, the applicant must show suitable control to avoid
inadvertent transfer or [of] radioactive waste to non-radioactive waste portions of the system. Upon
staff review of Figure 9.3.3-1, revision 2, it appears that liquid effluent has a route for draining into
either radioactive or non-radioactive sump in the same area of the A/B and R/B.

o Figure 9.3.3-1 (Sheet 1 of 2) shows an equipment and floor drain located in the R/B that drains
directly into “R/B Sump” (radioactive). However, Figure 9.3.3-1 (sheet 2 of 2) also shows an
equipment and floor drain located in the R/B that drains directly into the “R/B Non-Radioactive
Sump” (non-radioactive).

o Figure 9.3.3-1 (Sheet 1 of 2) shows an equipment and floor drain located in the A/B that drains
directly into “A/B Sump” (radioactive). However, Figure 9.3.3-1 (sheet 2 of 2) also shows an
equipment and floor drain Iocated in the A/B that drains directly into the “R/B Non-Radioactive
Sump” (non-radloactlve)

The applicant is requested to provide justification for providing floor drains discharging into both
radioactive and non-radioactive sumps in the same building and how radioactive waste is precluded
~ from draining into non-radioactive sump. :

ANSWER

Figure 9.3.3-1 (Sheet 1 of 2) shows the equipment and floor drains located in the radiological
controlled area (RCA), and Figure 9.3.3-1 (Sheet 2 of 2) shows the equipment and floor drains
located in the non-radiological controlled area (NRCA). The radiological and non-radiological
sumps are physically separated by floors and walls, and are located in different areas within the R/B.
The R/B sumps in the RCA are located in the plant north, and the R/B sumps in the NRCA are
located in the plant south side of the reactor building.
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The contents of the RCA sump are directly routed to the Waste Holdup Tanks for processing in the
LWMS. The drainage from the NRCA also does not have a route to discharge directly into
radioactive sumps. The content from the NRCA R/B non-radioactive sump is pumped to the T/B
sump which is equipped with a radiation monitor. From the T/B sump, the fluid can be directed for
treatment in the LWMS if the fluid is detected to be radioactively contaminated to a predetermined
level. Otherwise, the fluid is pumped to non-radioactive waste water treatment for processing
(please also refer to answer to open item 02 of this RAI). A portion of equipment drains of RCA is
also designed to be drained directly into non-radioactive sumps. During normal operation, these
drains are non-radioactive. These drains are from the non-radioactive liquid side of the component
such as the Component Cooling Water System. However there is a possibility that radioactive
liquid flows into non-radioactive system in case of CCW component failure. Such contamination
can be detected by the radiation monitor in the T/B sump and the fluid is routed to the A/B sump for

processing in the LWMS, as discussed above. -

‘Per the above discussion, the design separates radioactive versus non-radioactive drains during
normal operation. The design also provides detection and recycle capability to treat contaminated
fluid in the event of equipment failure.  Also, the RCA sump is directly piped to the LWMS and there
is no inadvertent transfer of radioactive waste to non-radioactive waste portions of the system.
Impact on DCD

Figure 9.3.3-1 (Sheet 1 of 2) and (Sheet 2 of 2) titles will be revised to differential between the
radioactive and non-radioactive sumps. Refer to Attachment 1 for the title revision.

Impact on COLA
There is no impact on the COLA.
Impact on PRA

There is no impact on the PRA.
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9. AUXILIARY SYSTEMS ' ' US-APWR Design Control Document

ATTACHMENT 1
to RAI 426-3167
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A part stated as EC3 is safety—related on this figure.

Figure 9.3.3-1 Equipment and Floor Drain System Flow Schematic Radiological Controlled Area (Sheet'1 of 2)

" Tier2 ' ‘ : 9.3-78 Revision 42



9. AUXILIARY SYSTEMS

US-APWR Design Control Document
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Figure 9.3.3-1 Equipment and Floor Drain System Flow Schematic
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