Ronald B. Clary
General Monager
New Nuclear Deployment

CsSCEXG.

A SCANA COMPANY August 6, 2009
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U.S. Nuclear Regulatory Commission
Document Control Desk
Washington, DC 20555

ATTN: Document Control Desk

Subject: Virgil C. Summer Nuclear Station (VCSNS) Units 2 and 3 Combined
License Application (COLA) - Docket Numbers 52-027 and 52-028
Response to NRC Request for Additional Information (RAI) Letter No.
057.

Reference: Letter from Tanya Simms (NRC) to Alfred M. Paglia (SCE&G),
Request for Additional Information Letter No. 057 Related to SRP
Section 9.2.4 for the Virgil C. Summer Nuclear Station Units 2 and 3
Combined License Application, dated July 9, 2009.

The enclosure to this letter provides the South Carolina Electric & Gas Company
(SCE&G) response to the RAI items included in the above referenced letter. The
enclosure also identifies any associated changes that will be incorporated in a future
revision of the VCSNS Units 2 and 3 COLA.

Should you have any questions, please contact Mr. Al Paglia by telephone at (803) 345-
4191, or by email at apaglia@scana.com.

| declare under penalty of perjury that the foregoing is true and correct.

% b
Executed on this _é__ day of A“—‘V"x , 2009.
Sincerely,

ptd 0

Ronald B. Clary
General Manager
New Nuclear Deployment
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NRC RAI Letter No. 057 Dated July 9, 2009

SRP Section: 9.2.4 — Potable and Sanitary Water Systems
QUESTION from Balance of Plant Branch 1 (SBPA)

NRC RAI Number: 09.02.04-2

The applicant provided a response to RAIl 9.2.4-1 indicating that the only association the
potable water system has with the ancillary raw water system is the off-site
watertreatment facility and further stated that the possibility for the potable water system
to become contaminated does not exist. The staff finds this acceptable and General
Design Criteria (GDC) 60 is satisfied with respect to preventing contamination of the
disinfected water by radioactive water. Section 9.2.5.3 of FSAR, Revision 0, defined the
source for both filtered and disinfected water to be supplied from the water treatment
facility for potable water. However, the proposed change in RAIl 9.2.4-1 response
defines the source of disinfected water and does not clearly address the source of the
site-specific filtered water. Therefore, the staff can not confirm whether GDC 60 is met
with regards to the potential for the source of filtered water to be potentially
interconnected with any system using water for purposes other than domestic water
service including any potentially radioactive system. Define the site-specific source of
filtered water.

VCSNS RESPONSE:

As noted in the SCE&G response to NRC RAI 9.2.4-1, the Raw Water System (RWS)
and the Potable Water System (PWS) both receive make-up water from an off-site
water treatment facility. The location of the off-site water treatment facility is shown on
FSAR Figure 1.1-202, “VCSNS Site Plan.” The facility is also depicted on FSAR Figure
9.2-201, “Raw Water System Flow Diagram.” The facility uses Monticello Reservoir to
produce filtered water which is disinfected to produce a make-up source of drinking
water to PWS, similar to that of a municipal drinking water facility. Filtered water is also
supplied from the facility for make-up water to RWS to support loads described in
Section 9.2.11 of the FSAR.

As indicated in the letter from Ronald B. Clary (SCE&G) to the Document Control Desk,
Response to NRC Request for Additional Information (RAI) Letter No. 027, dated March
4, 2009, the Raw Water System (RWS) does not have the potential to be a flow path for
radioactive fluids. Because RWS does not have the potential to be a flow path for ~ ~
radioactive fluids, its filtered water make-up source from the off-site water treatment
facility does not have the potential to be contaminated. Since the only association the
make-up water to RWS has with the make-up water supply to PWS is the off-site water
treatment facility, the possibility for PWS to become contaminated does not exist.
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Section 9.2.5.3 of the FSAR will be revised as described below to better address the
interaction of the PWS with the off-site water treatment facility, state the potential for the
PWS to become contaminated does not exist, and define the site specific source of
filtered water.

This response is PLANT SPECIFIC.

ASSOCIATED VCSNS COLA REVISIONS:

COLA Part 2, FSAR Subsection 9.2.5.3 will be revised in a future update as indicated
below.

9.2.5.3 System Operation

Add the following after the first paragraph of DCD Subsection 9.2.5.3 as follows:

The site specific water source described above is considered to be the off-site water
treatment facility. Filtered water described above is generated and disinfected at the
off-site water treatment facility to provide a make-up source of drinking water to the
Potable Water System (PWS). The location of the off-site water treatment facility is
shown on FSAR Figure 1.1-202, “VCSNS Site Plan.” This facility also provides a
make-up source of filtered water to the Raw Water System (RWS) to support loads
described in Section 9.2.11 of the FSAR. The facility is depicted on FSAR Figure 9.2-
201, “Raw Water System Flow Diagram.”

Add the following after the second paragraph of DCD Subsection 9.2.5.3 as follows:

The onsite water supply system described above is considered to be the off-site water
treatment facility.
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Add the following after the fourth paragraph of DCD Subsection 9.2.5.3 as follows:

The possibility for PWS to become contaminated radioactively does not exist. The Raw
Water System (RWS) does not have the potential to be a flowpath for radioactive fluids.
Because RWS does not have the potential to be a flowpath for radioactive fluids, its
filtered water make-up source from the off-site water treatment facility does not have the
potential to be contaminated radioactively. Since the only association the make-up
water to RWS has with the make-up water supply to PWS is the off-site water treatment
facility, the possibility for PWS to become contaminated radioactively does not exist.

ASSOCIATED ATTACHMENTS:

None



