" American Association for Nuclear Cardiology, Inc.
/" Professionals Dedicated to Diagnostic Accuracy

August 17, 2009

Mr. James Caldwell

U.S. NRC, Region III

2443 Warrenville Rd., Ste. 210
Lisle, IL 60532-4352

Dear Mr. Caldwell,

In November, 2008, we notified you of a physician training program which
provided content that was not appropriate for a physician’s T&E
requirements. In the interim, we estimate several hundred physicians have
taken this questionable program.

Some agencies have taken the correct action when evaluating the program
content; however, some have not exercised their responsibility to evaluate
T&E content. We now provide you with a recent letter from the NRC
(attached) that does address this issue. Please see Page 2 of that letter where
we have “boxed” that reference.

If your agency is not investigating the purported “CONTENT” of programs
and only looking at the potentially fraudulent “Attestation”, you should be
concerned. We recommend that not only new applicants be carefully
examined, but that a sample of past approvals may reveal the necessity of
investigating past approvals.

If you need clarification or assistance, please feel free to contact me.

Sincerely,
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Charles H. Rose, MA, MSPH, D(ABSNM)

Executive Director
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UNITED STATES
NUCLEAR REGULATORY COMMISSION
WASHINGTON, D.C. 20555-0001

July 28, 2009

5660 Airport Boulevard, Suite 101
Boulder, CO 80301

SUBJECT: RESPONSE TO LETTER DATED JUNE 25, 2009
Dear NS

| am responding to your June 23, 2009, letter addressed to Ms. Cindy Flannery, in which you
describe proposals to change your program to incorporate several new options into your
existing # training programs tailored for physicians
seeking to become authorized users (AUs) and/or radiation safety officers (RSOs). You state
further that each of these proposals is based on actual programs currently provided by other
organizations. In addition, you provide different examples of classroom and laboratory training
programs and ask whether the U.S. Nuclear Regulatory Commission (NRC) would accept these
programs for the purpose of satisfying the training and experience (T&E) requirements specified
in 10 CFR Part 35 for AUs. You also express your concern about how NRC becomes aware of
training programs that do not meet NRC's standards if an attestation statement is provided and
ask what actions NRC would take in the event of fraudulent attestations.

The NRC does not review or evaluate the training programs themselves, nor does NRC approve
or accept the programs for purpcses of the T&E requirements in 10 CFR Part 35. Rather, itis
the documentation of T&E for each individual seeking to become an authorized individual (e.g.,
AU. RSO) under the alternate pathway that is reviewed to determine whether the individual
meets the applicable T&E requirements in 10 CFR Part 35. If the T&E documentation
demonstrates that the individual does meet the applicable T&E requirements, NRC approves
the individual as an authorized individual, but does not approve the training program. As such,
responses to your examples will be addressed by whether NRC would approve a proposed AU
based on the documented amount of classroom and laboratory training that you provided in
your examples, rather than by whether NRC would approve that training program.

In item 1A of your letter, you ask if NRC would accept an 80-hour training program that provides
a certificate for 100 hours that includes take-home material. but no time tracking of that material.
The NRC does not have any T&E regulations that require a minimum of 100 hours of classroom
and laboratory training. However, if a course offers additional take-home material, a physician
seeking to become an AU under the alternate pathway may apply that additional training toward
the minimum number of hours of classroom and laboratory training requirement if the material
relates to the topics identified in the applicable sections of 10 CFR Part 35. Since training
program directors would only be able to provide estimates, rather than exact figures, on the
number of hours expected for completion of additional take-home training; NRC expects that the
actual time that a proposed AU spends on the training, rather than the estimated number of
hours to complete training, would apply to required hours of classroom and laboratory training.
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The documentation of the complete T&E is carefully reviewed on a case-by-case basis by NRC
Regional license review staff, at the time that the licensee submits an application or amendment
request, to ensure that the AU satisfies the specific clock hour requirements.

In item 1B of your letter, you ask if NRC would accept a 100-hour program taken again to meet
a.200-hour classroom and laboratory requirement. The NRC would not approve an applicant's
proposed AU who has taken a™ 00-hour program twice to meet a 200 hour classroom and

laboratory requirement.

=
In item 1C of your letter, you ask if NRC would accept an 80-hour program where a significant
portion of the curriculum is not applicable to the content specified by 10 CFR Part 35. Since the
NRC does not approve training programs designed to meet the T&E requirements in 10 CFR
Part 35, it is acceptable for training courses to spend some of the course time on topics other
than those related to radiation safety and safe handling of byproduct material. However, a
physician seeking to become an AU under the alternate pathway must provide evidence 10 the
NRC that he or she has met the applicable T&E requirements by submitting information about
the location, date and the number of hours of training for each of the topics listed under the
classroom and laboratory training. In your example, if a proposed AU attends an 80-hour
course that spends time on subject matter that is not related to radiation safety and safe
handling of byproduct material, then the proposed AU would receive credit only for that portion
of the 80-hour course that is directed at subject matter required by the T&E requirements. The
documentation of the complete T&E is carefully reviewed on a case-by-case basis by NRC
Regional license review staff to ensure that the AU satisfies the specific clock hour requirements
with subject matter that relates to the topics identified in the applicable sections of 10 CFR Part
35.

Iri item 1D of your letter, you ask if NRC would accept an “on-line” program that attests that
80/100 hours may be completed in one to three days “on-line.” NRC would not approve an
applicant’'s proposed AU who documents that an 80 hour course, on-line or otherwise, was
taken in one to three days.

in item 2 of your letter, you ask how NRC would recognize whether a program is inadequate or
“potentially fraudulent” if NRC receives a signed preceptor attestation. Aithough the NRC relies
on preceptor statements to determine if an individual has satisfactorily completed the T&E
requirements and is competent to function independently as an AU, the NRC still performs a
careful review of the documentation of T&E that the applicant is required to submit before listing
an individual on a license as an AU. The NRC license reviewer may take additional measures
or request additional information from the applicant if the license reviewer believes that the
documentation of T&E originally submitted is inadequate (e.g., contacting the vendor providing
the training, contacting the preceptor, or requesting a course syllabus).

In item 3 of your letter, you ask what action NRC would take if the NRC identified a fraudulent
attestation. NRC regulations in 10 CFR 30.9(a) require, in part, that information provided to the
Commission by a licensee or applicant for a license shall be complete and accurate in all
material respects. It is the licensee's and applicant’s responsibility to ensure the completeness
and accuracy of all information it provides to the NRC. The licensee is also responsible for the
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acts and omissions of its employees and therefore, should take reasonable steps to verify that
the proposed AU actually received the T&E claimed before submitting the license amendment
or application to the NRC.

Licensees and applicants for a license should consider contacting preceptors as well as training
program directors and continuing medical education providers to verify that the T&E submitted
by proposed AUs and proposed RSOs is accurate and commensurate with the T&E required by
the applicable sections of 10 CFR Part 35.

Your question in item 3 of your letter regarding actions NRC would take if NRC identified a
fraudulent attestation is addressed in Information Notice (IN) 2007-38 “Ensuring Complete and
Accurate Information in the Documentation of Training and Experience for individuals Seeking
Approval as Medical Authorized Users” ( http;waw.nrc,qowreadinq—rmidoc-coliect:’ons.’qen-
comm/info-notices/2007/index.html). This IN provides several cases in which licensees have
submitted inaccurate information and describes the actions taken by the NRC against these
licensees and applicants. NRC's position on this issue is stated in IN 2007-38 as follows:

Whether or not a licensee is aware of the incompleteness or inaccuracy of the
information it submits to the NRC, a violation of 10 CFR 30.9, “Completeness and
accuracy of information, " occurs when inaccurate or incomplete information is submitted
because licensees are responsible for the completeness and accuracy of the information
they submit to the NRC. In addition, if the licensee willfully submits inaccurate or
incomplete information to the NRC, or if inaccurate or incomplete information submitted
to the NRC is determined to have been willfully supplied to the licensee by an employee,
contractor, consultant, supplier, or subcontractor of the licensee, the licensee’s violation
of 10 CFR 30.9 may also be considered wiliful as the licensee is responsible for the
conduct of its agents. Such violations will result in the consideration of escalated
enforcement action against the licensee, including possible civil penalties. In addition,
individuals who deliberately provide materially incomplete or inaccurate information to
licensees or applicants for a license in connection with a submission to the NRC may be
subject to NRC enforcement action under 10 CFR 30.10 and to criminal prosecution.

For further information or for questions, please contact Ms. Cindy Flannery, Team Leader of the
Division of Materials Safety and State Agreements’ Medical Radiation Safety Team at
(301) 415-0223, or via e-mail at cindy.flannery@nrc.qov.

Christian Einberg, C
Radioactive Materials Safety Branch
Division of Materials Safety and State Agreements
Office of Federal and State Materials
and Environmental Management Programs




