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August 18, 2009
U7-C-STP-NRC-090108

U. S. Nuclear Regulatory Commission
Attention: Document Control Desk
One White Flint North

11555 Rockville Pike ‘

Rockville MD 20852-2738

South Texas Project
Units 3 and 4
Docket Nos. 52-012 and 52-013
Response to Request for Additional Information

Attached are responses to NRC staff questions included in Request for Additional Information
(RAI) letter number 161 related to Combined License Application (COLA) Part 2, Tier 2
Chapter 19. The attachments contain the responses to the RAI questions listed below:

19-19 19-20 19-21

When a change to the COLA is indicated, the change will be incorporated into the next routine
revision of the COLA following NRC acceptance of the RAI response.

There are no new commitments in this letter. Commitment COM 19Q-1 is deleted as part of the
Response to RAI question 19-20.

If you have any questions regarding these RAI responses, please contact me at (361) 972-7206,
or Bill Mookhoek at (361) 972-7274. ‘
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I declare under penalty of perjury that the foregoing is true and correct.

— 5344/% IR Sr T

Mark McBurnett
Vice President, Oversight and Regulatory Affairs
South Texas Project Units 3 & 4

dws

Attachments:
1.  Question 19-19

2. Question 19-20
3. Question 19-21



cc: w/o attachment except*
(paper copy)

Director, Office of New Reactors

U. S. Nuclear Regulatory Commission
One White Flint North

11555 Rockville Pike

Rockville, MD 20852-2738

Regional Administrator, Region IV

U. S. Nuclear Regulatory Commission
611 Ryan Plaza Drive, Suite 400
Arlington, Texas 76011-8064

Kathy C. Perkins, RN, MBA

Assistant Commissioner

Division for Regulatory Services

Texas Department of State Health Services
P. O. Box 149347

Austin, Texas 78714-9347

Alice Hamilton Rogers, P.E.

Inspection Unit Manager

Texas Department of State Health Services
P. O. Box 149347 ‘
Austin, Texas 78714-9347

C. M. Canady

City of Austin

Electric Utility Department
721 Barton Springs Road
Austin, TX 78704

*Steven P. Frantz, Esquire

A. H. Gutterman, Esquire
Morgan, Lewis & Bockius LLP
1111 Pennsylvania Ave. NW
Washington D.C. 20004

*George F. Wunder
*Michael Eudy

Two White Flint North
11545 Rockville Pike
Rockville, MD 20852

U7-C-STP-NRC-090108
Page 3 of 3

(electronic copy)

*George Wunder

*Michael Eudy

Loren R. Plisco

U. S. Nuclear Regulatory Commission

Steve Winn

Eddy Daniels

Joseph Kiwak

Nuclear Innovation North America

Jon C. Wood, Esquire
Cox Smith Matthews

J.J. Nesrsta
R. K. Temple
Kevin Pollo

L. D. Blaylock
CPS Energy
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QUESTION 19-19:

In Section 19.2, Table 19.2-2 of the STP FSAR, Rev. 2, “PRA Assessment of STP COLA
Departures from ABWR DCD”, Departure STP DEP 9.2-5 (Reactor Service Water [RSW]
system), it is stated that only the portion of the RSW in the CB was described in the ABWR
DCD, remaining portion is not contained in the ABWR DCD. STP provided the plant specific
description of RSW in FSAR Section 9.2.15. The potential impact of this departure on PRA was
stated in 19.3 (Internal Event), 19.4 (External Event and Shutdown Risk), 19.11 (Human
Action), 19Q (Shutdown Risk) and 19R (Probabilistic Flooding Analysis). However, there was
no discussion of the potential impact of this system on the fire risk in Section 19M. Please
explain if this system is included in the fire risk assessment, and if so, please discuss their impact
on the fire risk.

RESPONSE

Appendix 19M of the DCD included analysis of the “intake structure” associated with the reactor
service water (RSW) system. As described in Section 19M.2:

(1) A safety-related building grouping consisting of the reactor building except primary
containment, control building except the control room complex, and the intake structure.
This grouping contains all of the equipment required for safe shutdown except that within
primary containment and the control room complex. The buildings are subdivided by
three hour rated fire barriers into fire areas corresponding to the safety divisions. Each
division is considered as a unit, although each division encompasses several fire areas in
three buildings. For these groupings, it is conservatively assumed that a fire at any
location in a divisional fire area results in the immediate loss of function of the division.
This precludes having to calculate the rate of spread and possible magnitude of a fire
within a fire area. The requirement that the fire containment system be capable of
confining any fire within the fire area of origin is documented in Subsection 9.5.1.

In Section 19M.4.1.6, the intake structure is identified as a “significant fire area.” Other Sections
of Appendix 19M describe the screening process used as part of the EPRI FIVE evaluation.

Tier 1 Chapter 2.11.9, Reactor Service Water System, lists the Interface Requirements for the
RSW system, and item (2) describes the fire barrier requirements, which include inter-divisional
boundaries (including walls, floors, doors and penetrations) that have a three-hour fire rating.
These requirements are unchanged in the STP 3 & 4 COLA.

These sections and other sections of 19M relating to the detailed fire assessment of the RSW
pump house, or “intake structure,” are incorporated by reference in the STP 3 & 4 COLA. The

system is included in the fire risk assessment, and the impact has been evaluated in the DCD.

No COLA revision is required as a result of this RAI response.
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QUESTION 19-20:

In accordance with 10CFR Part 52, a COL application is required to contain a description of the
plant-specific PRA and its results. In addition, if the COL application references a design
certification, then the plant-specific PRA information should be updated to account for site-
specific design information and any design changes or departures. The staff reviewed the
shutdown hurricane risk discussion outlined in Section 19.Q.6 of the STP FSAR. The Abnormal
Procedure for STP Units 1 & 2 which covers hurricanes, requires a plant shutdown prior to the
arrival on site of hurricane winds in excess of 73 miles per hour. The applicant stated that the
tornado analysis provided in the reference ABWR DCD would bound the hurricane analysis with
respect to high winds. There is no site-specific analysis to support this assumption. The staff is
requesting the applicant to provide the following information, as applicable, associated with the
site-specific high winds shutdown risk assessment that considers the shared fire water system:

High Winds Shutdown CDF and LERF.

Top 100 cutsets for CDF and LERF.

Description of the significant core damage sequences and large release sequences.
Risk-importance measures Fussel-Vessel (FV) and Risk Achievement Worth (RAW) for
component basic events.

Risk-importance measures (FV and RAW) for HEPs (human error probabilities).
Risk-importance measures (FV and RAW) for CCFs (common cause failures).

List of SSCs that were identified as risk significant for input into the RAP program.
Description of the methodology used to identify risk significant SSCs for input into the
RAP program.
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RESPONSE

The STP 3 & 4 site is within the high wind parameters defined in the Design Control Document
(DCD) as described in COLA Table 2.0-2. High winds and tornados were evaluated in the DCD
in Chapter 19.4.2 and with the conclusion stated below:

Evaluation of these event trees on the conservative bases listed above yields an expected
total core damage frequency due to tornado-initiated events of 1.1E-08 per year. This is
quite small compared to the internal events result and the core damage frequency goal.
Since tornado-induced events are predicted to be such small contributors to core damage
frequency, this high level evaluation is judged to be sufficient and a more detailed
analysis is not warranted.

Chapter 19B.2.44, 103: Design for Probable Maximum Precipitation further discusses tornados
and high winds as follows:

Since the ABWR is designed in‘accordance with GDC 2 for the most severe expected
environment conditions, including flooding, tornado, hurricane etc., and meets the intent
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of SRP Section 2.4.2, Revision 3; SRP Section 2.4.3, Revision 3; and GL 89-22 with
respect to plant design, this issue is resolved for the ABWR design.

In DCD Chapter 19.9.30, PRA Update, the requirements for the site PRA includes the following |
statement:

In addition, site characteristics such as river flooding, wind loadings, etc., will be
compared to those assumed in the design PRA to ensure it is bounding. If the existing
PRA is not bounding for site characteristics, then a risk based evaluation should be
performed.

The site-specific PRA required by 10CFR50.71(h) is required to evaluate all external events and
all modes of operation and comiplete the evaluation and analysis by fuel load using codes and
standards endorsed by the NRC at least one year prior to fuel load. This evaluation will include
the effects of high winds and hurricanes during shutdown modes.

Because the STP 3 & 4 site is within the site parameters defined in the DCD, and high winds
were reviewed as part of the DCD approval, the paragraphs addressing Hurricane Risk will be
removed from FSAR Appendix 19Q.6, Flooding and Fire Protection, and the assomated FSAR
commitment (COM 19Q-1) will be deleted, as shown below:
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QUESTION 19-21:

In accordance with 10CFR Part 52, a COL applicant is required to contain a description of the
plant-specific PRA and its results. In addition, if the COL application references a design
certification then the plant-specific PRA information should use the PRA information for the
design certification and be updated to account for site-specific design information. The staff
reviewed the internal and external shutdown flood risk discussion in Section 19.Q.6 of the STP
FSAR. The applicant stated that the risk during shutdown from internal and external floods is
very small. Although site specific internal and external full power flooding sequences were
evaluated in Section 19.R of the STP FSAR, there is no risk analysis or estimation of the site-
specific shutdown frequency of internal and external floods. The staff is requesting the applicant
to provide the following information, as applicable, associated with the site-specific shutdown
risk assessment of internal and external flooding events:

Total CDF and LRF.

Top 100 cutsets for CDF and LRF.

Desciption of the significant core damage sequences and large release sequences.
Risk-importance measures including Fussel-Vessel (FV) and Risk Achievement Worth
(RAW) for component basic events.

Risk-importnace measures (FV and RAW) for HEPs (Human Error Probabilities).
Risk-importance measures (FV and RAW) for CCFs (Common Cause Failures)

List of SSCs that were identified as risk significant SSCs for input into the RAP program.
Description of the methodology used to identify risk significant SSCs for input into the
RAP program.
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RESPONSE

Internal flooding during shutdown was evaluated in the Design Control Document (DCD) in
Appendix 19Q.6, Flooding, with procedural controls identified as a necessary barrier to prevent
and minimize the effects of flooding, and incorporated by reference in FSAR Appendix 19Q.
Additional design requirements identified for the RSW pump rooms in FSAR Section 19Q.6
ensure that the internal flooding assessment, including the procedural controls, performed in the
DCD for shutdown conditions remains bounding for STP 3 & 4. Because the internal flooding
analysis in the DCD remains bounding, STP does not need to provide site-specific information
related to the risk analysis of internal floods per Regulatory Guide 1.206 Section C.II1.I.19.

The external flooding analysis described in Appendix 19R of the STP 3 & 4 COLA was
performed on an annual frequency basis and, as such, is independent of plant operating mode.
The response to Request for Additional Information question 19.01-10 includes a summary of
the results of the external flooding assessment performed for the main cooling reservoir breach
design basis flooding event.

No COLA revision is required as a result of this RAI response.



