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            June 25, 2009
 
            Ms. Cindy Flannery                                                             Fax: 301.415.5369
            U.S. Nuclear Regulatory Commission
            Washington, DC 20555-0001
            
            Dear Ms. Flannery,
 
            INTRODUCTION
 


            Regulatory agencies typically accept an Attestation by a Preceptor that a
            candidate for licensure as the Authorized User (AU) and/or Radiation Safety
            Officer (RSO) meets the requirements of Part 35 as stipulated in 10 CFR
            35.290(c)(1)(i) for 80 hours of Classroom and Laboratory Training (CLT), and
            that the classroom training must be in specific topics of:
 


(A)              Radiation physics and instrumentation
(B)              Radiation protection
(C)              Mathematics pertaining to the use and measurement of radioactivity
(D)              Chemistry of byproduct material for medical use
(E)               Radiation biology.


 


            The Nuclear Cardiology Board (CBNC) has been given the option of requiring 
            different classroom hours and topic distribution, but has elected to “require the 
            same CLT as the NRC.”  The CBNC also requires an Attestation by a Preceptor 
            of that fact. 
 
            INSTITUTE FOR NUCLEAR MEDICAL EDUCATION (INME)
 


            The programs offered by INME follow the curriculum requirements, the hours 
            requirements (hours actually spent in the classroom), evaluation by written
            examination, attendance and actual, closed book/notes examination. Over 3,000
            physicians have completed 80, 100 or 200 hours in these INME programs.
 


            INME IS NOT CHANGING / LOWERING ITS EDUCATION EXPERIENCE.
 
            ISSUE
 


            We are continually approached by individuals and organizations that have 
            provided us with proposals for changing our programs.  Each of these proposals
            is based on ACTUAL PROGRAMS CURRENTLY PROVIDED BY OTHER
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            ORGANIZATIONS.
                                                        
           Therefore:
 


           1.  Based on the actions of other organizations, would your agency accept for CLT
                


A.     An 80-hour program that will provide a certificate for 100 hours if you do 
      take-home material (no time tracking of that material)?
 


B.     A 100-hour program that, if you need 200 hours, you simply take the 
      same 100-hour program AGAIN?
 


C.     An 80-hour program where a significant portion of the curriculum is NOT
      Applicable to the content specified by 10 CFR 35 --for example, MRI,
      CT, Angiography, and Interpretation of procedures (readings) constitute
      20+ hours of the offering?
 


D.     An “on-line” program that attests that 80/100 hours may be completed
      in 1-3 days “on-line”? --  clearly, not 80/100 hours, but the program does
      not track any hours in any way.  The program provides a certificate
      indicating the enrolled hours; i.e., 80/100 or 200 hours.
 


              2.   Recognizing that many agencies have responded to the above and do NOT
   accept such programs, how would your agency know the program was


     one of the above and/or potentially fraudulent if you have a signed
     Attestation from the Preceptor that the candidate meets the requirements of
     10 CFR 35.290(c)(1)(i)? 
 
3.  What action or actions would your agency take if you identified a 
     fraudulent Attestation?


            
We realize that these are not easy questions, except for 1.A-D, but we would appreciate a prompt response.  
All of these activities exist in your jurisdiction.  Clearly 2. and 3. do not apply if what is acceptable is not 
reasonably defined.
 
Sincerely,
 
 
 
Charles H. Rose, MA, MPH, D(ABSNM)
Program Director
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