
Nuclear Operating Company

South Texas Pro/ect Electrc Generating Station P.O Box 28,9 Wadsworth, Texas 77483 /

September 9, 2009
U7-C-STP-NRC-090132

U. S. Nuclear Regulatory Commission
Attention: Document Control Desk
One White Flint North
11555 Rockville Pike
Rockville, MD 20852-2738

South Texas Project
Units 3 and 4

Docket Nos. 52-012 and 52-013
Response to Requests for Additional Information

Attached are responses to NRC staff questions included in Request for Additional Information
(RAI) letter numbers 193, 206, 207, 208, 209, and 300, related to Combined License Application
(COLA) Part 2, Tier 2, Sections 11.3 and 11.5. This submittal completes the response to the
letters listed. Attachments 1 through 6 contain responses to the RAI questions listed below:

11.03-6 11-05-4
11.05-2 11.05-5
11.05-3 11.05-6

When a change to the COLA is indicated, the change will be incorporated into the next routine
revision of the COLA following NRC acceptance of the RAI response.

There are no commitments in this letter.

If you have any questions regarding these responses, please contact me at (361) 972-7136 or
Bill Mookhoek at (361) 972-7274.

STI 32531635
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I declare under penalty of perjury that the foregoing is true and correct.

Executed on '/OI

Scott Head
Manager, Regulatory Affairs
South Texas Project Units 3 & 4

scs
Attachments:

1.
2.
3.
4.
5.
6.

Question
Question
Question
Question
Question
Question

11.03-6
11.05-2
11.05-3
11.05-4
11.05-5
11.05-6
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cc: w/o attachment except*
(paper copy)

Director, Office of New Reactors
U. S. Nuclear Regulatory Commission
One White Flint North
11555 Rockville Pike
Rockville, MD 20852-2738

Regional Administrator, Region IV
U. S. Nuclear Regulatory Commission
611 Ryan Plaza Drive, Suite 400
Arlington, Texas 76011-8064

Kathy C. Perkins, RN, MBA
Assistant Commissioner
Division for Regulatory Services
Texas Department of State Health Services
P. 0. Box 149347
Austin, Texas 78714-9347

Alice Hamilton Rogers, P.E.
Inspection Unit Manager
Texas Department of State Health Services
P. 0. Box 149347
Austin, Texas 78714-9347

(electronic copy)

*George Wunder
*Raj Anand

Loren R. Plisco
U. S. Nuclear Regulatory Commission

Steve Winn
Eddy Daniels
Joseph Kiwak
Nuclear Innovation North America

Jon C. Wood, Esquire
Cox Smith Matthews

J. J. Nesrsta
R. K. Temple
Kevin Pollo
L. D. Blaylock
CPS Energy

C. M. Canady
City of Austin
Electric Utility Department
721 Barton Springs Road
Austin, TX 78704

* Steven P. Frantz, Esquire

A. H. Gutterman, Esquire
Morgan, Lewis & Bockius LLP
1111 Pennsylvania Ave. NW
Washington D.C. 20004

*George F. Wunder
* Raj Anand

Two White Flint North
11545 Rockville Pike
Rockville, MD 20852
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RAI 11.03-6

QUESTION:

STP responses to RAI 02.03.05-8 and RAI 02.03.04-5 indicate changes to the x/Q and D/Q
dispersion factors. These factors are used in calculating the gaseous effluent doses to the MEI
and the gaseous effluent doses for normal gaseous releases. FSAR section 12.2.3.1 states, "Using
site-specific parameters, the average annual liquid releases and the average annual airborne
releases to the environment have been computed and are shown in Tables 12.2-20 through 12.2-
23."

The applicant is requested to address and resolve the following: Since these dispersion factors
have changed as indicated in RAI 02.03.05-8 & RAI 02.03.04-5, have the related gaseous
effluent doses in Tables 12.2-20 through 12.2-23 been re-evaluated?

RESPONSE:

As discussed in the response to RAI 02.03.04-5, Revision I (Letter U7-C-STP-NRC-090082,
dated July 30, 2009), the effects of the revisions to x/Q and D/Q on FSAR Section 12.2.2.1 are
being evaluated and will be provided in a supplemental response by September 25, 2009. As
noted in FSAR Section 12.2.2.1, Table 12.2-20 provides the resulting airborne concentrations,
and as stated in FSAR Section 12.2.2.2, Table 12.2-21 provides the gaseous pathway dose results.
Thus, Tables 12.2-20 and 12.2-21 will be addressed in the supplemental response to RAI
02.03.04-5.

COLA Rev. 2, FSAR Tables 12.2-22 and 12.2-23 address liquid dispersant coefficients;
therefore, the changes to x/Q do not affect these tables.

No COLA change is required as a result of this RAI response.
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RAI 11.05-2

QUESTION:

COLA Part 7: Departures Report, Chapter 3.0, STD DEP 7.1-1, "References to Setpoints and
Allowable Values," states in part that the setpoints for high radiation levels are in accordance
with the Offsite Dose Calculation Manual (ODCM). In Part 2: FSAR Tier 2, Section 11.5.1.2.2,
"Radiation Monitors Required for Plant Operation," (Departure STD DEP 7.1-1) the reference to
Technical Specifications is replaced with reference to the ODCM as a basis for operation limits
(setpoints) for radiation monitors. However, in Section 11.5.3.4, "Setpoints", it is stated that the
trip setpoints are, "based on calculations developed in accordance with controlled plant
procedures." Also, the FSAR Section 11.5 identifies STD DEP 7.1-1 as applying to Table 11.5-1.
In Table 11.5-1, "Process and Effluent Radiation Monitoring Systems," under the column "ACF
Trip" reference is made to, "Based on setpoint calculations" without a specific reference to the
ODCM. Clarify and correct these apparent discrepancies.

RESPONSE:

COLA Part 2 Tier 2 Subsection 11.5.3.4 and Table 11.5-1, and COLA Part 7 Chapter 3.0, STD
DEP 7.1-1 will be changed to clarify that when calculating radiation instrument setpoints, the
Offsite Dose Calculation Manual (ODCM) applies to instruments pertaining to gaseous and
liquid releases included in the scope of the ODCM. Changes to COLA Rev. 2 are shown below
in gray highlighting.

11.5.3.4 Setpoints

The trip setpoints that initiate automatic isolation functions are specified in the plant Tech.i.al
Specifications instrument Setpoint Sumimary Report as indicated in Table 11.5 !.based on
calculations develoned in accordance with controlled nlant nrocedures, or. if nertatininm to
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Table 11.5-1 Process and Effluent Radiation Monitoring Systems
No. of Sample Line or Detector Location Setpoint

Monitored Process Channels Channel Range* ACF Trip Scale

A. Safety-Related Monitors
Main 8teamline tunnel aroa 4

Reactor Building vent 4
exhaust

Control Building air intake 8t

Drywell sump discharge 2

Fuel handling area air vent 4
exhaust

B. Monitors Required for Plant Operation

Main steamline tunnel area 4

Radwaste liquid discharge 1

immediately down stream of
plant mnain steamline isolation
valve
Exhaust duct upstream of exhaust
ventilation isolation valve

Intake duct upstream of intake
ventilation isolation valve

Drain line from LCW & HCW
sumps

Locally above operating floor

Immediately down- stream of plant
main steamline isolation valve
Sample line

-1E--4o4E4-mvh

1E- to 1 mSv/h

1E -2 to 1 mSv/h

1E2 to 1E4 mSv/h

1-ER- to I rmSv/h10-3

to 10-mn y:h mSv/h

1E 2 to 1 E4 mSv/h

10-1 to 104 cpm

InStrument Setpoint

Instrumont Setpent

bffsite Dose

IStummnwStpn

RepoetBased on
setpoint calculation
Instrulmont setpent

RepeFtBased on
setpoint calculation
Instrument Retpont

6tp~ont caict;tio
Offsite Dose
ýCalculation Manual-

Based on setpoint
calculation
Instrument SetPont

Offsitb os7
CQalculation MVan6ual

6 dec. log

4 dec. log

4 dec. log

6 dec. log

4 dec. log

6 dec. log

5 dec. log

ACE - Automatic Control Functiont
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STD DEP 7.1-1, References to Setpoints and Allowable Values

Description

The Technical Specifications (TS) for STP 3 & 4 include the allowable values in
accordance with NUREG-1434, Rev 3. This NUREG provides a detailed discussion on
the specifics regarding the new Allowable Value (AV) single column format that it
adopts. The purpose of this departure is to clarify in the FSAR that wherever the TS are
referenced for setpoints or margins, the correct reference is to the methods for calculating
the setpoints and margins as described in the TS Bases. Setpoints for high radiation levels
o .. iistruin ies •eriI I 'gas- t uod a.i.id •÷Re i•clded in the ... e oftfiý!
Oafsite Dose Calculation Manual are in accordance with the Offsite Dose Calculation
Manual. Also references to the TS are deleted if not necessary or if they need to be
replaced with another proper reference.
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RAI 11.05-3

QUESTION:

In COLA Part 2: FSAR, Subsection 11.5.2.1.5, "Drywell Sumps Discharge Radiation
Monitoring," (departure STD DEP 11.5-1) the departure retains the location of the radiation
monitor as in the control room for display, recording, and annunciation. In other subsections of
11.5 the departure has deleted the specific location of the radiation monitors. Both SRP 11.5 and
RG 1.206 provide guidance that implies the system description should include the location of the
equipment. Provide the location of all radiation monitors to provide sufficient specific
information for the staff to complete the evaluation or justify the deletion of the radiation
monitor location.

RESPONSE:

STD DEP 11.5-1 revised the text to remove the words "in the control room" because the text as
written implied that the monitors are in the control room, which they are not. The locations of the
radiation monitors are provided in Table 11.5-1. The intent of the text was to explain that
indication and annunciation is provided in the control room. Consistent with the other
Subsections in 11.5.2.1, Subsection 11.5.2.1.5 will also be revised to remove those words from
the text. In addition, Table 11.5-1 will be modified to add a footnote to clarify that the radiation
monitors provide indication and annunciation in the control room.

Changes to the COLA are provided below. Changes to the COLA Rev. 2 text are highlighted in
gray shading.

11.5.2.1.5 DryweH Sumps Discharge Radiation Monitoring

This subsystem monitors the radiation level in the liquid waste transferred in the drain line from the
drywell LCW and HCW sumps to the Radwaste System. One monitoring channel is provided in each
sump drain line. Each Mhamiel uses an ionizatien Mhamber whiehdetector is located on the drain line
from the sumpjust downstream from the outboard isolation valve. The output from each 6sigpdetector is
fed to a radiation monitor ii t ..... ,._ ..... ,for display, recording and annunciation.
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Table 11.5-1 Process and Effluent Radiation Monitoring Systems

No. of Sample Line or Detector Setpoint

Monitored Processl Channels Location Channel Range* ACF Trip Scale

* The channel range specified in this table is the equipment measuring or display of the indicated parameter. Refer to Tables 11.5-2

and 11.5-3 for the dynamic detection range of the monitoring channel expressed as concentration in units of megabecquerels per
cubic centimeter, referenced to a specific nuclide. These channel ranges are estimated based on existing plants.

t 4 Channels for each air intake

The alarm§ and Ind_.cAqlqn for these radiation dar r dis~ilaYe4d poca~jy 4anIn the main control room.
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RAI 11.05-4

QUESTION:

In COLA Part 2: FSAR Tier 2, Subsection 11.5.2.2.4, "Plant Stack Discharge Radiation
Monitor," the departure (STD DEP 11.5-1) adds the statement, "These trip outputs are alarmed in
the main control inoperative room." Identify where the "main control inoperative room" is
located or correct text.

RESPONSE:

Part 2 Tier 2 of the COLA will revise the sentence in Subsection 11.5.2.2.4, "Plant Stack
Discharge Radiation Monitoring," to remove the word 'inoperative' to change the phrase from
'main control inoperative room' to 'main control room.' Changes to COLA Rev. 2 are shown in
gray highlighting.

11.5.2.2.4 Plant Stack Discharge Radiation Monitoring

The radiation monitor in"iates-tý*..ps has three trip circuits. fr alarm diatio n two upscale (high-
high, high}, and one low downscale/inoperative radiation from each detector assembly. These trip outputs
are alarmed in the main control ip iroom. Also, the sampled line is monitored for high or low flow
indications and alarming.



QuestionI 1.05-5 U7-C-STP-NRC-090132
Attachment 5

Page 1 of 1

RAI 11.05-5

QUESTION:

COLA Part 2: FSAR Tier 2, Section 11.5.7, Supplement 11.5.7S stated that an NRC approved
Offsite Dose Calculation Manual (ODCM) exist for STP 1 & 2, nuclear power units on the same
site and that the ODCM for STP 3 & 4 would be integrated into the STP 1 & 2 ODCM, taking
into account the appropriate differences between the existing and new units. Provide additional
details on the integration and whether this is to be completed prior to fuel load of STP 3 & 4.

RESPONSE:

See the response to RAI 11.05-1, submitted in letter U7-C-STP-NRC 090125, dated September 3,
2009.
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RAI 11.05-6

OUESTION:

The STP 3 and 4 COLA Revision 2 Departure STD DEP Ti 3.4-1, "Safety-related I&C
Architecture," does not appear to be appropriately applied to Section 11.5. Part 7: Departures
Report, indicates the departure STD DEP T1 3.4-1 can be characterized into five primary
changes. STD DEP TI 3.4-1 is identified in only Subsections 11.5.2.2.6, 11.5.2.2.8, and
11.5.2.2.9 apparently keying off "multiplexed". Provide justification for the application of STD
DEP T1 3.4-1 in only STP 3 and 4 Section 11.5.2.2.6, 11.5.2.2.8, and 11.5.2.2.9 and why STD
DEP 11.5-1 is not sufficient.

RESPONSE:

As noted in the question and cited in COLA Revision 2, STD DEP T1 3.4-1, this departure is
characterized into five primary changes. The first of these changes, in part, eliminates references
to the Essential Multiplexer system (EMS) and the Non-Essential Multiplexer system (NEMS)
and replaces them with separate and independent system level data communication capabilities.
This is the basis for the changes in FSAR Revision 2 to Sections 11.5.2.2.6, 11.5.2.2.8 and
11.5.2.2.9, which deletes the statements whereby the output signal is multiplexed and fed into the
radiation monitor, and replaces it with a statement whereby the output signal is sent to/processed
at the radiation monitor. Therefore, reference to STD DEP T1 3.4-1 for these sections is
appropriate. There are no other subsections in Section 11.5 of the DCD that describe data
communication at a level to which this departure would be required. Thus, FSAR Sections
11.5.2.2.6, 11.5.2.2.8, and 11.5.2.2.9 are the only sections in FSAR Section 11.5 for which STD
DEP TI 3.4-1 is appropriately and correctly applied.

A review of COLA Revision 2 Part 7 description for STD DEP 11.5-1 shows that the changes
cited in STD DEP T1 3.4-1, as described in the paragraph above, are not included in STD DEP
11.5-1, and therefore these changes are outside the scope of STD DEP 11.5-1.

There are no COLA changes required as a result of this response.


