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Q.  For a 100 day outage the licensee chooses to work the first 30 days on outage hours, 
the next 40 days on operating hours then the last 30 days on outage hours.  Is this 100 
day outage schedule appropriate? 
 
A.  By itself, no, this schedule would not comply with the regulations.  Only during the first 60 
days of a unit outage are individuals granted an outage relaxation of the MDO requirements.  To 
work a schedule in which individuals could work outage hours after the initial 60 days of the unit 
outage,  the licensee must ensure that individuals work no more than 48 hours in a 7 day period 
during the first 60 days.  This would allow individuals to receive a 7 day exclusion to work after 
the 60th day on outage hours.  See 10 CFR 26.205(d)(6). 
 
From your question, during the intervening period between the 60th day and the 71st day, 
individuals may work: 

• Normal operating hours that satisfy the Part 26 requirements and guidance 
• Non-covered hours as long as there is a transition back to covered work per endorsed 

guidance 
 
When a site is in an extended outage and passes the first 60 days of its unit outage prior to 
implementing Subpart I, this site is not eligible to use 10 CFR 26.205(d)(6) for that outage.  
 
 
Q.  In 26.4(c) individuals who report to the TSC and EOF are included into Subpart I 
excluding 26.205 thru 26.209.  Since self-declarations are excluded for these workers 
(26.209) why are they included in 26.211 Fatigue Assessment.  The only applicable 
fatigue assessment reasons are for cause and behavioral observation.  
 
A.  Self-declarations are not excluded for these workers.  The provisions for self-declarations 
are included in 10 CFR 26.211.  Although 10 CFR 26.209 is titled as self-declarations, it 
includes provisions for self-declarations only during waivers and is appropriate to be excluded, 
as waivers are also excluded for individuals who report to the TSC and EOF. 
 
 
Q.  What are the training requirements for a person who performs a fatigue assessment?  
The rule says only that the person performing the assessment must be trained under 
26.209 and 26.23 are allowed to perform fatigue assessments.  Neither of these describes 
fatigue assessment specific training requirements.  
 
A.  Correct, there are no additional rule based training requirements for the individuals 
performing fatigue-assessment.   
 
 
Q.  SOC page 17144 says "The NRC expects that in many cases transient workers would 
have days off between outages as they travel between nuclear power plant sites"  Does 
this mean to imply that travel between sites can be considered to be restful or that during 
these travel days there is expected to be an opportunity for restorative rest. 
 
A.  The interpretation of travel in the question is taken out of context to the meaning of the 
Statements of Consideration.  This passage was not meant to imply that travel is or is not 
fatiguing but that the time between outages is thought to be sufficient to allow the individual 
ample time for restorative rest in support of managing fatigue. 
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Q.  Discuss 24 hr reportable events in 26.719.    
 
A.  A 24 hour report is required when any licensed person, FFD program person, or supervisor 
perform a significant violation of the licensee FFD policy or perform any intentional act that casts 
doubt on the integrity of the FFD program.  An example of a significant violation is a conflict of 
interest when performing a fatigue assessment. 
 
 
Q.  Non-outage shift cycles can be any length between 1 and 6 weeks.  By rule outage 
shift cycles are 15 days for MDO calcs.  Can an outage shift cycle be planned to be 
shorter than 15 days as long as the appropriate MDO is maintained? 
 
A.  The 15 day period described in 10 CFR 26.205(d)(4) is not a shift cycle.  The 15 days are a 
period in which the individual must have the required number of days off.  Therefore, yes a shift 
cycle may be shorter than 15 days as long as the appropriate MDO are maintained.  Likewise, 
the 7-day period required for individuals specified in 10 CFR 26.4(a)(4) is not a required shift 
cycle but an MDO requirement. 
 
 
Q.  Is the NRC considering a communication process when an inspection finding or a 
FAQ significantly impacts the way the industry has implemented a fatigue management 
rule requirement?  Changing individual schedules at the last moment is not a good 
practice, for example the recent fuel handling discussions. 
 
A.  Any substantive questions that we are asked or issues based on inspection findings can be 
made public by first placing the question and its response in public ADAMS, then posting to the 
FFD FAQ webpage.    

 
 

Q.  Thoughts on “professional time,” the time spent working above and beyond a 40 hour 
week, which has typically been expected of supervisors and managers.  For example 
shift managers attending management meetings, was the intent of the rule to end or 
curtail professional development? 
 
A.  Professional time has been considered in the development of the rule and is not 
discouraged.  For instance, after-hours study time that is not required by the licensee has been 
excluded from the calculation of work-hours.  Also, the work hour requirements allow individuals 
to work well beyond 40 hours per week.  An individual might routinely work up to 54 hours a 
week under a number of different shift schedules, remembering that the minimum day off and 
break requirements also need to be attained.   
 
 
Q.  What is the NRC interpretation of support activities like scaffold, crane ops, insulation 
R&R, non-engineered coatings relative to if they would agree they are not covered 
functions? 
 
A.  Erecting scaffolding is not a covered duty.  Crane operations will often be a covered duty, 
but may not be.  Insulation repair or restoration may be a covered duty if performed on a safety-
significant SSC.  Non-engineering coatings are a maintenance function and can be considered 
to be covered work, again when performed on a safety-significant SSC. 
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Q.  For contractors arriving at a single site utility, what are the specific requirements for 
identifying past work history, documenting past work history or any other regulatory 
required evidence of work history?   
 
A.  Licensees must make reasonable efforts to verify that individuals performing covered work 
are fit for duty.  Before an individual starts performing covered work the licensee should inquire 
of the individual if they have had the appropriate number of days off in the preceding seven-day 
period.   
 
Licensee employees and contractor/vendor personnel may go from an outage at one site to an 
outage at another site.  When a licensee employee or contractor/vendor performs covered work 
for a licensee during two or more unit outages or security system outages (or a combination 
thereof), and the interval(s) between successive outages is less than 9 days, the receiving 
licensee should determine that the individual has had a 34-hour break period within the 9 days 
that precede the day on which the individual begins working for the receiving licensee.  In 
addition, when the individual begins work for the receiving licensee, the licensee should ensure 
that individual’s hours worked did not and will not exceed the following limits:  

 
1.  16 work hours in any 24-hour period  
2.  26 work hours in any 48-hour period  
3.  72 work hours in any 7-day period 

 
See the implementation guidance contained in Section 7.3 of NEI 06-11, Revision 1 as 
endorsed by RG 5.73. 
 
 
Q.  For turnovers which must be conducted on station inside an RCA where dress out is 
required prior to proceeding to the turnover location, the Reg Guide requires the clock to 
start at dress out which seems to then require turnovers to occur on the clock.  This all 
but eliminates the ability to work a 6x12 outage work schedule.  What was the NRC logic 
behind removing the dress out from turnover and is there a potential for this to be re-
visited? 
 
A.  The definition of turnover is very clearly described in 10 CFR 26.205(b)(1).  Turnover does 
not include time necessary to prepare for specific job requirements, such as dressing out.  
Preparing for a job is work performed for the licensee and is counted against the work hour 
controls.  
 
As described in RG 5.73.  Licensees may exclude shift turnover from the calculation of an 
individual’s work hours.  Shift turnover includes only those activities that are necessary to safely 
transfer information and responsibilities between two or more individuals between shifts.  Shift 
turnover activities may include, but are not limited to, discussions of the status of plant 
equipment, and the status of ongoing activities, such as extended tests of safety systems and 
components.  Turnover for supervisors may be more extensive than for workers and will 
therefore may be longer.  
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Q.  What would the NRC consider to be excessive time excluded from working hours for 
turnover?  
 
A.  Anything longer than 30 minutes would be considered excessive.   
 
 
Q.  Please define the term “qualification” as it applies to an assessor.  In other words, 
what in the eyes of the NRC constitutes qualification?   
 
A.  Simply stated, there are no additional training requirements for a fatigue assessor other than 
the required general training.  The supervisor performing the fatigue assessment shall be 
qualified to direct the work to be performed by the individual.  If there is no supervisor on site 
who is qualified to direct the work, the assessment may be performed by a  supervisor who is 
qualified to provide oversight of the work to be performed by the individual. 
 
 
Q.  In the final RG, it is implicit, (but not stated) that on a multi – unit site, with one unit in 
an outage, the only individuals working under on-line work hour controls would be the 
licensed operators assigned to the operating unit.  All field operators would be under 
outage work hour controls, regardless of which unit they are working in.  I would like to 
confirm this was the intent, since the utilities are seemed to be aligned on this, and we 
are planning our implementation to allow this.  
 
A.  The questioner is not entirely correct; certainly the operations individuals called out in RG 
5.73 are to remain on operating hours.  Any others who do not work on outage activities are 
required to work on operating hours.  Only those who work on outage activities, including field 
operators, are eligible for outage hours. 
 
 
Q.  On a multi unit site, an outage licensed operator is requested to assist the on-line 
unit, (who has the minimum staffing), with a surveillance test.  The outage operator 
would be augmenting the on-line control room staff and be performing control board 
manipulations.  This appears to be acceptable, and validation is requested. 
 
A.  Correct, this is acceptable. 
 
 
Q.  Non-intrusive NDE is not considered covered work…help us understand NRC 
definition of non-intrusive 
 
A.  Predictive maintenance activities that do not result in a change of condition or state of a 
structure, system, or component (SSC) that a risk-informed evaluation process has shown to be 
significant to public health and safety may be excluded from covered maintenance activities.  
Examples of activities that may be excluded if they do not change the state or condition of these 
SSCs include, but are not limited to, nondestructive examination (NDE), such as thermography, 
vibration analysis, and data collection and analysis. 
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Q.  I’d like to see some discussion of details surrounding waivers and fatigue 
assessments.  There seems to be some question as to whether the face-to-face 
assessment required before issuing a waiver is the same thing as the fatigue assessment 
that is required for cause/post-incident. 
 
A.  A fatigue assessment is performed for cause, after a self-declaration, post-event, and as 
follow-up.  These are generally after the fact and the assessment should be designed to 
address the circumstance for which the assessment is needed.  An assessment required to 
grant a waiver is predictive.  The allowance to perform a predictive fatigue assessment 
acknowledges there are individual differences regarding the onset of fatigue.  It is also 
acknowledged that once onset, the same performance degradations will be seen in all 
individuals.  Therefore a predictive assessment should not simply try to understand if the person 
is currently fatigued (as a for cause assessment might) but that the person will not become 
fatigued over the work period in question. 
 
 
Q.  We have a work group from the energy delivery part of the company that performs 
some work in our switchyard.  They have unescorted access to the plant, but they only 
work here occasionally when needed.  The rest of the time, they work out on the 
distribution system.  If we consider them “covered workers” only when they are here, we 
would look back 9 days before they report to work.  Then it might be several weeks 
before they’re back again.  If we take them in and out of covered worker status each time 
they work at the plant, would this be viewed as circumventing the MDO requirements?   
 
Additionally, if we have to work someone overtime that would result in some future 
violation if they continue to work their same schedule, we would consider removing them 
from covered worker status and restricting their work activities rather than giving them 
paid time off.  For example, if we had to hold an 8 hour shift worker over for an extra 
shift, they would only get 8 hours off before their next scheduled shift.  If we removed 
them from covered worker status until after they had two days off and then returned 
them to covered worker status, would that be considered compliant with the rule? 
 
A.  An individuals may work on safety-significant and non-safety-significant work in the same 
day, week or shift cycle.  If the switchyard is a safety-significant SSC and the individual is 
badged to enter any of the licensee protected areas, he/she is considered to be a covered 
worker.  When an individual is in covered status for any part of the shift cycle they are a covered 
worker for all proceeding time in that shift cycle.  Refer to 10 CFR 26.205(b)(3) 
 
After performing covered work it is permissible to be taken off of covered work for the remainder 
of a cycle and not be subject to work hour controls.  If an individual is taken off of covered work 
and is also taken off of work hour controls then returning the individual to covered work would  
require a transition to covered work as described in NEI 06-11, Rev 1 as endorsed by RG 5.73. 
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Travel time  
 
1. Travel time that is required by the licensee is work performed for the licensee.  This time 

should be counted as work hours.  Travel is a non-covered duty and the time spent 
traveling should be included in the calculation of work hours (e.g., for determining the 
applicability of work hour controls and waiver requirements) as would any other non-
covered duty.   

a. Travel during a regularly scheduled work period is counted as would any other 
activity performed during that work period. 

b. Travel that starts during a work period and continues past the normal end of the 
work period is counted as an extension of the work period during which the travel 
was initiated.  

c. Travel that is started prior to a work period and continues into the normal start of 
the work period is counted as an extension of the work period. 
 

2. Licensees shall ensure that individuals have, at a minimum a 10-hour break between 
successive work periods.  For travel that starts after the normally scheduled work period, 
the licensee should allow for the time spent traveling plus the required 10 hour break 
before the start of the next work period. 

 
3. When the inclusion of time spent traveling results in a violation of any work hour control 

the travel time can be considered to be non-covered duties and a transition back to 
covered work will be appropriate to manage fatigue.  Guidance can be found in NEI 06-
11, Revision 1, Section 7.3 "Transitioning Onto A Shift Or Between Covered Groups Or 
Into A Covered Group." 
 

4. Travel time that occurs outside of a normally scheduled work period may be considered 
incidental duties performed off-site.  Specifically, a nominal 30 or fewer minutes of travel 
time need not be included in the calculation of work hours.   

a. When travel time exceeds a nominal 30 minutes, all time spent traveling should 
be counted as work hours 

b. Travel before the 10 hour break should be counted as part of the previous work 
period 

c. Travel after the 10 hour break should be counted as part of the subsequent work 
period 

 
5. Travel that occurs between 10-hr breaks and on a day when no other work period begins 

should be considered to be its own work period when calculating the minimum day off 
requirement. 

 
6. For travel that includes voluntary stopovers or diversions (e.g., leisure travel) the 

licensee should include, in the calculation of travel time, only the typical amount of time it 
would take to travel from the point of origin to the destination as if there were no 
stopovers or diversions. 
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Note: The information herein is provided as a public service and solely for informational purposes and is not, nor should be 
deemed as, an official NRC position, opinion or guidance, or "a written interpretation by the General Counsel" under 10 CFR 
26.7, on any matter to which the information may relate.  The opinions, representations, positions, interpretations, guidance or 
recommendations which may be expressed by the NRC technical staff responding to your inquiry are solely the NRC technical 
staff's and do not necessarily represent the same for the NRC.  Accordingly, the fact that the information was obtained through 
the NRC technical staff will not have a precedential effect in any legal or regulatory proceeding. 
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